Depresia lovește de la vârste tot mai mici

Doar cu două decenii și jumătate în urmă, depresia și alte tulburări ale sănătăţii mintale erau aproape necunoscute la copii și, de asemenea, ignorate în unele cazuri.

Crescuţi cu povara fericirii

Sunt de admirat părinţii implicaţi, care fac tot ce pot pentru copiii lor. La o privire mai atentă însă, se pot observa la ei frământările și frica de a nu reuși să le asigure copiilor lor fericirea. Este fericirea copiilor o povară pe care părinţii ar trebui să o poarte?

Lecţii valoroase de viaţă de la un bunic pentru nepoţii săi

Cu câteva luni înainte de a muri, James Flanagan le-a lăsat o scrisoare celor cinci nepoţi ai săi, prin care le dezvăluia câteva lecţii preţioase pe care le-a desprins de-a lungul vieţii sale. Epistola, scrisă la îndemnul fiicei sale a fost publicată de Huffington Post, pentru a răspândi înţelepciunea de nepreţuit pe care un bunic...

Disciplinarea copiilor este (și) responsabilitatea bunicilor?

„Atunci când bunicii intră pe ușă, disciplina zboară pe fereastră”, spunea poetul Ogden Nash, rezumând unul dintre cele mai comune motive de conflict între generaţii – modul în care intervin bunicii în procesul educării nepoţilor.

Cum cultivăm rezilienţa copiilor noștri?

La 29 mai 2023, fotograful Oleksandr Kuchynskyi a filmat un grup de copii din Kiev care se deplasau către un adăpost, în timpul unui raid aerian.

Sunt ce m-ai învăţat să fiu

Perspectivele asupra noastră ca indivizi, asupra lumii și chiar asupra lui Dumnezeu pe care le-am căpătat în copilărie devin credinţe care filtrează și direcţionează alegerile pe care le facem ca adulţi. Unele dintre aceste credinţe ne ajută. Altele nu. De fapt, de multe ori, blocajele de care ne lovim în viaţa de adult sunt pricinuite...

Redefinind imposibilul

Amestecul de sentimente prin care trece o familie atunci când așteaptă un copil este minunat și înfricoșător, deopotrivă.

Mintea domină materia

Mărturisesc, am fost un copil bolnăvicios. Dacă nu făceam o simplă răceală, atunci cu siguranţă mă luptam cu ceva mai extravagant, cum ar fi tusea convulsivă sau bronșita.

Ce fel de copii modelăm din cuvintele noastre

„Felul în care le vorbim copiilor devine vocea lor interioară.” (Peggy O’Mara)

Dincolo de ce pot ochii vedea

Sunt momente în care simţim că viaţa e grea şi că unele provocări sunt peste puterile noastre. Dacă privim însă în jurul nostru, la oameni precum Ben Underwood, realizăm că suntem prea puţin conştienţi de darurile pe care le-am primit, dar şi de puterea imensă de a ne bucura de viaţă chiar şi atunci când...

Totul se adună

Încercăm să îi protejăm cât de mult putem de răutatea și de urâtul din lume, poate și pentru că știm că în inima lor nu încape indiferenţa la fel de ușor cum și-a făcut cuib într-al nostru. Și poate tocmai de aceea copiii sunt cei care ne dau lecţii uimitoare de sacrificiu și altruism.

„Cea mai importantă ocupaţie din lume” | Recenzie de carte

Te-ai luptat cu decizia de a avea copii? Sau ai știut, cu mult timp în urmă, că maternitatea este pentru tine? În urmă cu mai mult de 6 ani, m-am trezit gândindu-mă la acest subiect, fără a putea găsi un „sens” pentru decizia de a avea copii. „La baza tuturor acestor [idei] a fost cunoașterea...

Interesul tinerilor pentru închinare | Atașament sau reguli?

Modul în care este crescut un copil din perspectiva educaţiei religioase poate avea impact asupra practicării închinării. De aceea se vorbește astăzi despre problema neimplicării tinerilor în viaţa religioasă sau despre bisericile lipsite de copii și tineri. Fundamentul pe care se așază religia în viaţa unui copil sau a unui tânăr este esenţial. Rezumarea strict...

Ce trebuie să știe părinţii despre amprenta digitală a copiilor

Înainte ca să se nască Elliott, eram convinsă că amprenta digitală a fiului meu va fi inexistentă sau, în cel mai rău caz, redusă la minimum. Știam că orice aș fi postat pe internet despre el va rămâne acolo pentru totdeauna și nu voiam ca el să fie nevoit să trăiască cu imagini în legătură...

Părintele singur și educaţia religioasă a copilului

E posibil, ca părinte singur, să îi inspir copilului meu iubirea de Dumnezeu și de biserică? În esenţă, părintele singur/divorţat are de făcut aceleași lucruri ca orice părinte care vrea să îi transmită copilului principiile sale religioase: să fie un exemplu în ce privește viaţa spirituală, să îi citească copilului povestiri biblice sau unele cu morală...

„De ce alţii Îl iubesc pe Iisus altfel decât noi?”

Viaţa de credinţă este frumoasă doar atunci când este vie și când bucuria de a fi împreună cu ceilalţi la închinare devine contagioasă.

Învăţaţi copiii să cartografieze!

Copiii nu trebuie convinși să ne urmeze harta. Trebuie învăţaţi să cartografieze. Nu trebuie învăţaţi să crească. Trebuie ocrotiţi și îngrijiţi pentru a crește.

Mai mult decât praf de stele | Bunicii și moștenirea lor spirituală

Bunicii au în general un impact semnificativ asupra vieţii nepoţilor, însă bunicii care își trăiesc în mod autentic creștinismul pot avea un impact incredibil.

Copilul meu e unic, iar Dumnezeu știe

Ca părinţi creștini, cea mai importantă moștenire pe care ne dorim să o lăsăm copiilor noștri este credinţa în Dumnezeu.

„Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta!”

„Când am încetat să fim copii, am murit.”, spunea Constantin Brâncuși. În sensul mai înalt, al vieţii veșnice, Isus ne recomanda să devenim ca niște copilași.

Cele mai frecvente greșeli faţă de părinţi, când ești părinte

Tocmai m-am întors de la o înmormântare. O mamă de 54 de ani și-a lăsat copilul îndurerat în urmă, la vârsta adolescenţei. Tatăl povestea cum fiul a dorit să își ceară iertare mamei, pe patul de moarte, pentru toate îndărătniciile tipice unui copil de până în 17 ani. Era deja iertat. Deși părinţii mei sunt mult...