Site icon Semnele timpului

Reguli de bază ale comunicării eficiente

Reguli de bază ale comunicării eficiente

Comunicarea faţă către faţă a devenit ceva aproape exotic, deoarece comunicăm din ce în ce mai mult prin intermediul reţelelor sociale.

Astăzi, comunicarea este din ce în ce mai uşoară, datorită tehnologiei, care o face mai rapidă şi mai accesibilă. Din păcate, acest lucru nu înseamnă că ştim să comunicăm în mod eficient.

Comunicarea faţă către faţă a devenit ceva aproape exotic, deoarece comunicăm din ce în ce mai mult prin intermediul reţelelor sociale sau al aplicaţiilor de comunicare instantanee. Comunicăm în mod telegrafic, superficial cu mulţi oameni, dar ducem lipsa unei conversaţii eficiente şi cu „miez”. Studiile au demonstrat că deficienţele în ceea ce priveşte comunicarea pot produce anumite tulburări psihologice, potrivit elpais.com.

Ce este mai exact comunicarea eficientă?

Atunci când anumite evenimente, întâmplări din viaţa noastră rămân într-un circuit închis în mintea noastră, fără a avea posibilitatea de a le împărtăşi cu cei din jur printr-o comunicare eficientă, emoţiile se amplifică, iar faptele, întâmplările capătă o dimensiune ireală şi distorsionată.

Evitarea acestor probleme nu este singurul motiv pentru care ar trebui să învăţăm să comunicăm mai bine. Comunicarea eficientă stă la baza relaţiilor de calitate şi contribuie în mod considerabil la sănătatea noastră emoţională şi, nu în ultimul rând, fizică. Însă acest lucru este o sabie cu două tăişuri: poate fi ceva extrem de benefic, dar o comunicare deficientă se poate întoarce împotriva noastră.

Carl Rogers, psiholog, spune că „cel mai mare obstacol în calea unei bune conversaţii este incapacitatea fiinţei umane de a-l asculta pe celălalt în mod inteligent, cu măiestrie şi înţelegere”.

Sugestii pentru a comunica eficient

1. Nu pretinde ca toată lumea să fie de acord cu tine. Chiar dacă ai dreptate, chiar dacă ştii că celălalt este greşit, nu-ţi irosi energia încercând să-l convingi, pentru că, cel mai probabil, nu vei reuşi.

2. Nu-l întrerupe pe celălalt, anticipând ce vrea să-ţi povestească sau ce crezi că ar vrea să-ţi spună. Cei mai buni comunicatori sunt cei care ştiu să asculte.

3. Nu arăta oboseală sau plictiseală şi nici nu lăsa să ţi se distragă atenţia cu altceva. În afară de faptul că este un gest nepoliticos, este ca şi cum ai spune: „termină mai repede” sau „nu mă interesează”.

4. Modestia, ingredientul esenţial. Chiar dacă ai mai multe cunoştinţe sau eşti mai cult, acest lucru nu se spune, pentru că seamănă a laudă de sine. Acest lucru se demonstrează.

Comunicarea eficientă este despre amândoi

5. Nu vorbi despre tine dacă nu eşti întrebat. Nu povesti lucruri din viaţa ta fără a fi întrebat. Lasă-i pe ceilalţi să-şi arate interesul real pentru tine şi pentru ceea ce ţi se întâmplă. Nu-ţi afişa calităţile şi punctele forte, ci lasă-i pe ceilalţi să le citească în tine.

6. Puţin şi bun. O conversaţie lungă nu este neapărat una bună. Un proverb spune că ceea ce este puţin şi bun este de două ori bun. Pune accentul pe calitate, nu pe cantitate şi astfel vei evita plictiseala şi monotonia.

7. Fă economie la sfaturi. Nu îţi oferi sfaturile şi sugestiile, dacă nu ţi se cer.

8. Evită elogiile excesive. Acestea generează semne de întrebare şi neîncredere.

9. Nu face tot timpul afirmaţii. Adevăratele afirmaţii pot fi dovedite şi verificate. S-a constatat însă că majoritatea afirmaţiilor pe care le facem ascund de fapt opinii. Prin urmare, nu uita să le ataşezi opiniilor tale expresii de genul: „părerea mea”, „eu cred”, „mi se pare” etc., notează psychologytoday.com.

10. Întreabă. Este cea mai bună metodă de a afla ce gândeşte cu adevărat celălalt şi de a demonstra interes faţă de persoana lui. De asemenea, întrebările demonstrează faptul că vrei să ai o conversaţie, un dialog şi nu să ţii un discurs sau un monolog.

Citeşte şi: Știinţa vs religia, un blocaj de comunicare

Truman Capote afirma că „există puţine conversaţii bune, din cauza faptului că există prea puţine posibilităţi de a se întâlni doi emiţători inteligenţi”. Comunicarea eficientă este ca un dans, în care ideile celor doi se apropie, se despart, iar se apropie şi se împletesc într-o mişcare elegantă şi armonioasă.

Foto: Pixabay

Exit mobile version