Site icon Semnele timpului

Boala mintală la care sunt predispuși fumătorii

Metaanaliza a cuprins 61 de studii, la care au participat circa 15.000 de fumători și 273.000 de nefumători. Datele obţinute au arătat că 57% dintre pacienţii cu psihoză erau deja fumători în momentul declanșării primului episod al bolii. De asemenea, concluziile au arătat că pacienţii care au suferit deja un episod de psihoză au un risc de boală de trei ori mai mare dacă sunt fumători, comparativ cu populaţia generală.

Experţii au observat și că persoanele care fumează zilnic riscă să dezvolte tulburări psihotice cu un an mai devreme decât un nefumător. Totodată, aceștia au un risc dublu faţă de nefumători de a dezvolta schizofrenie, notează BBC.

„Deși întotdeauna e dificil să determini direcţia de cauzalitate, descoperirile noastre arată că fumatul ar trebui să fie luat în serios ca un posibil factor de risc pentru dezvoltarea psihozei, și nu să fie respins doar ca o consecinţă a bolii“, a declarat unul dintre autorii studiului, dr. James MacCabe, lector universitar specializat în studiul bolilor psihotice.

Rezultatele obţinute prin acest studiu sunt cu atât mai importante în contextul în care fumatul a fost anterior asociat cu afecţiunile psihotice, pornind de la alte premise. Probabilitatea mai mare de a fuma a pacienţilor cu astfel de tulburări, comparativ cu ceilalţi, a fost pusă pe seama faptului că ţigările reprezintă, în cazul lor, o automedicaţie pentru calmarea simptomelor schizofreniei, a efectelor adverse cauzate de tratamentul medicamentos sau pentru înlăturarea stării de stres.

Experţii oferă și un posibil motiv pentru asocierea dintre fumat și cosumul de tutun. „Excesul de dopamină este cea mai bună explicaţie biologică pe care o avem pentru bolile psihotice, precum schizofrenia. Este posibil ca expunerea la nicotină, prin creșterea gradului de eliberare a dopaminei, să cauzeze dezvoltarea psihozei“, a declarat un alt autor al studiului, dr. Robin Murray, profesor în cercetare psihiatrică.

Totodată, autorii punctează că este greu de dovedit o relaţie de tip cauză-efect între fumat și dezvoltarea psihozei, iar rezultatele actualului studiu pot fi influenţate de faptul că multe din cercetările folosite nu au inclus date legate de consumul altor substanţe cu factor de risc, precum canabisul. „Studii de lungă durată sunt necesare pentru investigarea relaţiei dintre fumatul zilnic, fumatul sporadic, dependenţa de nicotină și dezvoltarea de tulburări psihotice“, susţine dr. Sameer Jauhar.

Rezultatele obţinute au fost considerate convingătoare de către unii experţi. În ceea ce privește posibilul impact al ţigărilor în dezvoltarea psihozei, cercetătorii au reușit să creeze un „caz destul de puternic“ , este de părere prof. Michael Owen, directorul Institutului de Medicină Psihologică de la Universitatea Cardiff, citat de BBC. Însă expertul subliniază dificultatea de a dovedi cauzalitatea între fumat și tulburările psihotice fără un „studiu randomizat“.

„Este nevoie de mai multe cercetări înainte ca oamenii de știinţă să poată spune cu certitudine că fumatul crește cu siguranţă riscul de schizofrenie, deoarece rămâne posibilitatea ca oamenii care ajung să dezvolte schizofrenie să fie predispuși la a se apuca de fumat“, a declarat Michael Bloomfield, lector în psihatrie la King’s College din Londra, citat de Irish Times.

Exit mobile version