Teologia crucii și „teologia” maturizării

Atunci când încercăm să-i înţelegem pe semenii noștri, să pricepem cum au gândit, de ce au luat anumite decizii, cu ce scop au acţionat într-un anumit fel, ne vine în minte un cunoscut îndemn din înţelepciunea populară: să te pui în locul lor.

Când se vor sătura neamurile…

Statele naţiuni își văd ameninţată securitatea și identitatea și reacţionează. Sunt temătoare, neliniștite, nu mai au pace.

Miracolul

Anul 1989 a fost anul marilor schimbări sociale şi politice în Europa. A fost mai mult decât finalul unui mileniu. În accepţiunea lui Francis Fukuyama, a marcat „sfârșitul istoriei” – lumea intra în perioada ei de maturitate deplină, prin victoria democraţiei liberale.

Din Burma la Brisbane: povestea lui Esther Moo

Esther Moo face parte din cei 1959 de refugiaţi Karen care au emigrat în Australia între 2009 și 2010, iar povestea ei este împletită din fire de curaj, de optimism și de speranţă.

Războiul nu poartă jucării în raniţă

Când descinde din paginile manualelor de istorie pentru a se instala în lumea reală, războiul are o sonoritate tăioasă, constituindu-se într-o seismogramă a celor mai rele coșmaruri ale umanităţii. Iar recurenţa feţelor lui hidoase demonstrează că, indiferent de nivelul atins de civilizaţia umană, răul moral nu dispare, ci doar se transmite, eventual criogenat, de la...

Este religia o cauză a războiului?

Ar putea fi religia, în sine, o cauză a majorităţii războaielor? Biologul evoluţionist Richard Dawkins este unul dintre cei care cred că răspunsul la această întrebare este afirmativ.

Globabelizare

Ce vă vine în minte când auziţi sintagma „sat global“? Oameni din toate colţurile lumii comunicând liber prin internet?

Anul 1989 și trei decenii mai târziu

Anul 1989 a schimbat nu doar ţările din fostul lagăr comunist, ci și lumea. Geopolitic și economic, cultural și religios, anul 1989 a fost un punct de inflexiune, care a schimbat sensul relaţiilor la nivel internaţional, cu efecte directe asupra tuturor domeniilor vieţii.

Franz Hasel | Arma îngerului păzitor

În cele mai grele momente ale vieţii, Franz Hasel s-a rugat: „Doamne, dacă voi fi atacat, nu voi avea niciun mijloc de apărare. Va trebui să mă încred în Tine. Viaţa mea e în mâinile Tale.“

24 februarie 2022. Noaptea care a schimbat totul (II)

Este greu să ne refacem cu adevărat vieţile în timp ce oamenii dragi au rămas în Ucraina, în mijlocul războiului.

24 februarie 2022 | Noaptea care a schimbat totul (I)

Și eu, și soţul meu ne-am dat seama că inevitabilul s-a produs; zvonurile despre izbucnirea războiului se înteţiseră în ultima lună.

Ce schimbă protestele din Rusia?

Războiul din Ucraina se prelungește și devine tot mai sângeros, iar regimul de la Kremlin intensifică represiunea împotriva oricărei forme de dizidenţă, ceea ce nu împiedică protestele din Rusia să continue. Reprimate dur și cu un număr relativ mic de participanţi, ar putea schimba ceva aceste proteste în ecuaţia unei crize care ţine în șah...

De unde aprindem speranţa în vreme de război

Dacă ne vom găsi sfârșitul într-un război, fie el și nuclear, ar fi de dorit ca acest moment să ne găsească implicaţi în lucruri firești: rugându-ne, muncind, citind, îmbăind copiii, vorbind cu prietenii, scria C.S. Lewis. Știm cum să facem toate aceste lucruri în timp de pace, dar cum să ne continuăm viaţa și să...

Frica de război | Cum să nu ni se tulbure inima?

Când frica de război ne-ar cuprinde gândurile, să nu uităm că nu suntem singuri, că Dumnezeu va pune capăt suferinţei și ne va oferi o viaţă nouă și veșnică.

Lacrimi, război și lalele. O zi printre refugiaţi la Vama Siret

Imediat ce trec de punctele de control vamal, refugiaţii din Ucraina sunt întâmpinaţi de filtre create de autorităţi în colaborare cu voluntari, care se ocupă de cazare, de transport și de orice altă nevoie ivită.

Cum să vorbești despre război cu copilul tău

Să vorbești despre război cu copilul tău implică multe aspecte: dreptate, egoism, politică, umanitate, curaj, limite, eroism, teamă, neputinţă, încredere, viziune, viaţă și moarte.

Războiul din Ucraina ca luptă între interpretări

Războiul din Ucraina și fake news par a fi o realitate simbiotică în momentul actual. Descoperiţi în acest articol teme majore ale intoxicării, prin...

„Speranţă pentru Ucraina”. Ambasadori ai binelui, la graniţa dintre două lumi

Nu există acte mici de bunătate în vreme de pace și, cu atât mai puţin, în vreme de război. Un adevăr simplu, pe care l-am redescoperit zilele acestea urmărind actele de bunătate diseminate de voluntarii Bisericii Adventiste printre refugiaţii din Ucraina și auzind ecourile pe care le-a avut acest ajutor, ajuns epicentrul unei nevoi de...

Lumina care este întuneric. Amintirile unui tânăr nord-coreean din lagărul natal

Motto: „Ia seama, dar, ca lumina care este în tine să nu fie întuneric.“ (Evanghelia după Luca 11:35)

Marea resetare: revoluţia care a mai fost propusă

În fiecare ianuarie, staţiunea Davos găzduiește elita liderilor economici și guvernamentali pe care Forumul Economic Mondial îi reunește într-o exclusivistă întâlnire anuală. Anul acesta, din cauza pandemiei, reuniunea a trebuit reprogramată. Însă controversele privind tema reuniunii – Marea resetare – nu au suferit nicio amânare.

Cât de revoluţionari (mai) suntem?

„Nu eşti răspunzător pentru că te naşti. Dar eşti direct răspunzător pentru ce trăieşti.” (Tudor Mușatescu)