Pentru o treime dintre cei care calcă pragul psihoterapeuţilor de cuplu, gelozia reprezintă una dintre cele mai mari probleme într-o relaţie, potrivit unui studiu publicat în Journal of Couple & Relationship Therapy. Concluzia studiului a fost enunţată după analizarea răspunsurilor a 159 de membri ai Asociaţiei Americane de Terapie Maritală și de Familie.
„Este o concepţie larg răspândită că gelozia e un semnal al iubirii”, susţine dr. Gwendolyn Seidman, directoarea Departamentului de Psihologie la Colegiul Albright, într-un articol pentru Psychology Today. De multe ori, această nesiguranţă excesivă privind fidelitatea partenerului poate fi semnalul unor trăsături problematice ale celui care experimentează starea negativă.
Gelozia în cuplu
Studiile au arătat că gelozia se poate naște pe fondul unei stime de sine scăzute, al insecurităţilor și al caracterului posesiv, dar și pe fondul unei tendinţe către anxietate și instabilitate emoţională, punctează dr. Seidman. Același sentiment poate apărea și pe fondul unei dependenţe de partener sau chiar pentru că partenerul gelos consideră că nu este suficient de bun și nu are de oferit multe perechii sale. Alteori însă, experienţele marcante din trecut, de la divorţul părinţilor și până la infidelitatea unui fost partener, pot sta la baza unei tendinţe către gelozie.
Mai mult decât un sentiment autodistructiv, care îl mistuie interior pe cel care îl trăiește, gelozia excesivă are o mare putere de deteriorare a relaţiei celor doi. Această neîncredere în partener creează o stare de anxietate, de nervozitate. Partenerul gelos se poate simţi ameninţat de faptul că cineva poate „fura” de lângă el persoana iubită. Drept urmare, devine exagerat de posesiv, neîncrezător și mult prea sensibil. Apariţia unei astfel de tensiuni în cuplu erodează fundaţia de încredere reciprocă, pe care s-a clădit relaţia, comunicarea eficientă și sinceră și împiedică dezvoltarea unei conexiuni puternice între cei doi. Aceasta, pentru că, în timp ce persoana geloasă din relaţie își va interoga sceptic și bănuitor partenerul, acesta din urmă se va simţi atacat și, în final, va începe să ascundă anumite lucruri, de teama apariţiei conflictelor (nejustificate) în cuplu.
Situaţia este cu atât mai delicată în momentele în care cel vizat de sentimentele de neîncredere și gelozie este nevinovat de acuzele de infidelitate și trădare, aduse în mod mai mult sau mai puţin subtil. „Chiar și cel mai devotat partener se poate simţi rănit, extenuat, anxios și nervos pentru că nu i se acordă încredere. În final, îl epuizează emoţional”, punctează experţii de la Serviciul Naţional de Sănătate din UK.
Mai puţin intuitiv însă, gelozia în doze optime poate avea un efect benefic asupra cuplului. Maya Angelou surprindea acest aspect pozitiv al emoţiei, printr-o replică memorabilă:
„Gelozia în dragoste e ca sarea în bucate. În cantităţi mici poate da savoare, dar prea multă poate distruge plăcerea și, în anumite circumstanţe, poate fi un pericol pentru viaţă.”
Acest sentiment de insecuritate îţi poate arăta cât de important este, de fapt, partenerul pentru tine, cât de mult apreciezi relaţia voastră și îţi poate creşte motivaţia de a deveni o jumătate mai bună. „Puţină gelozie în relaţie este bună. Te va trezi. Când îţi este amintit că partenerul tău este atrăgător și că ești norocos, poţi fi stimulat să fii mai bun, mai prietenos”, susţine dr. Helen Fisher, autoarea cărţii De ce iubim, citată de CNN.
Gelozia, în doze mici – ce efect are?
În doze mici, gelozia poate fi folosită în mod constructiv, pentru a reaprinde dragostea, atunci când aceasta s-a transformat într-un sentiment de obișnuinţă. Este normal ca atracţia puternică în cuplu să se diminueze cu trecerea timpului, însă ea se poate aprinde din nou când, de exemplu, unul dintre parteneri observă că celălalt primește atenţie din partea unei persoane de sex opus, iar celălalt devine puţin gelos, sugerează Hilary Phillips, terapeut pe probleme de căsnicie și sex, pentru Woman’s Day.
Mai mult, această emoţie născută din incertitudine poate fi folosită pentru îmbunătăţire personală, care va avea efecte pozitive inclusiv în relaţie. „O clientă era geloasă pe colega de muncă a soţului ei, care era frumoasă și în formă. Nefericită de felul în care arăta corpul ei, am lucrat împreună pentru a scăpa de kilogramele în plus și pentru a avea corpul pe care și-l dorea. Rezultatul? Atât clienta mea, cât și soţul ei au apreciat asta”, povestește dr. psiholog Elizabeth Lombardo.
Nu în ultimul rând, atunci când este abordată prin comunicare deschisă, înţelegere și încredere, gelozia poate încuraja discuţiile sincere despre sentimente și insecurităţi personale, lucru care poate aduce mai aproape cuplul. În plus, îi poate oferi partenerului gelos siguranţa de care are nevoie. Pentru că, în locul scenariilor imaginate, legate de posibilitatea infidelităţii, acesta poate primi reasigurările și aprecierile persoanei iubite.
Pentru a birui „monstrul cu ochi verzi” și pentru a învăţa cum se utilizează constructiv emoţiile și insecurităţile personale cauzate de gelozie, sunt vitale încrederea reciprocă, răbdarea și înţelegerea. Dacă le găsești în relaţia ta și le primești de la partenerul tău, te poţi considera, din start, o persoană privilegiată. Iar dacă te simţi suficient de norocos și binecuvântat alături de jumătatea ta, încât să faci pasul către un drum comun pentru tot restul vieţii, Wedding Time îţi va oferi cele mai frumoase amintiri de la nunta voastră. Aceasta, pentru că sunt creativi, își iubesc meseria, adoră provocările, lucrează cu pasiune, dar și cu echipamente foto și video de ultimă generaţie.