Site icon Semnele timpului

Parlamentul European aprobă declanşarea procedurii de sancţionare a Ungariei

Parlamentul European a votat declanşarea unei măsuri disciplinare fără precedent și ar putea sancţiona Ungaria, invocând încălcarea valorilor Uniunii Europene.

Guvernul condus de prim-ministrul Viktor Orban a fost acuzat de atac împotriva presei, a minorităţilor și a domniei legii, acuzaţii pe care Orban le dezminte în întregime. Autorii rezoluţiei împotriva Ungariei, printre care se numără eurodeputata olandeză Judith Sargentini, afirmă că „există un risc clar privind încălcarea gravă a valorilor fundamentale europene”.

Raportul care constată că guvernul Viktor Orban prezintă „riscul clar” de încălcare a valorilor UE a fost aprobat de Parlamentul European, care a dispus iniţierea procedurii de sancţionare a Ungariei în virtutea Articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene.

Lansarea procedurii de sancţionare a fost aprobată cu 448 de voturi pentru, 197 împotrivă şi 48 de abţineri. Dacă liderii naţionali își vor da acordul, Ungaria s-ar putea confrunta cu acţiuni disciplinare fără precedent. Votul luat miercuri este prima ocazie în care Parlamentul European a votat pentru o astfel de acţiune împotriva unui stat membru al Uniunii Euopene.

Măsurile ar putea include, teoretic, printre alte sancţiuni, suspendarea drepturilor de vot în Consiliul UE. Însă analiștii consideră că este puţin probabil să se ajungă până acolo, dat fiind sprijinul pe care guvernul naţionalist din Polonia l-ar putea arăta Ungariei.

Marţi, Viktor Orban a luat cuvântul în Parlamentul European pentru a declara că Ungaria nu va accepta „ameninţări” din partea UE şi nu va deveni „patria imigraţiei”.

Ungaria a fost criticată în mai multe rânduri de Uniunea Europeană, din cauza legilor privind libertatea de exprimare, din cauza organizării sistemului judiciar, a celui electoral şi în contextul abordării faţă de imigraţie, sintetizează Mediafax. Guvernul de dreapta de la Budapesta este acuzat că încalcă normele fundamentale ale Uniunii Europene.

În decembrie 2017, Comisia Europeană a propus Consiliului Uniunii Europene adoptarea unei decizii similare în cazul Poloniei, din cauza situaţiei sistemului judiciar polonez.

Exit mobile version