Copiii lui Dumnezeu și… „nepoţii”
Am auzit un creștin avertizându-și la un moment dat comunitatea: „Dumnezeu are numai copii, nu are și nepoţi!” În contextul postmodern de relativizare a valorilor și a adevărurilor, au apărut și apar în continuare forme religioase diverse, stranii, sincretice, iar aceasta se petrece, în mare măsură, în sânul creștinismului.
Abandonul religiei pentru sentiment
Credinţa e ceva abstract, un amestec de gânduri și sentimente. Iar, pentru unii, pare să fie mai mult sentiment decât gând. Această abordare este din ce în ce mai reprezentativă pentru evanghelicii americani, spune istoricul Todd M. Brenneman, deși la consecinţele ei se gândesc prea puţini.
Ce îi convinge pe oameni să citească Biblia
Biserica Metodistă din Anglia și Societatea Biblică și-au unit forţele pentru a le trezi tinerilor gustul pentru lectura biblică. În acest sens, au creat o serie de clipuri video care abordează probleme asociate teologiei, într-o manieră atractivă pentru tineri, menţionează Christian Today. Producţiile animate încearcă să răspundă unor întrebări legate de necesitatea citirii Bibliei, credibilitatea...
Libertate chiar și între zidurile închisorii
Am fost într-o închisoare din Goroka, Papua Noua Guinee. Nu m-am gândit niciodată că voi scrie aceste cuvinte. A fost o experienţă greu de uitat, dar voi povesti mai multe despre ea puţin mai târziu.
Miracolul nașterii și al dezvoltării
Al patrulea nepot al nostru a sosit mai devreme decât era așteptat. Atunci când fiul și nora noastră ne-au anunţat că așteaptă cel de-al doilea copil – prima noastră nepoată –, au început emoţiile și, bineînţeles, pregătirile. Printre altele, am cumpărat un bilet pentru bunică (adică pentru soţia mea), pentru a ajunge cu o zi...
Dor(inţa) de o lume nouă
Recent, am reluat mersul la sală, după o pauză care a durat câţiva ani. A deveni părinte poate însemna distrugerea celor mai bune intenţii. Deși m-am simţit puţin intimidat de gândul revenirii la sală, m-am bucurat cu adevărat să adaug sportul în agenda mea.
De la îngrijorare la închinare | Dumnezeul care mută munţii
Pe lângă faptul că reprezintă un depozit de înţelepciune, Biblia conţine multe istorii care vorbesc despre alegere. De la decizia crucială pe care au luat-o primii noștri părinţi în Grădina Edenului (Geneza 3:6) la declaraţia hotărâtă a lui Iosua de a-L sluji pe Dumnezeu (Iosua 24:16), alegerile sunt un fir important în tapiseria vieţii noastre....
Cel care împarte haine fără pată
Cred că există două categorii de oameni în această lume. Sunt cei care, atunci când văd o pată greu de înlăturat pe o haină, o aruncă. Și mai sunt și cei care încearcă toate metodele de sub soare pentru a salva acel articol de îmbrăcăminte sau aleg să îl poarte, chiar dacă pata rămâne.
Dragoste de Tată
Probabil că nu ţi-ar atrage atenţia, pentru că este un om obișnuit. Muncește din greu, dar nu este un om bogat. Locuiește într-o casă normală și conduce o mașină obișnuită. Aptitudinile lui nu depășesc media, iar personalitatea lui este plăcută, dar nu fascinantă.
De ce aproapele este cheia înţelegerii lui Dumnezeu
Cred că am fost dintotdeauna fascinat de Dumnezeu. Și totuși cred aș fi putut să Îl cunosc mai bine. Cu mult mai mult poate decât L-am cunoscut, dacă aș fi înţeles mai bine ce dorea El să îmi transmită în fiecare zi, inclusiv prin aproapele meu.
