Pentru a demonstra că nu este o exagerare să afirmi că lumea depinde de resursele naturale ale Africii, CNN a realizat un infografic care arată acest lucru.
Componente cheie ale mașinilor cu care circulăm zi de zi sunt realizate din platină și rodiu. Africa de Sud a produs în 2012 72% din producţia globală de platină și 83% din producţia globală de rodiu. Pe lângă acesta două, Africa de Sud produce masiv și aur, diamante și cărbuni. În anul 2011 erau 513.000 de oameni angajaţi în sectorul minier. În ultimii 10 ani această industrie a mineritului a contribuit cu aproape 200 de miliarde de dolari la PIB-ul ţării.
Telefoanele mobile, laptopurile și alte electronice mici conţin componente ce sunt făcute din tantal. Pentru multe ţări africane exportul de tantal este crucial pentru economie, dar a fost folosit şi la finanţarea conflictelor din Congo. În 2011, Africa a produs 71% din producţia globală din tantal, Mozambicul fiind pe primul loc în această industrie.
Tot în 2011, Africa a produs mai mult de jumătate din producţia mondială de diamante, aproape trei sferturi din cea de platină și o cincime din cea de aur. Botswana este al doilea cel mai mare producător de diamante din lume. Este clasificată ca o ţară cu un nivel de venit mediu, susţinut de industria diamantelor, care în 2011 a însemnat jumătate din câștigurile statului.
Bateriile reîncărcabile folosesc de multe ori coblat în electrozi și au nevoie de încărcătoare portabile, ceea ce a creat o piaţă enormă pentru acest mineral. Ca atare, Africa a fost responsabilă pentru 58% din producţia globală a cobaltului, în 2011. Mai multe state africane produc acest mineral, dar Congo le întrece pe toate. Din păcate, industria aceasta a fost exploatată și pentru finanţarea conflictelor locale.
Motoarele de la avioane sunt făcute din aliaje ce conţin de multe ori cobalt și crom, pe când alte părţi ale avioanelor sunt făcute din aliaje de aluminiu. Toate aceste minerale sunt importante masiv din Africa. Doar Guineea are mai mult de jumătate din rezervele mondiale de bauxită, pe lângă alte rezerve importante de fier, diamante și aur. Se preconizează că în următorii 10 ani Guineea va deveni un producător principal de minereuri de fier și își va putea reface astfel economia.
Africa mai produce cărbuni, uraniu și gaz. Uraniul este sursa puterii nucleare, care furnizează aproximativ 14% din necesarul de electricitate, la nivel global. Nigeria, Namibia și Malawi sunt ţările africane care în 2011 au fost responsabile de 16% din producţia globală de uraniu.
Petrolul nu este cea mai importantă sursă de venit a Africii, dar cu 11% din producţia la nivel global, este demnă de luat în seamă. Nigeria stă cel mai bine la acest sector, care include petrol brut, gaze naturale și produse din petrol rafinat. Nigeria are destule rezerve de petrol pentru a menţine aportul de 11% din producţia globală, pentru încă 40 de ani.