Cafeneaua The Vault, din Dakota de Nord, funcţionează după un sistem unic în lume, care se bazează 100% pe onestitatea celor care îi calcă pragul, iar astfel a demonstrat un lucru poate mai puţin intuitiv, anume că buna-credinţă a oamenilor este adesea subapreciată.

Imediat cum calci pragul cafenelei observi că nu se compară cu nici un alt local în care ai mai pășit. Aici nu există chelneri care să îţi preia comanda, nici vânzători cărora să le achiţi nota de plată. În schimb, cafeneaua funcţionează după „sistemul onoarei”. Practic, fiecare client se servește singur cu ceai, cafea sau produse de patiserie, iar la final achită contravaloarea produselor în locul dedicat, fie prin cecuri, card sau bani lichizi.

La prima vedere, un astfel de sistem inedit pare și păgubos pentru patron. „Este foarte convenabil de utilizat. Sper că se descurcă din punct de vedere financiar, dar cred că majoritatea oamenilor din oraș sunt foarte onești”, a declarat una dintre clientele cafenelei, Madeline Luke, pentru KVRR Fox News.

Și într-adevăr, realitatea depășește așteptările și înșală aparenţele. „Lucrul uimitor este că oamenii au fost extrem de cinstiţi. La sfârșitul zilei când am adunat cât de multe produse s-au consumat și cât de mulţi bani sunt pe tejghea, am observat că oamenii sunt chiar cu 15% mai generoși”, a declarat David Brekke, proprietarul cafenelei.

Cei care poposesc la The Vault s-au arătat încântaţi de modul de funcţionare al cafenelei, bazat pe „sistemul onoarei”. „Este un loc grozav să stai, este liniște, poţi să citești și, încetul cu încetul, apar tot mai mulţi oameni care devin clienţi fideli”, susţine un alt fan, LeRoy Triebold.

De altfel, Brekke este de părere că unul dintre secretele succesului cafenelei sale este tocmai faptul că aici nu există personal. Acest lucru înlătură acea presiune resimţită de client, de a pleca imediat ce a terminat de consumat cele comandate. „Cineva a spus că este sufrageria din Valley City. Oamenii vin pur și simplu și stau jos”, a declarat proprietarul pentru NY Daily News.

Foto: stockvault.net