Părintele veșniciilor
Doi fraţi. Doi taţi. Doi inventatori. Îi întâlnim la începutul Bibliei: „Iabal (…) a fost tatăl celor ce locuiesc în corturi şi păzesc vitele. Numele fratelui său era Iubal: el a fost tatăl tuturor celor ce cântă cu alăuta şi cu cavalul” (Geneza 4:20-21). Ce ar trebui să ne atragă atenţia la acești bărbaţi cu...
Iisus, Cel care sfidează toate definiţiile
„Aţi auzit că s-a zis: «Ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte». Dar Eu vă spun: «Să nu vă împotriviţi celui ce vă face rău. Ci, oricui te loveşte peste obrazul drept, întoarce-i şi pe celălalt»”(Matei 5:38-39).
Iisus, darul perfect
Sunt tatăl extenuat al unei fetiţe de doi ani și îmi închei adesea zilele cu sentimentul că trec linia de sosire mereu pe ultimul loc. Ar fi destul de rău dacă poticnelile mele ar fi vizibile doar în intimitatea căminului nostru, dar multe episoade jenante ale vieţii mele de părinte s-au derulat în locuri publice,...
„Vi s-a născut Mântuitor”
Dacă aţi participat vreodată la o petrecere Baby Shower, știţi că acesta este un eveniment de celebrare a nașterii unui copil. De obicei, invitaţii (majoritatea femei) participă la jocuri, consumă băuturi răcoritoare și vorbesc despre ce înseamnă să fii părinte. Punctul culminant al evenimentului este cel în care viitoarea mamă primește cadourile – hăinuţe adorabile,...
Nemuritoarea Biblie
Scriptura este un cuvânt latin, care înseamnă „scriere”, în timp ce biblia este un plural neutru grecesc, care înseamnă „cărţi” (de la biblíon = carte, document, sul de papirus). Dar astăzi, în toate limbile, cuvântul Biblia este înţeles ca un singular feminin, cu sensul de Sfânta Scriptură.
Argumentul lui Dawkins în favoarea existenţei unui Dumnezeu creator
Richard Dawkins a devenit celebru nu doar prin cercetările sale știinţifice, ci și prin controversele pe care le-a generat pe marginea disputei dintre creaţie și evoluţie. Afirmaţiile sale profund ateiste, uneori destul de agresive, alteori suficient de provocatoare, au darul de a menţine vie dezbaterea privind raportul dintre știinţă și religie.
Ideile care ucid
„...le voi da în Casa Mea și înăuntrul zidurilor Mele un loc și un nume mai bune decât fii și fiice; le voi da un nume veșnic (yad vashem), care nu se va stinge.“ (Isaia 56:5)
Yad Vashem este denumirea evreiască a Centrului Mondial de Cercetare a Holocaustului, din Ierusalim, pe care l-am vizitat recent. Este...
Cultura dezastrelor
Relaţia dintre teologie și calamităţile naturale a avut, în ultimul sfert de secol, propriul bilanţ al consecinţelor, unul care a fost cu atât mai sonor cu cât dezastrele au rămas un subiect fierbinte pe agenda intereselor publice.
Unul luat și altul lăsat
Cel mai intrigant pentru cei care vor explicaţii complete este că unii, care pierd avionul, întârzie, sunt refuzaţi la îmbarcare sau nu ajung la avion din orice alt motiv, când înţeleg că au evitat moartea, spun cu mare convingere: „Dumnezeu a fost cu mine”. De ce a fost Dumnezeu cu ei și nu a fost...
De ce ne „păcălim” cu Biblia în mână
Duelurile în versete biblice au devenit specialitatea unora. Indiferent de afilierea religioasă, tendinţa este aceeași: citarea textelor biblice rupte de contextul lor. În aceste condiţii, unele concluzii nu doar că sunt eronate, ci au grave implicaţii sociale sau politice.
Viaţa în care doar numărul contează
„Pentru mine, creștinismul solicită încetarea muncii în cursul zilei de duminică. Este vorba despre mult mai mult decât a merge la Biserică”.Aceasta este declaraţia Celestinei Mba, concediată de către angajator pentru dorinţa ei de a avea duminica liberă în vederea participării la serviciile de închinare.