Site icon Semnele timpului

Video: Adolescenţii care transformă cercetarea în domeniul cancerului

Sub formele lui atât de diferite în ceea ce priveşte virulenţa şi persistenţa, cancerul este o deşteptare violentă la realitatea morţii, pentru milioane de oameni de pe glob. Miliarde de dolari sunt investiţi în cercetare şi lună de lună se fac noi descoperiri care aduc speranţă celor bolnavi. O reţea gigant funcţionează la scară globală pentru a transforma cancerul dintr-o boală fatală în una cronică.

Conştienţi de dimensiunea luptei, câţiva adolescenţi americani care nu au părăsit încă băncile liceului s-au angajat în bătălia contra bolii, dedicându-şi timpul liber cercetării. Rezultatele lor i-au surprins prin acurateţe pe cercetătorii cu vechime şi le-au adus tinerilor numeroase premii de recunoaştere a muncii lor.

Jack Andraka

Jack Andraka (15 ani) abia a intrat la liceu, dar se poate lăuda cu o distincţie majoră pe care a primit-o pentru aportul său la cercetarea în domeniul cancerului pancreatic. Puştiul este marele câştigător al Târgului Internaţional Intel pentru Ştiinţă şi Inginerie, care a avut loc în luna mai. Concursul, văzut ca Jocurile Olimpice ale ştiinţei, a adunat nu mai puţin de 1.500 de proiecte elaborate de tineri din 70 de ţări (fiecare câştigător al competiţiilor naţionale de la ei din ţară). Jack a câştigat nu doar 75.000 de dolari pentru activitatea sa, ci mai ales recunoaşterea unor merite deosebite în cercetare.

Jack a proiectat un mecanism de detectare a cancerului pancreatic în stadiu incipient. El a contribuit astfel la posibilitatea de a creşte numărul celor care supravieţuiesc acestui tip de cancer, fiind ştiut faptul că dacă este depistat în fază incipientă, şansele de vindecare cresc cu 50%.

Proiectul lui Jack este de 28 de ori mai ieftin şi mai rapid, şi de 100 de ori mai sensibil decât testele de depistare a cancerului pancreatic, folosite în prezent. Testul dezvoltat de adolescent, bazat pe analiza urinei şi a sângelui, are o acurateţe de 90%.

Angela Zhang

Tot anul acesta, la concursul Siemens Science, adolescenta de doar 17 ani Angela Zhang a câştigat 100.000 de dolari pentru o inovaţie în tratamentul cancerului. Cercetarea ei s-a concentrat pe glioblastom, cea mai frecventă şi mai agresivă formă de tumoare cerebrală la om.

Adolescenta, care a început să citească lucrări de doctorat în bio-inginerie pe când era clasa a 9-a, a reuşit să creeze „o nanoparticulă care este un fel de briceag elveţian multifuncţional în tratamentul cancerului, fiindcă poate detecta celule canceroase, poate eradica astfel de celule şi apoi poate monitoriza răspunsul la tratament." Într-un interviu pentru ABC News , Zhang a explicat că „principalul scop al proiectului a fost să personalizeze medicina privind cancerul."

Eva Mergner

Tot la 17 ani, Eva Mergner este una dintre cei 35 de interni selectaţi pentru şcoala de vară adresată elevilor de liceu interesaţi de cercetare în domeniul cancerului, organizată de Societatea Americană pentru Cancer.

Încă în anii de juniorat la liceu, Eva şi-a dedicat timpul din afara şcolii cercetării. Şcoala de vară i-a garantat accesul la echipament de specialitate pentru a fi cu un pas mai aproape de realizarea visului ei: o carieră în cercetarea ştiinţifică.

Ce îi motivează pe aceşti tineri să îşi dedice timpul liber, pe care alţii îl petrec distrându-se, unei activităţi atât de solicitante precum cercetarea? Pentru mulţi, a-şi vedea rudele bolnave este un motiv suficient. Cum arată medicina prin ochii celor care reprezintă viitorul în cercetare? Dacă privim la dedicarea tinerilor, avem o perspectivă luminoasă. Iată cum vedea lucrurile Eva Vertes, care avea 19 ani la momentul prezentării de mai jos.

Exit mobile version