Site icon Semnele timpului

În Ucraina, oamenii luptă pentru „totul sau nimic”

Duminică s-au organizat noi proteste atât în Kiev, cât și în alte mari orașe ale ţării. În capitală, mii de oameni s-au strâns să îl conducă pe ultimul drum pe un tânăr protestar de 25 de ani, care a fost omorât săptămâna trecută. Oamenii strigau: „Eroul!", în timp ce sicriul său era plimbat pe străzile Kievului, scrie BBC.

Duminică a fost și momentul în care, după două luni de proteste din ce în ce mai violente, președintele Ianukovici a făcut primele propuneri de reconciliere. El le-a propus liderilor opoziţiei ucrainene, Arseni Iaţeniuk şi Vitali Kliciko, să conducă guvernul pe posturi de premier și vicepremier şi s-a declarat pregătit pentru o revizuire a Constituţiei în vederea reducerii puterilor sale.

Cei doi însă au luat aceste oferte ca un semn de slăbiciune a președintelui și acum vor să ducă această campania împotriva lui până la capăt, până când va capitula. „Nicio înţelegere cu @ua_yanukovych. Terminăm ce am început. Oamenii decid cine sunt liderii ţării, nu tu", scria mai târziu Iaţeniuk, într-un mesaj pe Twitter.

Opoziţia încă cere să se facă alegeri anticipate, cere semnarea acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană și cere ca toţi prizionerii politici, printre care și Iulia Timoșenco, să fie eliberaţi. De asemenea, protestarii, sau „euromaidanii", așa cum îi numește presa internaţională, au jurat să continue până când vor scăpa de toată conducerea pro-Rusia.

În Kiev, printre baricade, gaz lacrimogen și cauciucuri fumegânde, preoţi ies în continuare în stradă să se roage, deși guvernul a ameninţat să interzică și acest drept. „E ilegal. E imoral. Nimeni nu le poate interzice oamenilor să se roage", a declarat un preot, conform Huffington Post. Cu robe, cruci și cărţi de rugăciuni, preoţii ortodocși ies pe străzi pentru a se ruga pentru soarta ţării și pentru încetarea violenţelor, care au dus deja la moartea a cinci persoane și rănirea altor zeci.

Exit mobile version