Cum să fii un partener mai bun
Uităm adesea că o relaţie este suma a două părţi, ei=el+ea, iar ceea ce face el o afectează pe ea şi ceea ce face ea îl afectează pe el. Prin urmare, acţiunile, comportamentul unuia influenţează starea întregului. De multe ori, avem pretenţii şi aşteptări de la celălalt şi ne gândim ce ar trebui sau ce...
Adevărat a-nviat!
Pentru unii învierea lui Iisus Christos este un eveniment simbolic, iar pentru alţii subiectul nu are importanţă, pentru că revenirea la viaţă este imposibilă din punct de vedere ştiinţific. Totuşi, creştinismul afirmă că Iisus este viu, deşi a fost răstignit şi a murit.
Sărutul lui Iuda sau Creştinismul politic
Dincolo de creştinism, gestul supremei ipocrizii a apostolului vânzător a rămas peste milenii ca imagine culturală. Cu ce să-l compari? Cu sărutul unui soţ infidel, care se arată galant cu soţia în public? Cu şoapta călăului, la urechea victimei, înainte de execuţie?
Contemporan cu Săptămâna Patimilor
Cu proaspăta amintire a ceea ce s-a întâmplat în decembrie, când doar I-a zâmbit Pruncului inofensiv din iesle, şi preocupat mai degrabă de cumpărături şi daruri, un pelerin generic găseşte incomodă ipostaza unui Christos răstignit. Amintirea morţii Mântuitorului este mai greu de trecut cu vederea...
Înainte de a întrerupe o relaţie
Ce faci într-o relaţie când lucrurile nu mai merg aşa cum trebuie sau aşa cum te aşteptai? Încerci să le rezolvi sau mai degrabă ai vrea să renunţi? Iată câteva sfaturi care te-ar putea ajuta înainte de a lua decizia de a întrerupe o relaţie.
De ce nu mai suntem motivaţi să ajutăm?
Afirmaţiile lui Stalin: „Moartea unui om este o tragedie. Moartea a milioane este doar statistică”, deși sadice în esenţa lor, întruchipează și renunţarea de a-i mai ajuta pe ceilalţi pe care o manifestăm noi. Psihologii explică de ce ne pierdem motivaţia de a ajuta și cum putem să schimbăm asta.
Simptome ale unui mariaj sortit divorţului
În spatele preludiului unui divorţ se ascund patru mari comportamente distructive, care îi pot împiedica pe partenerii unui cuplu să își ţină promisiunea rostită cu entuziasm, de a rămâne împreună „la bine și la greu până când moartea ne va despărţi", este de părere dr. John Gottman, de la Universitatea din Washington.
Suntem mai deștepţi decât generaţiile anterioare sau doar gândim diferit?
Cercetătorul James Flynn, de la Universitatea din Otago, a descoperit un fenomen surprinzător: „Răspundem corect la mai multe întrebări la testele de IQ decât fiecare generaţie predecesoare (...). Într-adevăr, dacă evaluezi oamenii de acum un secol conform normelor moderne, ar avea un IQ mediu de 70. Dacă suntem evaluaţi conform normelor lor, am avea un...
Regulile de aur ale prieteniei
Nu există o singură definiţie a prieteniei şi nici un singur mod de a o percepe. Însă indiferent de valenţele pe care i le dăm, toţi suntem de acord că aceasta trebuie să fie autentică. Iată câteva reguli de bază pentru întemeierea şi păstrarea unei prietenii.
Nefericirea derivată din puterea de a alege
Este suficient să intri într-un magazin și vei fi pus în poziţia de a alege dintre sute de produse și multiple sortimente ale unui singur produs. Ai două variante de a decide: te mulţumești cu ceva bun sau cauţi alegerea perfectă? Una dintre aceste metode te va face nefericit.
