Site icon Semnele timpului

Tortura produce daune permanente asupra creierului

Experienţa dureroasă a torturii afectează modul în care creierul percepe și răspunde la durere, arată un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul instituţiei.

La cercetare au participat 140 de veterani de război israelieni, care au luat parte la Războiul Yom Kippur din 1973. Dintre aceștia, 60 au fost prizonieri de război și au trăit experienţa cruntă a unor metode de tortură, precum bătăile severe, înfometarea, arderea și aplicarea de șocuri electrice.

În cadrul experimentului care a inclus mai multe teste psiho-fizice, cercetătorii au vrut să observe efectele produse de mai mulţi stimuli care provoacă dureri ușoare, asupra veteranilor. Ei au fost rugaţi să completeze câteva chestionare care evaluează starea psihologică, apoi au fost supuși unor tratamente dureroase care au inclus scufundarea braţului în apă fierbinte, lipirea de pielea celuilalt braţ a unui dispozitiv încălzit sau înţeparea degetului mijlociu cu o fibră de nailon.

În urma testelor, experţii au observat că participanţii care au fost prizonieri de război prezentau disfuncţii la nivelul modului de reglare a durerii, în raport cu ceilalţi veterani. În cazul acestora a fost înregistrată o creștere a stimulării durerii, care arată gradul în care expunerea repetată la aceeași senzaţie crește durerea resimţită. În același timp, acest grup de participanţi a înregistrat o micșorare a inhibării durerii, prin care o senzaţie de durere este suprimată, ca răspuns la o altă durere. Astfel, atunci când au fost expuși stimulilor dureroși, veteranii prizonieri de război au experimentat o intensificare rapidă a senzaţiei dureroase. Totodată, șansele de suprimare a durerii cauzate de un stimul în momentul în care a fost introdusă o altă sursă dureroasă au fost mult mai mici, în raport cu ceilalţi veterani de război.

„Sistemul organismului uman de reglare a durerii poate fie să inhibe, fie să stimuleze durerea", punctează coordonatoarea studiului, prof. Ruth Defrin. „De regulă, când una dintre funcţii e mai activă, cealaltă este mai puţin activă. Dar în cazul foștilor prizonierilor de război israelieni, se pare că tortura a provocat disfuncţii în ambele direcţii", explică experta.

Cu toate acestea, cercetătorii nu au stabilit cu precizie dacă prizonierii de război au înregistrat disfuncţiile cu privire la reglarea durerii din cauza torturii în sine, ori pe fondul lungii perioade în care au suferit dureri cronice.

Cercetarea a fost publicată în European Journal of Pain.

Exit mobile version