Universitatea de Stat din Colorado, situată în Colorado Springs, SUA, a fost acţionată în judecată de către Ratio Christi, organizaţie care se ocupă cu formarea cluburilor de apologetică creștină pentru studenţi și profesori în campusurile universitare din SUA, pentru că a blocat înregistrarea unui club în campus, pe motiv că Ratio Christi nu promovează diversitatea religioasă prin acceptarea de membri care nu aderă la principiile organizaţiei.
Firma de avocatură Alianţa pentru Apărarea Libertăţii (AAL), care a preluat cazul pentru apărarea organizaţiei religioase, menţionează că la evenimentele organizate de aceste cluburi pot să ia parte studenţi de orice religie și de asemenea pot să devină membri dacă aderă la cauza organizaţiei, și anume apărarea credinţei creștine și decriptarea Bibliei în lumina diverselor curente culturale, etice și politice de astăzi.
Însă Ratio Christi cere ca liderii organizaţiei să împărtășească aceleași credinţe și principii religioase, motiv pentru care universitatea le-a negat înregistrarea, „limitând accesul la spaţiu, sprijin administrativ și finanţare”. Universitatea are pretenţia ca organizaţia creștină să le permită „ateilor și necreștinilor să conducă studiile lor biblice”, pretinzând că „inclusivitatea și diversitatea reprezintă valorile fundamentale” ale școlii, însă în același timp discriminând acest grup creștin din cauza credinţelor sale religioase.
„La fel ca orice altă organizaţie studenţească dintr-o universitate publică, organizaţiile studenţești religioase ar trebui să aibă libertatea de a-și alege liderii fără directive din partea guvernului”, a declarat consilierul AAL, Travis Barham. „Ar fi absurd ca universitatea să ceară unei organizaţii studenţești vegane să numească un iubitor de carne ca președinte”, a mai dat el ca exemplu. În același timp, universitatea le permite altor grupuri nereligioase să își selecteze membrii care le susţin misiunea.
Primul Amendament al Constituţiei americane dictează în același timp că universităţile publice sunt pieţe libere de idei și nu pot prefera anumite puncte de vedere, denigrând sau exilând altele. Guvernul nu poate forţa organizaţiile religioase să numească lideri persoane care nu le împărtășesc credinţele și nici să accepte membri care nu susţin misiunea organizaţiei. Nici nu poate forţa cetăţenii să aleagă între a-și exercita drepturile constituţionale, pe de o parte, și a participa la programe publice, susţinute de stat, pe de altă parte, au mai precizat avocaţii.
Acest proces va pune sub semnul întrebării politicile universităţilor de stat care le permit administratorilor să interzică înregistrarea unui grup studenţesc a cărui organizare internă sau misiune este de o anumită coloratură religioasă sau politică.
Comisia de Drepturi Civile a statului Colorado a mai intrat în atenţia presei în cazul cofetarului creștin Jack Philips, dat în judecată de un cuplu de homosexuali care își dorea un tort pentru nunta lor. Comisia a decis în favoarea cuplului, acuzându-l pe Philips de discriminare și obligându-l să ia parte la un training antidiscriminare. Cazul a ajuns până la Curtea Supremă a Statelor Unite, care a decis că Comisia pentru Drepturi Civile a statului Colorado (CCRC) a făcut grave erori de judecată și a arătat „ostilitate vădită” faţă de credinţele religioase ale lui Phillips.