O școală din Nigeria acceptă ca părinţii și tutorii copiilor să plătească taxele de școlarizare cu sticle de plastic goale, în loc de bani. Iniţiativa, numită Recycle Pay, este rezultatul unei colaborări între organizaţiile African Clean Up Initiative și WeCyclers, pe de o parte, și școala Morit International din Ajegunle, Lagos, pe de altă parte.
„Mi-e foarte greu să plătesc taxele școlare ale copiilor mei”, mărturisea Sherifat Okunowo într-un reportaj BBC la faţa locului. „Uneori plătesc doar o jumătate și peste ceva timp, restul. Dar acum, odată cu proiectul acesta, mi-e mai ușor să plătesc taxele.”
„Proiectul Recycle Pay – corectaţi-mă, dacă greșesc, dar – cred că, în Africa, este primul model creat pentru a le permite părinţilor să plătească taxele de școlarizare ale copiilor lor folosind sticle de plastic, filtre pentru apă, doze metalice și chiar carton”, declara Alexander Akhingbe, fondatorul African Clean Up Initiative. „Pentru noi, aceasta este o formă de a oferi ceva comunităţii, pentru că aceasta este ceea ce ne pasionează ca organizaţie.”
„Iniţiativa care are loc chiar acum”, spunea Jane Nkiruka Enyinnaya, „este foarte foarte bună. Noi aducem sticlele. Ele sunt cântărite și, în funcţie de cantitatea adusă, primești o reducere de la taxele de școlarizare pe care ar trebui să le plătești pentru copiii tăi.”
Și directorul școlii Morit International este convins de utilitatea proiectului. „A redus cu adevărat povara de pe umerii părinţilor. Acum plătesc și ei la timp, iar noi colectăm taxele mai repede. Din punctul meu de vedere este o situaţie win-win: școala câștigă, copiii câștigă, părinţii câștigă, toată lumea are de câștigat, toţi cei care sunt impicaţi au de câștigat.”
O companie de reciclare vine de două ori pe lună la școală pentru a colecta deșeurile de plastic.
„Vrem ca impactul să se răsfrângă asupra a 10.000 de copii în următorii șase ani”, explica mai departe Alexander Akhingbe. „Aceasta înseamnă că avem o grămadă de lucru. Și că acesta nu este un proiect exclusiv pentru Ajegunle sau rezervat statului Lagos. Este un proiect care poate să facă ocolul întregii Nigerii.”
Potrivit datelor Băncii Mondiale, numărul elevilor înscriși la școală scăzuse în 2016 (cel mai recent an pentru care există date) la 84.705, de la 112.733 de elevi, cu doar trei decenii în urmă, în 1982.
Un raport al Fondului Monetar Internaţional din aprilie 2019 plasa Nigeria pe primul loc în topul ţărilor cu cel mai mare număr de copii neșcolarizaţi. Ţara, care investește doar 1,7% din PIC în educaţie, se confruntă cu probleme considerabile, cum ar fi mortalitatea infantilă. La nivel global, 12% dintre copiii care mor înainte de vârsta de 5 ani sunt nigerieni.
Salariile nigerienilor au scăzut constant în ultimii patru ani, iar IMF estimează că nu vor crește nici 6 ani de acum înainte. Șomajul, la nivelul ţării, este la 23% după o creștere consecutivă de 15 trimestre. Inflaţia se află la 11%. Circa 94 de milioane de nigerieni trăiesc cu mai puţin de 1,90 de dolari pe zi, iar numărul lor este în creștere. Potrivit World Data Lab, citat de The Economist, până în 2030, un sfert din populaţia foarte săracă a lumii va fi nigeriană.