Site icon Semnele timpului

Rusia: Membru al Martorilor lui Iehova, condamnat la închisoare pentru „extremism”

O curte din Rusia a condamnat un membru danez al Martorilor lui Iehova la șase ani de închisoare, în urma acuzaţiilor de extremism aduse bărbatului.

Dennis Christensen are 46 de ani și este tâmplar. Locuiește în Rusia de 20 de ani, fiind căsătorit cu o rusoaică. Miercuri, o curte din Oryol, un oraș aflat la circa 320 km de Moscova, a decis că acuzaţiile de „extremism” aduse lui Christensen sunt fondate și l-a condamnat la 10 ani de închisoare. Procurorii au spus că Christensen a organizat activităţile religioase ale Martorilor lui Iehova în Oryol, însă nu au precizat în ce au constat activităţile catalogate drept extremiste. Soţia lui Christensen, Irina Christensen, care este cetăţean rus, a declarat că acuzaţiile aduse soţului ei sunt „absurde” și că acesta este un cetăţean cinstit și care respectă legile ţării.

Vineri, Anton Bogdanov, avocatul lui Christensen, a vorbit cu presa și a subliniat că „nimic din ce a făcut Christensen nu constituia un pericol pentru societate”. Bogdanov a mai precizat că, prin decizia ei, curtea a incriminat „practici religioase pașnice”, precum rugăciunea, intonarea unor imnuri și studiul biblic.

Zeci de alţi membri ai Martorilor lui Iehova au fost de asemenea acuzaţi că au luat parte sau au organizat diverse activităţi ale grupului. Potrivit Religion News, 25 de membri sunt arestaţi în prezent, așteptând să fie judecaţi sau aflându-se în mijlocul unui proces, în timp ce alţi 24 se află în arest la domiciliu. Se estimează că în Rusia trăiesc circa 175.000 de membri ai Martorilor lui Iehova, mulţi convertiţi după prăbușirea blocului sovietic, în 1991. Circa 5.000 au fugit din ţară în 2017, când Curtea Supremă a decis să scoată în afara legii grupul religios.

În urmă cu doi ani, confesiunea creștină a fost declarată „organizaţie extremistă” și pusă pe același loc cu gruparea militantă Stat Islamic și cu mișcările neonaziste, în ciuda faptului că Martorii lui Iehova sunt cunoscuţi drept pacifiști. Curtea Supremă a susţinut însă că Martorii lui Iehova promovează „exclusivitatea și supremaţia” credinţelor lor. Ofensiva împotriva Martorilor a avut loc în contextul unei campanii mai ample a statului rus împotriva „religiilor străine”, pe fondul tensiunilor cu Occidentul privind Siria și Ucraina.

În anul 2016, președintele Vladimir Putin a validat o lege vag alcătuită împotriva extremismului și terorismului. Această lege incriminează activităţile misionare întreprinse în Rusia de grupuri precum Biserica Lui Isus Hristos a Sfinţilor din Ultimele Zile (Biserica Mormonă), Biserica Baptistă și Martorii lui Iehova.

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului a denunţat decizia curţii în cazul lui Christensen, deplângând faptul că „sentinţa dură aplicată în cazul Christensen creează un precedent periculos și efectiv incriminează dreptul la libertate religioasă și de conștiinţă pentru Martorii lui Iehova din Rusia, ceea ce contravine obligaţiilor statului sub Convenţia Internaţională privind Drepturile Civile și Politice”.

Și Comisia Statelor Unite privind Libertatea Religioasă internaţională, alături de Uniunea Europeană au criticat decizia Rusiei.

„Dennis Christensen a fost arestat și judecat de autorităţi, pur și simplu pentru că și-a practicat religia de Martor al lui Iehova”, a declarat organizaţia Amnesty International.

Ministrul de externe danez, Anders Samuelsen, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la această sentinţă și a cerut Rusiei „să respecte libertatea religioasă”.

Valery Borșchev, reprezentant al grupului umanitar Moscow Helsinki Group, a avertizat că această condamnare ar putea declanșa un „val” de arestări a membrilor diferitelor minorităţi religioase care activează în Rusia. „Adventiștii, baptiștii și așa mai departe ar trebui să fie foarte îngrijoraţi”, a declarat Valery Borșchev.

Exit mobile version