Site icon Semnele timpului

Patriarhul Daniel: Familia e în criză. E nevoie de Biblie

Patriarhia Română a organizat conferinţa cu titlul „Să convieţuim într-o perioadă de criză – familia lui Dumnezeu, familia omului, familia popoarelor". Conferinţa a fost organizată în parteneriat cu Comunitatea Sant'Egidio şi s-a desfăşurat la Palatul Patriarhiei, notează basilica.ro.

„Ruperea legăturii omului cu Dumnezeu produce o mulţime de rupturi la nivelul existenţei umane, ruptură în familie, ruptură în comunitate sau în societate şi ruptură între popoare, pentru că însuşi păcatul este ruptură a relaţiei omului cu Dumnezeu", a declarat Patriarhul BOR.

Patriarhul a precizat că baza pentru salvarea familiei o reprezintă Biblia. „Revelaţia biblică este baza pentru redresarea familiei. Omul este fiinţă complementară, bărbat şi femeie. Familia este o coexistenţă, nu o existenţă paralelă. Nu este formată din monade paralele, ci este vorba de o coexistenţă pentru că omul este persoană nu individ, are un nume şi un chip, şi persoana se realizează ca persoană numai când iese în întâmpinarea celuilalt. În Sfânta Treime această relaţie se numeşte perihoreză, adică fiecare Persoană are centrul vieţii sale o altă Persoană, nu pe sine însuşi. Deci, nu este egocentrică, ci alterocentrică, celălalt este centrul atenţiei şi iubirii persoanei. Egoismul este depăşit de iubire, de autodăruire şi chiar de sacrificiu. De aceea este foarte greu de înţeles astăzi expresia iubire jertfelnică sau iubirea ca dăruire de sine", a declarat liderul BOR.

Printre cei care au vorbit în cadrul conferinţei s-au numărat prof. dr. Andrei Riccardi, fondatorul Comunităţii Sant'Egidio, cardinalul Paul Poupard, prof. dr. Vasile Răducă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul" din Bucureşti şi prof. univ. dr. Nicolae Achimescu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae" din Iaşi.

În contrast cu aprecierile Patriarhului Daniel vizavi de familia în criză, majoritatea românilor (82%) se declară mulţumiţi de viaţa lor de familie. Raportul „Calitatea vieţii în România 2010", realizat de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV), a arătat că satisfacţia faţă de viaţa de familie a înregistrat o creştere comparativ cu începutul anilor 1990. Cel mai ridicat nivel de satisfacţie (86%) a fost înregistrat în 2006. Raportul prezentat recent de ICCV a arătat că 44% dintre românii cu studii superioare sunt mulţumiţi de viaţa lor de familie. Realizatorii studiului au ajuns la concluzia că evaluarea relaţiilor de familie este cu atât mai pozitivă cu cât veniturile familiei sunt mai mari.

„După anii '90, când a fost o explozie de libertate şi de nonconformism, românii au început să înţeleagă că numai în familie îşi pot găsi echilibrul de care au nevoie şi că numai în căminul lor îşi vor găsi adevărata mulţumire", a declarat psihologul Keren Rosner.

Exit mobile version