Cum poţi fi fericit într-o căsătorie imperfectă
Ești nefericit în relaţie și crezi că oficializarea ei printr-un act va aduce, în sfârșit, fericirea? Rata tot mai ridicată a divorţurilor nu este întâmplătoare, iar specialiștii subliniază importanţa unei abordări realiste atunci când vine vorba de căsătorie.
Daniel – pe soclul istoriei
Pe soclul istoriei și cu flacăra libertăţii în mână. Aşa fost cartea lui Daniel, de la apariţia ei, cu peste 2500 de ani în urmă, şi aşa a rămas până astăzi. Ea este o introducere divin-inspirată la cartea Apocalipsei şi, împreună, reprezintă extinderea Evangheliei dincolo de generaţia apostolică, până la întoarcerea Domnului Christos. Apocaliptica biblică...
Povești și lecţii de viaţă de pe podul sinuciderilor
Timp de 23 de ani, în fiecare zi de muncă, Kevin Briggs a fost conștient că cineva ar putea să se sinucidă sub ochii lui. Ce poţi să faci sau să spui unui om care stă pe marginea unui pod, gata să sară?
Ce îi convinge pe oameni să citească Biblia
Biserica Metodistă din Anglia și Societatea Biblică și-au unit forţele pentru a le trezi tinerilor gustul pentru lectura biblică. În acest sens, au creat o serie de clipuri video care abordează probleme asociate teologiei, într-o manieră atractivă pentru tineri, menţionează Christian Today. Producţiile animate încearcă să răspundă unor întrebări legate de necesitatea citirii Bibliei, credibilitatea...
Gesturi de dragoste mici, cu efecte pozitive mari pentru relaţie
Când magia „fluturașilor din stomac” de la începutul relaţiei se risipește, apar și primele probleme în cuplu. Gesturile lui tandre sunt mai rare, iar ea nu mai e la fel ca la început. Asta nu înseamnă însă că cei doi nu se potrivesc, ci doar demonstrează că orice relaţie de durată implică efort din partea...
De ce ne „păcălim” cu Biblia în mână
Duelurile în versete biblice au devenit specialitatea unora. Indiferent de afilierea religioasă, tendinţa este aceeași: citarea textelor biblice rupte de contextul lor. În aceste condiţii, unele concluzii nu doar că sunt eronate, ci au grave implicaţii sociale sau politice.
Chiar erau generaţiile trecute mai credincioase?
Dacă în urmă cu ceva ani era la modă declararea credinţei în Dumnezeu, acum lucrurile s-au schimbat. Ne uităm pe statisticile religioase și devenim nostalgici după timpurile trecute. De aici este posibil să derive și sentimentul că lumea se afundă tot mai mult în necredinţă.
Miracolele care nu îţi salvează credinţa
Când fratele Donnei a murit, ea și soţul ei, Alun, au petrecut o oră la morgă, rugându-se împreună pentru învierea bărbatului care suferise un infarct.
Povești de oameni mari și mesaje ascunse în basmele pentru copii
Cărţile pentru copii și desenele animate ascund mai mult decât poveţe de viaţă, de moralitate sau mesaje precum: „Binele triumfă întotdeauna asupra răului." Unele dintre acestea au conotaţii politice, sociale și istorice, în vreme ce altele ascund mesaje subliminale cu tentă sexuală, discriminatorie sau chiar malefică.
Citim Biblia, dar prin ale cui lentile?
Privind în istorie, este uneori dificil de înţeles de ce creștinismul s-a ramificat într-o sumedenie de credinţe. Au fost la mijloc nu doar ambiţii, ci și maniere diverse de citire a textului biblic. Unele dintre acestea ne modelează încă prezentul și ne fac să constatăm cu surprindere că avem convingeri pe care nu le putem...
Goana creștinilor după fericire
Omul nu doar că L-a recreat pe Dumnezeu, ci și-a redefinit și așteptările. Nu puţini sunt creștinii care consideră că fericirea a fost promisă de Însuși Dumnezeu. Dar dacă aceasta implică o goană după iluzii?