Site icon Semnele timpului

Nostalgia ne face mai optimiști

Sentimentele de nostalgie trezite de experienţele din trecut pot avea un impact pozitiv asupra individului, alimentându-i optimismul cu privire la viitor, arată un studiu citat de Eurek Alert.

„Nostalgia crește stima de sine, care, la rândul ei, sporește optimismul. Descoperirile noastre au arătat că nostalgia are capacitatea de a facilita perceperea unui viitor mai pozitiv", a declarat coautorul studiului, dr. Tim Wildschut de la Universitatea Southhampton.

Alături de cercetătorii de la Universităţile din Surrey, Missouri și Universitatea Tilburg, acesta a efectuat o serie de experimente pentru a observa influenţa amintirilor asupra perspectivelor de viitor. Într-unul dintre acestea, o parte dintre participanţi au fost rugaţi să scrie despre un eveniment din viaţa lor care le trezește sentimente de nostalgie, iar cealaltă parte despre un eveniment oarecare. Analiza textelor a arătat că persoanele care au relatat despre experienţa care îi face nostalgici au folosit mai multe cuvinte și expresii care denotă optimism, în raport cu ceilalţi voluntari.

Într-un alt experiment, participanţii au ascultat fie o melodie care trezește nostalgia, fie una care nu avea acest impact (stabilite în urma unor teste anterioare). Aceștia au fost întrebaţi apoi ce sentimente și stări interioare le-a produs muzica. Cei care au ascultat cântecul nostalgic au înregistrat un grad mult mai mare de optimism, faţă de restul participanţilor.

De asemenea, într-o altă etapă a cercetării, voluntarii au fost rugaţi să citească versurile unei melodii. Și de această dată, persoanele care au declarat că resimt o stare de nostalgie atunci când citesc textul cântecului au avut un nivel mai ridicat de optimism.

„Amintirile trecutului pot ajuta la menţinerea sentimentelor curente de apreciere de sine și pot contribui la construirea unei perspective mai luminoase asupra viitorului", punctează dr. Wildschut. Expertul adaugă că efectul pozitiv indus de nostalgie i-ar putea ajuta pe cei care se confruntă cu stări psihologice problematice.

Studiul a fost publicat în jurnalul de specialitate Personality and Social Psychology Bulletin.

Exit mobile version