WhatsApp este o aplicaţie pentru telefonia mobilă, care le permite utilizatorilor să împărtășească gratuit mesaje-text, fotografii, materiale video sau audio, doar pe baza conexiunii la internet. Taxa anuală este mai mult una simbolică, de 1 dolar. Pentru a folosi aplicaţia, nu este nevoie de crearea unui cont, ci este suficient numărul de telefon. Grupul de prieteni este adăugat în urma scanării agendei telefonice, pentru identificarea contactelor care au instalată aplicaţia pe dispozitivul lor mobil.
Peste 450 de milioane de oameni folosesc aplicaţia în fiecare lună. În orice zi la alegere, 70% dintre aceștia sunt activi. Volumul de mesaje schimbate se apropie de volumul SMS-urilor date în întreaga reţea globală de telefonie mobilă. În fiecare zi, câte 1 milion de utilizatori noi încep să folosească aplicaţia. În fiecare zi se trimit 600 de milioane de fotografii și 200 de milioane de mesaje vocale, scrie Daily Mail.
Aplicaţia a fost creată de către Jan Koum Brian Acton, în cafenele și în propriile locuinţe, după ce aceștia și-au dat demisia de la Yahoo!, dezamăgiţi de obsesia cu publicitatea a companiilor de servicii online. WhatsApp a fost creat să fie un serviciu eficient, simplu, și accesibil tuturor.
Jim Goetz, de la Sequoia Capital, singurul investitor care a avut încredere în dezvoltarea aplicaţiei, spune că aversiunea lui Koum faţă de publicitate şi folosirea datelor personale ale utilizatorilor pentru a vinde reclame este influenţată de experienţele lui Jan dintr-o copilărie petrecută într-un stat comunist cu poliţie politică. L-a făcut să aprecieze mijloace de comunicare care nu sunt urmărite sau ascultate", citează Mediafax.
WhatsApp nu adună informaţii referitoare la numele, sexul, adresa sau vârsta utilizatorilor. Pentru utilizarea serviciului, este suficientă confirmarea numărului de telefon. „Fără publicitate! Fără jocuri! Fără şmecherii!" scria Koum în 2012 într-o postare pe blog. Și, de asemenea, fără taxe, am mai putea adăuga. Decizia lui Koum de a ne pune un preţ pe aplicaţie se trage tot din trecutul său. Chiar și după mutarea în America, acesta a trăit în sărăcie, într-o comunitate rurală, unde nu aveau electricitate și apă caldă și se bazau pe ajutorul social pentru a putea cumpăra mâncare.
Deși strategia WhatsApp contrazice modelul de afaceri al Facebook, care caută permanent noi modalităţi de a vinde spaţiu publicitar şi de a transforma în venituri volumele uriaşe de informaţii pe care le acumulează despre utilizatorii săi, Koum a promis că aplicaţia va continua să funcţineze în același fel, mai ales că, odată cu vânzarea ei, el însuși va ocupa un rol de conducere în boardul director, alături de Mark Zuckerberg.