Vapingul: Un război nou, același inamic

Utilizarea ţigărilor electronice (cunoscută sub numele de vaping) a înregistrat o creștere constantă în ultimii ani, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Evadarea din braţele monstrului de fum

„Înregistrează un video cu tine înainte ca toate aceste lucruri să ţi se întâmple. Citește o poveste pentru copii. Cântă un cântecel de legăn. Aș vrea ca eu să fi făcut aceste lucruri, pentru că singura voce pe care nepotul meu o știe este cea pe care o am acum.”

Studiu: „Niciodată nu e prea târziu să renunţăm.” Avantajele renunţării la fumat, la orice vârstă

Renunţarea la fumat reduce riscul de apariţie a cancerului pulmonar, deoarece stopează deteriorarea plămânilor și chiar permite reînnoirea mucoasei căilor respiratorii, arată un studiu recent realizat de cercetători de la Wellcome Sanger Institute și University College London.

Renunţarea la fumat cu 4 săptămâni înainte de operaţie scade riscul complicaţiilor postoperatorii

Pacienţii care renunţă la fumat cu cel puţin 4 săptămâni înainte de o intervenţie chirurgicală au mai puţine complicaţii post-operatorii, se recuperează mai bine și au o probabilitate mai mică de a fi internaţi din nou, pentru îngrijiri suplimentare, a arătat un studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Universitatea Newcastle din Australia și Federaţia...

România are peste 5 milioane de fumători, dar tratează gratuit doar 500

În România existau anul trecut 5,63 de milioane de fumători, însă bugetul alocat programului Stop Fumat s-a subţiat de la un an la altul, așa încât mai există doar 5 centre de consiliere și tratament, bugetul total acoperind costurile medicamentelor pentru doar 500 de persoane.

Vaping-ul, această plagă deghizată în revoluţie

În ţările civilizate, acolo unde discuţia publică despre consumul de tutun a fost atât de răspândită încât până și cei care nu doreau au fost educaţi cu privire la efectele nocive ale fumatului, prevalenţa acestui obicei toxic a scăzut până la nivelul la care a ajuns o problemă pentru producătorii de ţigări.

Ţigările electronice produc leziuni pulmonare similare celor generate de expunerea la gaze toxice

Biopsiile prelevate din plămânii a 17 persoane cu boli pulmonare care au folosit ţigări electronice au găsit leziuni asemănătoare celor provocate de expunerea la emanaţii chimice toxice, potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul medical New England Journal of Medicine.

Un român din trei fumează. Scumpirea ţigărilor, cea mai eficientă strategie anti-fumat, potrivit OMS

Majorarea taxelor pe ţigări este cea mai semnificativă măsură de descurajare a fumatului, a declarat Miljana Grbic, de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în cadrul unei conferinţe susţinute la București. De fapt, creșterea accizei pe tutun reprezintă doar una dintre măsurile pe care le recomandă OMS pentru a contracara fumatul, care reprezintă o ameninţare majoră...

Studiu: ţigările electronice deteriorează celulele stem ale creierului

Ţigările electronice, promovate în special în rândul tinerilor și al femeilor însărcinate, generează un răspuns de stres din partea celulelor stem, care sunt de o importanţă critică pentru creier, arată o echipă de cercetători de la Universitatea din California, campusul Riverside.

Vânzarea ţigărilor electronice a fost interzisă în San Francisco până la clarificarea efectelor lor

San Francisco a interzis vânzarea ţigărilor electronice, devenind primul oraș american care aplică o astfel de interdicţie până la clarificarea efectelor pe care e-ţigaretele le au asupra sănătăţii.

Statul Hawaii se pregătește să interzică fumatul cu totul

În ianuarie 2017, Hawaii a devenit primul stat american care a crescut vârsta legală pentru fumat la 21 de ani, în timp ce în alte state este 18 sau 19 ani. Iar acum ar putea să devină primul stat care interzice fumatul cu totul.

Cele mai importante progrese medicale, în 2018

În așteptarea reușitelor medicale spectaculoase care să pună capăt celor mai răspândite dureri ale omenirii, e ușor să trecem cu vederea pașii mari în direcţia bună pe care știinţele medicale i-au făcut anul acesta. Despre unii dintre acești pași am scris chiar aici, la ST, și suntem gata să completăm lista făcând un sumar al...

Creștere alarmantă a numărului de adolescenţi care folosesc ţigări electronice

Cel mai recent raport cu privire la utilizarea ţigărilor electronice de către adolescenţi, realizat de Universitatea din Michigan, arată că piaţa ţigărilor electronice este într-o continuă expansiune, iar utilizarea acestora de către adolescenţi cu vârste de 17-18 ani a crescut dramatic în ultimul an.

Spania: În ciuda unei legi antifumat dure, procentul fumătorilor a crescut

Deși este ţara cu a doua cea mai restrictivă lege antifumat din Europa, Spania se confruntă astăzi, la 12 ani de la implementarea primului segment al restricţiei privind consumul de tutun, cu un număr mai mare de fumători decât înainte de instituirea legii.

Studiu: După cât timp dispar efectele consumului de canabis

Pe măsură ce tot mai multe ţări legalizează consumul de marijuana atât pentru scopuri recreative, cât și pentru scopuri medicale, cercetătorii avertizează că încă există o mulţime de întrebări legate de modul în care consumul de canabis afectează creierul în dezvoltare al adolescenţilor și al tinerilor adulţi.

Lipsa exerciţiului fizic, mai nocivă decât fumatul

Puţine vești legate de beneficiile pe care mișcarea fizică le are asupra corpului nostru ne-ar mai putea surprinde astăzi. Un studiu ne surprinde însă demonstrând că lipsa exerciţiului fizic este la fel de nocivă pentru organism ca fumatul.

Efectele fumatului la tată asupra viitorilor copii

Expunerea tatălui la nicotină poate provoca deficienţe ale funcţiei cognitive la copiii săi și chiar la nepoţi, au arătat cercetătorii într-un studiu publicat pe 16 octombrie în revista PLOS Biology. Efectul poate fi cauzat de schimbările epigenetice în genele din sperma tatălui.

Marijuana provoacă mai multe leziuni cerebrale decât alcoolul

Consumarea marijuanei poate provoca leziuni mai accentuate asupra creierului în dezvoltare al adolescenţilor, comparativ cu consumul de alcool, au arătat cercetătorii într-un studiu publicat recent în Jurnalul American de Psihiatrie.

Românii rămân campioni europeni la fumat

România are cel mai mare număr de dependenţi de tutun din Europa în raport cu numărul de locuitori, arată datele oficiale. Potrivit experţilor, o treime dintre români fumează și aproape jumătate dintre aceștia încearcă să renunţe la acest obicei prin diverse metode.

Crește numărul adolescenţilor care utilizează ţigări electronice cu marijuana

Un nou studiu arată că peste 20 de milioane de elevi de gimnaziu și de liceu au utilizat ţigări electronice cu tutun, marijuana sau alte produse derivate.

Precum 200 de avioane care se prăbușesc

Aveam mai puţin de șapte ani când am pus prima ţigară în gură, dar îmi amintesc și acum senzaţia. Era ușor alunecoasă și mirosea atât de dulce a fructe, încât n-am mai rezistat și am scos-o repede din hârtie ca să o mestec.