Cocaina poate schimba structura creierului în numai câteva ore de la prizare, fiind primul pas către dependenţa de drog, susţine o echipă de cercetători americani, în cea mai recentă ediţie a jurnalului Nature Neuroscience.
Potrivit testelor efectuate pe animale, structurile responsabile cu învăţarea și memoria încep să crească la scurt timp după ingerarea drogului. Cobaii cu cele mai mari schimbări cerebrale au demonstrat o apetenţă mai mare pentru cocaină – fenomen descris de cercetători drept creierul învăţând să devină dependent.
Aceste schimbări cerebrale induse de consumul de droguri ar putea explica modul în care se formează dependenţa, a comentat dr. Gerome Breen, din cadrul Institutului de Psihiatrie King's College din Londra, citat de BBC. Ele arată că dependenţa este un comportament învăţat, a sitetizat medicul. „Dar nu este încă evident cât de utilă va fi această descoperire în dezvoltarea unei terapii", a mai spus psihiatrul.
Este un stupefiant cu efect stimulant puternic al sistemului nervos central, fiind unul dintre cele mai răspândite droguri care produc dependenţa consumatorului.