Aceasta este dorinţa a miii de musulmani din Turcia, care se pregătesc să sărbătorească cucerirea otomană a ţării, care a a avut loc cu cinci secole în urmă.
Printre pregătirile pentru această sărbătoare se numără și transformarea Bisericii Sfânta Sofia din Istanbul într-o moschee. Aceasta în ciuda legilor care interzic închinarea în clădirea care este cea mai cunoscută biserică creştină din lume şi centrul creştinismului ortodox de aproape un mileniu.
Cea mai cunoscută biserică creştină
În secolul al XV-lea, Sultanul Mahomed, cuceritorul Constantinopolului, a dat ordin ca Sfânta Sofia să fie transformată în moschee, aşezământul devenind un reper în lumea musulmană.
Cu timpul, în jurul Sfintei Sofia turcii au adăugat o serie de construcţii mărunte cu destinaţii diverse: o fântână pentru spălări rituale, un orologiu, o medresă (şcoală coranică) şi câteva mausolee. În 1934, moscheea a fost transformată în muzeu, iar închinarea oricărui grup religios în incinta clădirii a fost interzisă.
Sâmbătă, mii de turci au protestat în faţa bisericii împotriva legii din 1934 care interzicea închinarea. Cu ocazia sărbătorii, musulmanii doresc redeschiderea moscheii şi folosirea ei în serviciile religioase.
Citește și: Născut încă o dată | Inimaginabilul schimbării personale
Potrivit statisticilor, în Turcia locuiesc 79.7 milioane de persoane, dintre care 99.8% sunt musulmani. O mare parte din restul credincioșilor sunt creştini şi evrei.