Abilitatea uimitoare a oamenilor de a-și imagina și de a crea astfel tot felul de lucruri, de la instrumente, artă și până la raţionamente își are locul într-o reţea vastă de zone ale creierului care „manipulează colectiv idei, imagini și simboluri", arată un studiu american citat de Live Science.
Cercetătorii de la Colegiul Dartmouth din Hanover, New Hampshire, au rugat participanţii la studiu să își imagineze anumite forme. Apoi le-au cerut să le manipuleze mental, fie unindu-le cu alte forme, fie „spărgându-le" în mai multe bucăţi. Pe tot parcursul experimentului, creierele participanţilor au fost scanate cu ajutorul tehnologiei de imagistică prin rezonanţă magnetică (RMN). Astfel, oamenii de știinţă au putut observa activitatea petrecută la nivelul creierului în timpul executării activităţilor cerute.
Rezultatele au arătat că în momentul în care participanţii manipulau mental formele, au fost activate patru arii cerebrale de bază: cortexul occipital, cortexul parietal posterior, precuneusul posterior și cortexul prefrontal dorsolateral. Toate aceste regiuni sunt implicate în procesele de atenţie, de decodificare a imaginilor și de executare.
În executarea tuturor sarcinilor cerute în cadrul experimentelor au fost activate însă mai multe regiuni, lucru care arată că în procesul de imaginaţie este implicată o reţea mult mai extinsă de regiuni cerebrale.
Unul dintre autorii studiului, Alex Schlegel, specialist în neurologie cognitivă este de părere că o cunoaștere mai profundă a procesului de imaginaţie umană poate conduce la progrese în dezvoltarea inteligenţei artificiale.
De asemenea, specialistul subliniază unul dintre minusurile studiului – necesitatea de a folosi sarcini „mai uniforme", în comparaţie cu cele executate în viaţa de zi cu zi. „Ar fi minunat dacă am putea pune pe cineva într-un RMN, spunându-i 'creează niște artă'", a declarant dr. Schlegel, citat de Live Science.
Studiul a apărut în jurnalul de specialitate Proceedings of the National Academy of Sciences.