Societatea Medicală Britanică le-a cerut medicilor să nu se mai refere la viitoarele mame cu sintagma „femei însărcinate”. În locul acesteia este propusă expresia „persoane însărcinate”.
Solicitarea este parte a unui document intern adresat personalului medical care conţine o serie de expresii obișnuite ce ar trebui evitate pentru a nu provoca iritare. Este vorba de o broșură de 14 pagini numită „Ghid pentru o comunicare eficientă: limbajul la locul de muncă” și se adresează celor 150.000 de medici membri ai Asociaţiei Medicale Britanice. Scopul măsurii anunţate ar fi prevenirea ofensării persoanelor transgenger, fiindcă, deși o „majoritate” a persoanelor însărcinate sunt de sex feminin, „există și persoane intersex și bărbaţi trans care pot dezvolta o sarcină”. În consecinţă, medicii ar trebui să renunţe la cuvântul „mamă” atunci când se referă la persoana însărcinată, plecându-se de la premisa că „alegerea cuvintelor potrivite are o contribuţie importantă la aprecierea diversităţii”.
„Inegalitatea de sex este reflectată în ideile tradiţionale asupra rolului femeii și bărbatului”, se afirmă în comunicat. „Deși s-au schimbat în timp, ipotezele și stereotipurile care stau la baza acestor idei sunt încă adânc înrădăcinate”, continuă redactorii broșurii respective.
De asemenea se sugerează că specificarea masculin/ feminin la naștere este depășită și, în consecinţă, se recomandă evitarea acelor aspecte care „sunt reducţioniste și suprasimplificate în privinţa unui subiect complex”.
Argumentul forte din spatele acestei observaţii este la fel de controversat precum este întreg demersul. „Sexul unei persoane este determinat de o serie de factori”, concluzionează autorii. Într-o introducere la ghidul respectiv, unul dintre conducătorii asociaţiei, dr. Anthea Mowat, încurajează pe toată lumea „să citească și să împărtășească acest ghid și să se gândească cum se poate aplica în activitatea de zi cu zi. Acesta este un moment în care trebuie să fim împreună pentru a-i sprijini și proteja pe colegii și pacienţii noștri.”
Așa cum este ușor de intuit, nu au lipsit reacţiile. De pildă, deputatul conservator Philip Davies a calificat sugestiile de acest gen ca fiind „complet ridicole”. Michael Nazir-Ali, fost episcop de Rochester, și-a exprimat dezamăgirea „că societatea este împinsă în această direcţie”. În opinia lui, „Dumnezeu ne-a făcut bărbat și femeie, iar mamele relaţionează cu copiii lor altfel decât relaţionează taţii. Această hotărâre va aduce confuzie în ceea ce privește rolul vital al mamelor în creșterea copiilor.”
De asemenea, episcopul romano-catolic din Portsmouth a avertizat că aceste schimbări de limbaj ar provoca „o mare confuzie și răni”. A întrebat retoric: „Este ceva de tip orwellian, nu-i așa?” susţinând că ni se oferă un alt exemplu prin care se „încearcă controlul gândurilor și felul în care vorbim”.
Intenţionând contracararea acestor nemulţumiri, purtătorul de cuvânt al asociaţiei a dorit să clarifice problema, afirmând, conform The Telegraph, că decizia respectivă „nu este pentru pacienţi, ci pentru membrii asociaţiei și are legătură cu comunicarea eficientă la locul de muncă”.
Totuși precizarea nu a fost suficientă pentru a opri reacţiile celor care simt că lucrurile se duc într-o direcţie greșită. „Fiecare medic știe că doar femeile pot avea copii. A spune altfel este ofensator și periculos”, a afirmat Laura Perrins, militantă pentru drepturile femeii, citată de Mail Online. În opinia lui Perrins, „acest lucru va ofensa femeile de pe tot cuprinsul ţării și este un exemplu concludent în privinţa modului în care majoritatea femeilor pot fi insultate pentru o mică minoritate din populaţie”.
Sugestia adresată medicilor vine la doar câteva săptămâni după ce un britanic a rămas însărcinat. Hayden Cross, în vârstă de 20 de ani, este primul bărbat gravid din Marea Britanie. Este convins că va fi cel mai bun tată din lume. „Vreau ca acest copil să aibă tot ce va dori. Voi fi cel mai bun tată”, a declarat Hayden pentru The Sun. Hayden, care s-a născut fată, a decis să facă schimbare de sex. S-a suspus tratamentelor hormonale, dar s-a oprit atunci când a decis să facă un copil. A găsit un donator pe Facebook și a rămas însărcinat în urmă cu patru luni.
Hayden este departe de a fi însă o premieră mondială. Primul bărbat din lume care a născut nu unul, ci trei copii, se numește Thomas Beatie și este din Arizona, SUA. Până la 24 de ani a fost femeie, apoi a început tratamentul hormonal pentru schimbare de sex. În 2008 a făcut senzaţie în întreaga lume atunci când a anunţat că a rămas însărcinat.
Acestea și alte cazuri similare au dat naștere unui trend care a determinat Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei să adopte în 2015 o rezoluţie cuprinzătoare privind drepturile persoanelor transgender. Adunarea îndeamnă statele membre ale Consiliului Europei să apere drepturile persoanelor transgender la nediscriminare și să elaboreze proiecte de lege rapide, transparente și accesibile cu privire la recunoașterea identităţii de sex. „Întâmpinăm cu bucurie și entuziasm acest set de recomandări, deoarece le transmite persoanelor transgender că posedă drepturi egale cu toată lumea. Această rezoluţie este cea mai amplă și importantă declaraţie făcută vreodată în susţinerea transgenderilor la nivel european”, a comentat rezoluţia Richard Köhler, lider al „Transgender Europe” .