Chat GPT: „Scrie-mi un devoţional despre un devoţional pregătit de inteligenţa artificială”
Tehnologia ne poate ajuta să ne organizăm ideile, să facem schimb de informaţii și chiar să ne adâncim legătura cu Dumnezeu, dar nu va înlocui niciodată relaţiile interumane și nici credinţa din sufletul nostru.
Evoluţie sau creaţie. Mai aproape de miezul controversei
Dezbaterea Ken Ham-Bill Nye, din februarie 2014, a fost ultimul episod celebru din lunga istorie a controversei creaţionism-evoluţionism. Oferă însă această dezbatere o imagine reală și completă a ceea ce înseamnă controversa creaţionism-evoluţionism în prezent? O altă dezbatere, care a avut loc în noiembrie 2013, arată în mod evident că nu.
Augustin și creaţionismul – Cum a influenţat tradiţia teologică acceptarea evoluţionismului
Importanţa pe care Augustin a acordat-o filosofiei grecești a dus la o reinterpretare a relatării biblice privind originea vieţii și a creat premisele pentru alte schimbări.
Părinţi și copii, dulcea dezgolire online
O fotografie a unui tată care își ţine în braţe fiul bolnav reprezintă o mostră de tandreţe părintească. Sau poate declanșa reacţii virulente, dacă e postată pe Facebook, iar protagoniștii sunt goi, sub jetul de apă răcoritor al dușului.
Democratizarea cunoașterii | Rolul învăţării digitale și nevoia de educatori offline
Să începem de la extrapolarea afirmaţiei lui Pavel – „cercetaţi toate lucrurile și păstraţi ce este bun” (1 Tesaloniceni 5:21).
Afirmaţia poate părea utopică prin comprehensivitatea ei. Cu doar 20 de ani în urmă, era practic imposibil să reușești o cercetare a tot ce există, a tot ce s-a scris, a tot ce s-a demonstrat, a...
Încredere în planurile lui Dumnezeu
Privind în urmă, știu că Dumnezeu nu numai că mi-a împlinit dorinţele inimii, dar mi-a dat mult mai mult. Partea mea a fost să mă predau Lui și să mă încred în înţelepciunea și scopurile Lui pentru viaţa mea.
Tehnologia viitorului și preocupările prezente
„[C]ercetaţi toate lucrurile și păstraţi ce este bun” (1 Tesaloniceni 5:21).
Cum să te împrietenești cu viitorul
Ce este viitorul? Poate că întrebarea pare banală. Dar când te gândești mai mult la ea, ajungi să înţelegi mai bine ce mărturisea Augustin: „Ce este deci timpul? Dacă nimeni nu mă întreabă, știu, iar dacă aș vrea să explic cuiva care mă întreabă, nu știu.”
Cu ochii închiși se vede cel mai bine viitorul
Când privesc la puii care eclozează într‑un cuib și încep să pună în scenă comportamentele instinctive ale speciei lor, mă gândesc la ce am putea înţelege despre noi, despre specia umană, dacă am avea perspectiva unui asemenea observator privilegiat.
Două opoziţii false: raţiune-credinţă și știinţă-religie
„Oamenii inteligenţi, cu pregătire știinţifică, nu mai cred (sau nu au cum să mai creadă) în Dumnezeu.”
De ce oamenii de știinţă interpretează diferit realitatea?
„Știinţa nu duce la certitudine. Concluziile sale sunt întotdeauna incomplete, provizorii și supuse revizuirii.” - Ian Barbour, Religion in an Age of Science („Religia într-o epocă a știinţei”)
A fi sau a nu fi donator de organe
De la primul transplant de organe, realizat cu succes în anii '60, au apărut multe întrebări și s-au iscat nenumărate controverse pe marginea acestei practici medicale care a salvat nenumărate vieţi.
O nouă teorie a evoluţiei sau mai multe teorii complementare?
„Deși sună straniu, oamenii de știinţă nu cunosc răspunsurile la unele dintre întrebările fundamentale cu privire la evoluţia vieţii pe pământ. Să luăm ochii, de exemplu. De unde, mai exact, au apărut?” Cu aceste cuvinte debutează un articol de mari dimensiuni, publicat de The Guardian în iunie 2022.
Ce trebuie să știe părinţii despre amprenta digitală a copiilor
Înainte ca să se nască Elliott, eram convinsă că amprenta digitală a fiului meu va fi inexistentă sau, în cel mai rău caz, redusă la minimum. Știam că orice aș fi postat pe internet despre el va rămâne acolo pentru totdeauna și nu voiam ca el să fie nevoit să trăiască cu imagini în legătură...
Paravanul ignoranţei se vinde în mai multe modele
Evoluţioniştii atei îi acuză pe creştini că oferă explicaţii care pun totul pe seama lui Dumnezeu atunci când nu au un alt răspuns. Cu alte cuvinte, Dumnezeu a devenit paravanul ignoranţei.
Oameni și cimpanzei
Literatura de specialitate abundă în estimări generoase ale asemănării genetice dintre om și cimpanzeu, mergând de la 96% până la 99%. Cum sunt obţinute însă aceste procente, ce supoziţii ascund și ce semnifică ele dincolo de interpretarea evoluţionistă?
Poate știinţa explica totul? | Recenzie de carte
Cartea Poate știinţa explica totul este o introducere accesibilă la relaţia dintre știinţă și religie.
Ştiinţa poate oferi anumite răspunsuri la întrebări de tipul „cum?“ sau „ce?“, însă nu poate răspunde la întrebări de tipul „de ce?“, care privesc scopul existenţei realităţii.
John C. Lennox, profesor emerit de matematică la Universitatea Oxford, este un autor și vorbitor...
Știinţa a demonstrat că nu există Dumnezeu. Adevărat sau fals?
A demonstrat ştiinţa că nu există Dumnezeu? Nu. Acesta este răspunsul simplu și adevărat. Şi atunci este mitul deja spulberat? Nu tocmai.
Documentarul „Dincolo de povara dovezii”. Suntem făcuţi să credem?
În secolele care au trecut de când știinţa și-a obţinut autonomia de sub tutela religiei, purtători de cuvânt din ambele tabere s-au deprins să se privească cu suspiciune, să se ignore reciproc și să se adreseze propriilor adepţi predicându-le împotriva „celorlalţi.” Părea că sunt puţine speranţe ca oamenii de știinţă și oamenii credinţei să se...
Tu știi cât costă amprenta ta digitală? Lecţii de la un hacker care s-a răzgândit
După ce am publicat analiza referitoare la mirajul criptomonedelor, am primit o invitaţie pe care nici prin gând nu mi-a trecut să o refuz: un consultant în IT s-a oferit să îmi facă o demonstraţie, cu laptopul în faţă, a legăturii dintre criptomonede și piaţa neagră. Exerciţiul s-a transformat într-o discuţie de trei ore despre...
Procesul maimuţelor
Orașul Dayton din Tennessee a fost, în iulie 1925, scena unei agitaţii neobișnuite. Zarva avea în centru tribunalul local unde s-a desfășurat „Procesul maimuţelor“.