Toleranţa este mai necesară astăzi, în lumea modernă, decât oricând. Este necesară atât între indivizi, cât şi în cadrul familiei şi al comunităţii. Trăim într-o vreme a mondializării economiei şi a accelerării mobilităţii, comunicaţiei, migraţiilor şi deplasărilor de mare amploare ale populaţiilor.
Diversitatea caracterizează orice zonă a lumii şi, de aceea, creşterea intoleranţei şi riscul confruntărilor constituie ameninţări potenţiale pentru orice regiune, conform articolului 3 din Declaraţia Principiilor Toleranţei.
Ziua Internaţională a Toleranţei: istoria sa
Ziua de 16 noiembrie a fost proclamată drept Ziua Internaţională a Toleranţei cu scopul de a mobiliza opinia publică în favoarea toleranţei şi a educaţiei pentru toleranţă.
Statele membre ONU sunt încurajate ca, în această zi, să organizeze programe şi acţiuni prin care să îşi încurajeze cetăţenii să aibă atitudini tolerante, notează Amos News.
La Timişoara, în cadrul proiectului Migrant în România, coordonat de Institutul Intercultural Timişoara, s-a propus ca ziua de 16 noiembrie să fie celebrată şi ca zi a integrării. Astfel, sărbătoarea acestei zile va contribui la integrarea cetăţenilor străini care locuiesc în România, la dezvoltarea unor percepţii pozitive şi a comunicării interculturale în societate, notează banateanul.gandul.info.