Biserica baptistă | Baptiștii

Biserica baptistă a adus contribuţii semnificative asupra vieţii religioase, prin însușirea principiului separarării bisericii de stat și a principiului libertăţii religioase.

Crezul anabaptist | Preţul Reformei duse până la capăt

Crezul anabaptist accentua premisa că adevărul Bibliei era accesibil cititorilor și ascultătorilor laici, care aveau o educaţie rudimentară.

Scădere record a numărului de membri în cea mai numeroasă confesiune protestantă americană

Cea mai numeroasă confesiune protestantă din Statele Unite, Biserica Baptistă de Sud, a raportat un declin semnificativ al numărului de membri în ultimul an. Contextul acestei scăderi se constituie într-un studiu de caz cu valenţe de exemplu pentru numeroase alte confesiuni care se confruntă cu provocări la nivelul retenţiei membrilor.

Convenţia Baptistă de Sud ia primele măsuri în cazul abuzurilor sexuale

Convenţia Baptistă de Sud, cea mai mare confesiune evanghelică din Statele Unite, cu 47.000 de biserici baptiste independente, a anunţat care sunt primele recomandări pe care le face în cazul plângerilor de abuz sexual din bisericile sale.

Rusia: Membru al Martorilor lui Iehova, condamnat la închisoare pentru „extremism”

O curte din Rusia a condamnat un membru danez al Martorilor lui Iehova la șase ani de închisoare, în urma acuzaţiilor de extremism aduse bărbatului.

Scandal de abuz sexual în sânul Convenţiei Baptiste de Sud, SUA

Jurnaliști de investigaţie din Statele Unite din partea publicaţiilor locale The Houston Chronicle și San Antonio Express-News au început de anul trecut să lucreze la arhivarea acuzaţiilor de abuzuri și hărţuiri sexuale lansate la adresa pastorilor și liderilor din cadrul Convenţiei Baptiste de Sud (CBS), din Statele Unite. Până acum au documentat 700 de acuzaţii,...

Referendumul, o discuţie încă neterminată

Și dacă la final, indiferent de rezultatul referendumului de săptămâna viitoare, vom constata că România a ratat lecţia?

Mutarea ambasadei americane la Ierusalim – împlinirea unei profeţii?

După cum Donald Trump promisese în 2016, în campanie, şi reiterase în 2017, ambasada SUA în Israel a fost mutată de la Tel Aviv la Ierusalim pe data de 14 mai 2018, de ziua independenţei Israelului. Mesajul este foarte clar și alte state îi urmează exemplul. Israelienii au sărbătorit evenimentul, iar lumea arabă, cum era...

Esenţiale azi, 24 mai

Atac cu bombă în Bagdad

Mâna care mișcă mâna președintelui

Președintele american, Donald Trump, a declarat Ierusalimul capitală a Israelului, iar proclamaţia sa a fost catalogată de Los Angeles Times drept „una dintre hotărârile cu cel mai mare impact și cel mai mare risc la nivel global” pe care președintele le-a luat până acum. Însă în culisele acestei decizii asumate politic se află (fără a...

Recolta politică a credinţei

Dacă America ar fi o ţară din vestul Europei, tablouri precum imaginea lui Trump acoperit de mâinile pioase ale liderilor creștini born-again care se rugau pentru succesul lui la eventuala cârmă a ţării ar fi o icoană a oportunismului, blamată de societate.

3 adevăruri cheie care i-au adus în consens pe catolici şi baptişti

Cu toate că diferenţele teologice se păstrează, un sinod ecumenic la care au participat episcopi catolici şi pastori baptişti s-a finalizat cu trei adevăruri cu care au fost de acord reprezentanţii ambelor confesiuni religioase. Demersul este o dovadă a unei deschideri neaşteptate a Bisericii Catolice.

Ce spun despre incinerare marile religii ale lumii

Incinerarea a făcut parte din ritualul de trecere dintre viaţă spre moarte al diferitelor culturi încă din timpuri preistorice, însă o dată cu apariţia şi răspândirea creştinismului, incinerarea a început să fie din ce în ce mai rar folosită şi în cele mai multe confesiuni creştine este văzută ca tabu. Dată fiind dezbaterea din ultimele...

Vot ISTORIC: Baptiştii de Sud aleg un preşedinte de culoare

Pastorul Fred Luter Jr va deveni primul preşedinte afro-american al celei mai mari denominaţiuni creştine protestante din Statele Unite ale Americii.

Numărul baptiştilor de sud scade alarmant

Este al cincilea an consecutiv în care se se observă tendinţa de scădere a numărului membrilor, se arată în statistica anuală a bisericii, compilată de LifeWay Christian Resources şi prezentată marţi în cadrul întâlnirii anuale a Baptiştilor de Sud.

Baptiştii sudişti americani iau poziţie împotriva poluării, homosexualităţii şi divorţului

În ultima zi a întâlnirii lor anuale, baptiştii de sud din Statele Unite i-au denunţat pe cei responsabili de dezastrul ecologic din Golful Mexic, s-au declarat împotriva legislaţiilor pro-homosexuale şi au criticat sever scandalul privind divorţurile din cadrul propriei biserici, notează The Christian Post.