Site icon Semnele timpului

Cine sunt apateii şi ce loc ocupă în statisticile de spiritualitate

Cercetătorii au încercat ca, prin întrebări nuanţate să afle cât de mare este numărul adepţilor religiei „Și ce dacă?", care pare a fi moda spirituală a deceniului. În urma studiului au reieşit câteva date satistice demne de atenţie:

•44 la sută dintre respondenţii unui sondaj religios de la Baylor University au recunoscut că nu petrec deloc timpul căutând „înţelepciunea de la Dumnezeu", iar 19 la sută consideră că nu are niciun rost să cauţi sensul vieţii.

•46 la sută dintre participanţii la un studiu al LifeWay Research au mărturisit că nu se întreabă niciodată dacă după moarte vor ajunge în Rai.

•28 la sută dintre subiecţii LifeWay au spus că „nu e o prioritate în viaţa mea să găsesc un scop mai profund", iar 18 la sută au luat în derâdere ideea că Dumnezeu are un plan sau un scop pentru fiecare.

•6,3 la sută dintre americani au reieșit ca fiind total secularizaţi, neconectaţi la nicio putere supremă sau identitate religioasă, conform studiul din 2007 al Pew Forum Religious Landscape Survey.

Hemant Mehta, care semnează un blog cu numele Ateul Prietenos îi numește pe membri grupului „şi ce dacă?" apatei – o combinaţie între ateu și apatic. Episcopul Mariann Edgar Budde îi numește însă onești. „Trăim într-o societate în care e acceptabil să spui că nu ai nicio curiozitate spirituală. În orice alt moment din istorie, acest lucru ar fi fost inacceptabil", spune Budde.

Ea consideră că acest lucru este „foarte trist pentru că rolul credinţei e să fie un ghid și o sursă de ajutor, putere și perspectivă în timpurile grele. A fi om înseamnă să ai un simţ al rostului, o conștiinţă că viaţa noastră este o expresie unică a creaţiei și să vrem să trăim cu un scop. Altfel, la fel de bine am putea fi câini."

O altă categorie statistică tot mai vizibilă în ultimii ani în studiile religioase este a celor care bifează „nicio identitate religioasă" la ARIS (American Religious Identification Survey). „The nones", așa cum îi numesc cercetătorii, au crescut de la 8 la sută în 1990, la 15 la sută în 2008. Vestea îmbucurătoare este, potrivit celor de la Pew Forum on Religion & Public Life's Landscape Survey, că de fapt doar jumătate dintre ei nu cred în nimic.

„Multe dintre aceste persoane sunt preocupate cu tangibilul, lucruri reale ca ipotecile sau meciurile de fotal, în general viaţa de zi cu zi", spune Kosmin.

Pentru ei, cel Atotputernic a ieşit de pe radar, la fel ca o ţară străină despre care știu că există, dar la care nu se gândesc niciodată.

„Dumnezeu? Scop? Nu trebuie să ai o părere despre lucrurile astea ca să poţi funcţiona", spune Suhas Sreedhar, un inginer de 26 de ani. Crescut în New Jersey de către mama sa, hindusă devotată, și de tatăl său, ateu convins, „am fost saturat de ambele puncte de vedere și după o vreme mi-am dat seama că nu am nevoie de nici una dintre perspective", spune Suhas.

Acesta este un dezastru pentru creștini, crede Scott McConnell, director al LifeWay Research. „Dacă nu te preocupă Cerul, nu ai să înţelegi că Iisus este estenţial pentru mântuirea ta. Nu te gândești la consecinţe", spune el.

Bill Dohm, este exemplu unei alte tendinţe în creștere în zilele noastre. El este mai înclinat să vorbească despre bunătate decât despre Dumnezeu.

„Încerc să îmi trăiesc viaţa cât de bine pot. Mă gândesc că, dacă fac bine, or să mi se întâmple lucruri bune. Nu sunt îngrijorat de viaţa de apoi. Cum ar putea să mă refuze pe mine când alţi oameni fac numai ce vor."

La ora actuală există 2,18 miliarde de creştini de toate vârstele răspândiţi în mai mult de 200 de ţări, reprezentând aproape o treime din populaţia de 7 miliarde a Pământului, informează raportul „Global Christianity: A Report on the Size and Distribution of the World's Christian Population", publicat de Pew Research Center Forum. Doar o pătrime din totalul creştinilor se află în Europa (26 la sută). Aproximativ 37 la sută trăiesc în Americi, 24 la sută în Africa (teritoriul Sub-Sahara) şi restul de 13 la sută trăiesc în zona Asia-Pacific.

În ultimii 100 de ani, numărul creştinilor din toată lumea s-a triplat de la estimările istorice care numărau 600 de milioane în anul 1920, la 2 milarde azi, susţine acelaşi raport. Dar şi populaţia globală a crescut rapid, de la 1,8 miliarde în 1910 la 7 miliarde în 2011. Prin comparaţie, creştinii ocupă astăzi acelaşi procentaj din populaţia globală (32%), cât acum un secol (35%).

Surse: USA Today, Christian Post 

Exit mobile version