Aproape săptămânal apare pe internet o știre prea uimitoare ca să fie adevărată. Și câteodată se demonstrează mai târziu că a fost într-adevăr o alarmă falsă. Însă nu și de data aceasta. Doi bărbaţi, unul orb și unul cu ambele mâini amputate, și-au petrecut ultimii 10 ani din viaţă plantând copaci.

Jia Haixia și Jia Wenqi au mers la școală împreună, în micul sat Yeli, din nord-estul Chinei. Cel mai mare dintre ei, Haixia, acum în vârstă de 54 de ani, s-a născut orb de ochiul stâng, iar din anul 2000 a rămas complet orb, în urma unui accident de muncă. Prietenul său, Wenqi, de 53 de ani, a rămas fără braţe de la vârsta de 3 ani, când a atins un cablu de curent neizolat.

Fiind atât de mic la momentul accidentului, Wenqi nu își aduce aminte de viaţa de dinainte. Copil fiind, făcea tot ce făceau ceilalţi copii și îi urmărea peste tot. Însă pentru Haixia, momentul în care și-a pierdut vederea și de la ochiul drept a fost extrem de dificil. „Am fost foarte deprimat”, povestește el. În acea perioadă fiul său avea 4 ani, soţia sa era pensionată pe caz de boală și el tocmai pierduse singura sursă de venit.

Haixia crede acum că soarta i-a adus împreună, după accidentul din 2000, ca să se ajute unul pe altul să prospere și să facă lucruri pe care singuri nu le-ar putea face. Wenqi avea deja experienţă în agricultură și cei doi au decis să ia în arendă un teren sterp, de 8 hectare, de la guvernul local și să îl transforme, pentru a proteja satul de inundaţii.

În fiecare dimineaţă, cei doi își iau uneltele și se apucă de treabă. Haixia se ţine de haina lui Wenqi și cei doi trec printr-o pădure, care îi scoate la un râu, dincolo de care se află terenul lor. Râul este mic, dar Wenqi tot îl cară în spate pe prietenul său.

„Pentru mine nu e complicat. Sunt nevăzător și nu vreau să fiu o povară pentru familia mea, așa că plantez copaci. După 10 ani, copacii vor crește și voi face ceva bani”, spune Haixia. Lucrurile însă nu sunt atât de simple, pentru că este vorba și de o muncă de întreţinere, copacii trebuie udaţi și îngrijiţi. Haixia trebuie să se suie pe umerii lui Wenqi pentru a ajunge la ramurile de sus, dintre care pe unele le va tăia pentru a le planta în altă parte. Este vorba de sarcini care nu ar funcţiona în lipsa unei încrederi desăvârșite.

Până acum, cei doi estimează că au plantat 13.000 de copaci, dintre care vreo 3.000 au murit. Sătenii au fost cinici la început, însă după ce malul râului a început să fie din nou verde, și-au schimbat atitudinea și acum îi ajută să își repare uneltele, să ude copacii sau să taie buruienile.

Haixia a primit recent vești bune din partea doctorilor și se află pe lista de așteptare pentru un transplant de cornee, care să îi redea văzul la un ochi. Însă, chiar dacă acest lucru se va întâmpla, este decis să continue munca alături de Wenqi: „Nu contează dacă îmi revine vederea sau nu. Voi continua asta până la ultima suflare”, citează BBC.