Unul dintre cercetători, dr. Gary Smith, de la Spitalul Nationwide Children din Columbus, Ohio, subliniază că cifrele sunt alarmante şi nu îi includ pe copiii trataţi la serviciile de urgenţe, de către un medic primar sau pe cei care nu au ajuns la unităţile de îngrijire pentru că au reuşit să elimine respectivele alimente.
Mai mult, circa 38% dintre cazuri sunt înregistrate în rândul bebeluşilor mai mici de un an, care se pot îneca atunci când sunt hrăniţi, chiar şi în cazul alăptării de la sân. Aproximativ 10% din totalul cazurilor de înecare cu alimente în rândul copiilor au necesitat spitalizare.
Pe primul loc în topul alimentelor care prezintă risc se află bomboanele. Lista este completată de carme, oase, fructe şi legume. De asemenea seminţele, nucile şi hot-dogul se află printre alimentele cu care copiii se îneacă frecvent, iar acestea sunt extrem de periculoase, întrucât măresc chiar şi de trei ori riscul de internare în spital a micuţului în cazul sufocării.
Chipsurile, covrigeii, popcornul sau biscuiţii prezintă, de asemenea, un risc considerabil de înecare pentru copii, notează Mother Nature Network.
Dr. James Reilly, de la Spitalul pentru Copii Nemours/Alfred I. duPont din Wilmington, Delaware, este de părere că supravegherea copiilor este una din cele mai eficiente metode pentru evitarea acestor neplăceri, citează Reuters. De asemenea, alimentele oferite copiilor trebuie tăiate în porţii mici, adaugă acesta.
Departamentul pentru Sănătate din New York notează câteva sfaturi utile pentru ca micuţii să nu se înece cu alimentele. Este foarte important ca aceştia să stea drepţi la masă, să aibă un număr suficient de dinţi şi abilitatea fizică de a mesteca şi înghiţi alimentele oferite pentru consum. În plus, copiii trebuie învăţaţi să mestece alimentele bine. De asemenea, aceştia trebuie să nu mănânce în grabă, ori atunci când se joacă, când merg sau când călătoresc cu maşina.