Cruz era unul dintre cei mai de temut elevi, cu cele mai rele note la învăţătură, dar totul s-a schimbat când profesoara Linda Hooper i-a devenit prietenă. De la elev-problemă până la fiu de succes al Lindei, Cruz a parcurs un drum lung, dar plin de satisfacţii, ca o dovadă a efectului pe care îl are încrederea și dragostea necondiţionată.

Când a început să predea la o școală din Texas, Linda Hooper a fost avertizată să-l evite pe cel mai rău elev din şcoală, Cruz Rojas. Toţi, copii și profesori deopotrivă fugeau de el, pentru că îşi bătea colegii atunci când era deranjat sau provocat, vorbea urât și întrerupea frecvent orele. În plus, din cauza bolii de care suferea, dislexie, notele lui erau foarte slabe și nu putea fi făcut să înveţe mare lucru. Linda Hooper a fost oarecum şocată de ceea ce auzea de la colegii ei şi era hotărâtă chiar să renunţe la postul de profesoară de la școala respectivă în cazul în care Cruz avea să-i devină elev, notează today.com.

Deși nu l-a avut elev la clasă, lucrurile au luat o întorsură neaşteptată cu timpul. Nu trecea o zi în care Cruz să nu facă vreo năzbâtie şi, de fiecare dată, celelalte profesoare îl trimiteau la Linda. Nici nu ştia prea bine ce să-i dea de lucru în orele în care era trimis la ea, dar s-a gândit să-l implice în activităţile ei şi să-l roage să o ajute la aranjarea cărţilor pe rafturi şi alte lucruri de felul acesta. Vâzând că profesoara îi acordă încredere și că nu îl tratează la fel ca toţi ceilalţi profesori, comportamentul lui Cruz a început să se schimbe puţin câte puţin. Simţea pentru prima dată că îi pasă cuiva de el. Viaţa lui acasă nu era deloc ușoară, mai ales din cauza tatălui său vitreg care îl bătea frecvent. De la el învăţase violenţa și nu știa că bărbaţii pot fi și altfel.

Încântată de schimbările de comportament, Linda l-a invitat acasă la ea, la cină sau la diferite evenimente. Atunci l-a cunoscut pe soţul Lindei, Gale, şi a început să dezvolte o relaţie nemaipomenită cu el. Petrecea din ce în ce mai mult timp cu ei şi se simţea din ce în ce mai integrat şi mai iubit de familia Hooper. Într-o zi, Linda a primit un telefon de la mama lui Cruz, anunţând-o că acesta fusese bătut crunt de tatăl său vitreg. A rugat-o pe Linda să-l primească pentru câteva ore la ei acasă. Orele pe care le-a petrecut atunci în familia Hooper s-au transformat în zile, apoi în săptămâni, luni şi ani.

Cu ajutorul Lindei şi al altei profesoare, Cruz a frecventat o şcoală cu o programă specială pentru elevii cu dislexie, a absolvit cu brio şi apoi a fost admis la Texas Tech University. S-a căsătorit cu o colegă de-a lui, Anel Montemayor, cu care are acum doi copii.

Cu timpul, Cruz a renunţat să-i mai spună Lindei „doamna Hooper” şi a început să-i spună „mamă”. Chiar înainte de a împlini vârsta de 30 de ani, Cruz le-a propus Lindei şi lui Gale să-l adopte în mod legal, pentru că voia să le arate recunoștinţa pentru toţi anii frumoși în care îi fuseseră alături. Atât Cruz, cât și soţia lui și-au schimbat numele, pentru cei care au avut încredere în el și l-au iubit necondiţionat.

Familia Hooper i-a schimbat viaţa lui Cruz, iar el, la rândul lui, le-a schimbat-o pe a lor. Gale spunea într-un interviu că acest copil, care la început era o problemă pentru toată lumea, l-a făcut să se simtă mândru şi satisfăcut prin efortul și reușita de a se schimba. Linda spune și ea că din momentul în care a început să-l cunoască mai bine pe Cruz şi-a schimbat stilul de predare şi de comportament faţă de elevii ei. Spre sfârşitul interviului, preluat de lubbockonline.com, Linda spunea cu lacrimi în ochi despre elevul violent care le făcea probleme tuturor că este mândria şi bucuria ei și cel mai bun lucru pe care l-a primit în viaţă.