Zakia și Mohammad Ali trăiesc o poveste de dragoste interzisă, după ce s-au îndrăgostit și s-au căsătorit în ciuda ameninţărilor din partea familiei și a autorităţilor.

Cei doi tineri s-au îndrăgostit și au fugit împreună pentru a se putea căsători și a trăi fericiţi, însă tatăl fetei a acuzat-o de bigamie, susţinând că fata era deja căsătorită cu nepotul ei. Zakia a ripostat, spunând că era doar logodită și că aceasta s-a făcut fără cunoștinţa ei și împotriva voinţei ei.

Mai mulţi bărbaţi ai familiei au jurat public să o omoare pentru a restabili onoarea familiei. Nu doar că fata își sfidase familia, dar se căsătorise cu cineva de altă etnie și de altă religie. În timp ce ea este sunită, el este șiit.

Zakia și Mohammad s-au ascuns mai întâi în munţii din centrul Afganistanului, după care în Kabul, unde Mohammad a fost văzut de socrii săi pe 6 iunie și a fost dus la secţia de poliţie. Când a aflat, Zakia a apelat la refugiul oferit de organizaţia Women for Afghan Women, temându-se că va fi arestată sau atacată de către propria familie.

În tot acest timp, povestea de dragoste interzisă a tinerilor a ajuns pe reţelele sociale și în mass-media, mulţi afgani cerând eliberarea lor. Se pare că, deși majoritatea căsătoriilor sunt în continuare aranjate de familie, tinerii încep să își aleagă singuri partenerii de viaţă.

Judecătorii au decis eliberarea lui Mohammad și, după ce acesta a oferit documentaţia căsătoriei sale cu Zakia, a fost și ea exonerată de acuzaţiile aduse de familie. Mai mult decât atât, autorităţile s-au oferit să obţină un mandat pentru arestarea tatălui fetei, pentru că a încercat să o căsătorească împotriva voinţei ei, lucru interzis prin lege. Conform BBC, cuplul are în continuare nevoie de protecţie împotriva familiei răzbunătoare.

Foto: captură Youtube

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.