Site icon Semnele timpului

Liderii lumii și jucăriile lor preferate

Premierul britanic David Cameron a ajuns de râsul internetului, după ce o fotografie cu el a apărut pe Twitter săptămâna trecută. Dacă se întreba cineva ce face Cameron după o convorbire foarte importantă cu președintele Obama pe tema situaţiei din Ucraina, ne-a lămurit el însuși, punând pe Twitter un „selfie” în care apare foarte serios, cu telefonul la ureche și cu descrierea: „Vorbeam cu @BarackObama despre situaţia din Ucraina. Suntem uniţi în condamnarea acţiunilor întreprinse de Rusia.”

Actori, comedianţi și alte persoane au reacţionat, începând să își facă selfie-uri cu tot felul de obiecte la ureche, precum batoane de ciocolată și pachete de șerveţele și punând pozelor descrieri de genul: „Acum am intrat și eu pe fir @David_Cameron, @BarackObama. Puneţi-mă și pe mine la curent.”

Oamenii de rând au apreciat primele instantanee care au arătat latura umană a unora dintre cele mai importante personaje la nivel global, dar au început să ridice din sprâncene odată cu acel faimos „selfie”, în care apar David Cameron, Barack Obama și Helle Thorning Schmidt, la comemorarea lui Nelson Mandela.

În timp ce în diverse părţi ale lumii, oamenii folosesc reţelele sociale pentru a-și promova idealurile democratice și pentru a scoate la lumină atrocităţile de care sunt capabile guvernele dictatoriale care nu vor să renunţe la putere, politicieni ce ar putea avea un cuvânt de spus în aceste cazuri concrete se poartă ca niște „maimuţe media”, după cum punctează și The Guardian.

Și dacă gafa de săptămâna trecută nu ar fi fost de ajuns, săptămâna aceasta am aflat că preocuparea cu reţelele sociale este atât de vastă, încât se cheltuie din banii contribuabililor, într-o întrecere a politicienilor de a avea câte mai multe „like-uri” pe pagina oficială de Facebook. Pentru 7.500 de lire sterline, pagina de Facebook a premierului britanic a sărit de la 47.000 de „like-uri”, la 127.000, întrecându-l pe oponentul său, Nick Clegg, care a rămas în urmă, cu 80.000 de „like-uri”, a dezvăluit The Mail. „Se pare că David Cameron își cumpără popularitatea. Nu mai contenește cu mărirea de sine, plătind pentru prieteni falși pe Facebook”, a declarat Sheila Gilmore, membru în parlament, în timp ce alţii au catalogat strategia premierului drept „patetică”.

Politică în Ţara lui Oz

Premierul Turciei, Recep Erdogan, a avut o apariţie de zile mari în Izmir, unde s-a organizat la sfârșitul lunii trecute o întâlnire a partidului politic din care face parte. Timp de 10 minute, politicienii au ascultat un discurs din partea unei holograme de 3 metri înălţime, pentru că premierul nu a putut fi prezent în persoană.

The Atlantic descrie avatarul lui Erdogan ca ieșit direct din Star Wars, însă ar părea mai potrivită asemănarea cu liderul Orașului de Smarald, Vrăjitorul din Oz. De la o înălţime de 3 metri, holograma impunătoare avertiza membrii de partid că „ne îndreptăm spre alegeri în umbra atacurilor pregătite de reţele de trădători”, făcând referire la investigaţia de corupţie la care este supus guvernul său. Mii de ofiţeri de poliţie, zeci de procurori și oficiali din cadrul presei deţinute de stat au fost deja daţi afară, scrie NY Times.

Erdogan nu este primul politician care să folosească holograme. În 2012, candidatul pentru postul de premier al Indiei, Narendra Modi, a apărut în 26 de holograme în timpul campaniei sale electorale, pentru a „demonstra că India nu este în urmă, că suntem lideri mondiali în tehnologie”, cita Bloomberg.

Preţul unei holograme depinde de mărimea ei și de durata apariţiei. Cotidianul Hürriyet a scris că s-ar fi plătit în jur de 50.000 de euro pentru proiecţia lui Erdogan. Asta ar însemna că fiecare minut al discursului de aproape 10 minute a costat în jur de 15.000 de lire turcești, în circumstanţele în care salariul minim pe economie în Turcia este de 848 de lire turcești, pe lună.

O lecţie de istorie

Atunci când s-a încheiat Războiul Rece, cei mai mulţi dintre noi am presupus că lumea a intrat în epoca de aur a democraţiei. Politologul Francisc Fukuyama a publicat chiar bestsellerul Sfârșitul istoriei și ultimul om, argumentând că am ajuns la capătul evoluţiei ideologice a omului și că universalizarea democraţiei liberale din Vest este forma finală de guvernământ. Uitându-ne însă astăzi la aceste personaje politice, care sunt „în fruntea evoluţiei ideologice umane”, mai că sperăm că Fukuyama să se fi înșelat și să nu fie asta ce poate umanitatea să ofere mai bun.

A fost un timp de la apariţia reţelelor de socializare când era „cool” ca persoanele importante să își arate latura umană, prin fotografii în care apăreau în ipostaze inedite. Astfel, Facebook și Twitter s-au umplut de politicieni și vedete care încearcă cu disperare să pară normali. A mai trecut însă un timp, iar acum pare destul de clar că pozele cu cina gătită pentru mama și câinele prezidenţial nu mai generează aprobare din partea publicului. Acum este „cool” ca persoanele importante să se comporte ca atare și să nu mai curteze în disperare publicul.

Pe YouTube există un videoclip care se cheamă „Margaret Thatcher don’t want to jump”. Este o înregistrare a unui interviu cu „Doamna de Fier”, în care la sfârșit i se cere ca așa cum stă pe scaun, să facă o mică săritură. Este ceea ce obișnuiau să facă toţi invitaţii emisiunii respective, la final. Thatcher ridică din spâncene. Intervievatoarea o provoacă: „Pun pariu că nu o veţi face. Haideţi! Numai puţin! Gorbaciov a făcut-o”, scrie The Telegraph.

„Dar care este rostul?” întreabă în continuare Margaret Thatcher. „Păi arată o altă latură a naturii umane, pentru că fiecare sare în felul lui”, spune prezentatoarea. „Îţi spun eu ce arată”, vine răspunsul final. „Arată că vrei să fii perceput ca normal sau popular. Eu nu trebuie să spun asta sau să o dovedesc. Așa am fost întreaga viaţă.”

Foto: @David_Cameron/ Twitter

Foto: captură YouTube

Exit mobile version