Retrospectiva lunii septembrie
Dificultăţile interne din Uniunea Europeană au continuat să fie în atenţia opiniei publice, alături de tensiunile din Orientul Apropiat și de discursurile din cadrul Sesiunii Generale a Naţiunilor Unite.
Esenţiale azi, 13 septembrie
Aung San Suu Kyi apără verdictul împotriva jurnaliștilor Reuters
Parlamentul European aprobă declanşarea procedurii de sancţionare a Ungariei
Parlamentul European a votat declanşarea unei măsuri disciplinare fără precedent și ar putea sancţiona Ungaria, invocând încălcarea valorilor Uniunii Europene.
Esenţiale azi, 21 iunie
România: în 2017, peste 800 de copii au fost părăsiţi în maternităţi și spitale
Esenţiale azi, luni, 7 mai
România în regres în lupta anticorupţie * BOR nu vede necesitatea educaţiei sexuale în școli * India și lupta cu violenţele sexuale * Turcia se apără de teroriști * Bashar al-Assad ameninţat cu moartea* Viktor Orban mandatat să formeze noul guvern * Preţul barilului de petrol crește
Orban câștigă alegerile parlamentare în Ungaria
Cu o prezenţă istorică la vot, de peste 70%, partidul lui Victor Orban, alianţa de guvernământ Fidesz – Partidul Popular Creștin Democrat (KDNP) –, a înregistrat o victorie categorică la alegerile parlamentare din Ungaria.
În UE, și democraţia merge cu două viteze
Germania. Cu toate acestea, sunt alte ţări europene unde extremele nu sunt evidente, dar ocupă deja puterea și abordează democraţia într-un stil iliberal. Pe această diferenţă în autenticitatea practicării democraţiei pare să se contureze o nouă falie de separare a ţărilor UE.
Europa dorește să redevină măreaţă
„Trebuie să ne luptăm pentru viitorul nostru, ca europeni, pentru propriul nostru destin”, a spus cancelarul german Angela Merkel, făcând aluzie la discuţiile de la summitul G7, pe care le calificase deja drept „deloc satisfăcătoare”, mai ales din cauza omisiunii președintelui american Donald Trump de a preciza explicit angajamentul apărării colective din Articolul 5 al...
Noua vânătoare de vrăjitoare din Europa (II)
Democraţia se ponosește de la an la an nu doar în Ungaria, care a fost ţinta unui atac dur în Parlamentul European și despre ale cărei derapaje democratice am vorbit în prima parte a acestui articol, ci și într-o Europă care părea definitiv cucerită de valorile liberalismului.
Noua vânătoare de vrăjitoare din Europa (I)
În plenul Parlamentului European s-au rostogolit recent cuvinte grele, ţintite către premierul ungar, dar care ar putea fi adresate, cu necesarele retușuri și nuanţări, și altor lideri europeni.
Problema Ungariei cu George Soros, o tragedie europeană
Mai multe ţări europene l-au introdus pe miliardarul George Soros în arsenalul populist folosit în ultimii ani pentru îndepărtarea mai mult sau mai puţin subtilă de democraţie. Însă niciuna dintre aceste ţări nu a mers atât de departe precum Ungaria.
Ungaria interzice prin lege aparatele de jocuri de noroc
Parlamentul ungar a adoptat, printr-o procedură de urgenţă, o lege care interzice aparatele pentru jocuri de noroc în baruri şi pub-uri.
Ungaria a extins lista bisericilor recunoscute de la 14 la 32
După luni de incertitudini care i-au îngrijorat atât pe liderii bisericilor, cât şi pe membri, oficialii din Ungaria au decis să extindă lista minorităţilor religioase care vor primi un statut legal recunoscut şi subvenţii de stat.