Pentru experiment, Ryan Au, profesor la Chai Hospital Tung Chi Ying Memorial School, a folosit doi plămâni sănătoși provenind de la animale. Unul dintre organe a fost conectat la un dispozitiv special care pompa aer curat, scrie Medical Daily, iar celălalt a fost conectat la un dispozitiv care pompa fumul provenit de la 60 de ţigări.
La finalul demersului, cei doi plămâni aveau culori vizibil diferite. Cel care a primit aer curat și-a păstrat culoarea roz, specifică. În schimb, cel care a fost intoxicat cu fum de ţigară s-a decolorat.
Profesorul Au a mers însă mai departe cu demonstraţia sa, pentru a arăta efectele mai puţin vizibile, dar dezastruoase, ale fumatului a numai două pachete de ţigări. El a desfăcut traheele ambelor organe, pentru a arăta eventualele depuneri de reziduuri toxice. În timp ce la traheea plămânului sănătos nu s-a observat nicio modificare, în interiorul traheei plămânului în care a fost pompat fumul de ţigară au fost observate depuneri semnificative de reziduuri de culoare neagră.
Experimentul demonstrează efectele rapide și distructive ale consumului unei cantităţi mici de tutun. Pe termen lung însă, fumatul poate avea consecinţe mult mai grave asupra organismului. Experţii de la Direcţia pentru Sănătate Publică din SUA, Surgeon General, avertizează că fumatul crește riscul dezvoltării a 13 tipuri de cancer, dar și a unei lungi liste de afecţiuni cronice grave.
Renunţarea la fumat aduce multiple beneficii calităţii sănătăţii și a vieţii fumătorului. Mai mult, un studiu arăta că efectele pozitive ale întreruperii consumului de tutun apar mult mai repede decât se credea anterior. Experţii au observat că în opt ani de la stingerea ultimei ţigări, foștii fumători și-au redus riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare, până la nivelul de risc al unui nefumător. Anterior, această perioadă era calculată la circa 15 ani.
Starea de sănătate nu este însă cel mai important motiv de îngrijorare pentru fumători, potrivit unui sondaj efectuat de compania producătoare de ţigări electronice VIP. Persoanele care fumează sunt mai degrabă preocupate de impactul negativ al ţigărilor asupra aspectului lor fizic. În urma realizării unui clasament al îngrijorărilor pe care fumătorii le au privind viciul lor, autorii au observat că primele zece poziţii nu au inclus nici un aspect legat de sănătate.
Unii specialiști și susţinători ai mișcării anti-fumat care au intuit aceste îngrijorări au creat aplicaţii și platforme online care permit chiar și vizualizarea efectelor viciului asupra propriului chip. Un exemplu este Smoking Time Machine, o aplicaţie pentru smartphone, în care utilizatorul încarcă o fotografie cu chipul său care este prelucrată pentru a oferi o imagine afectată de efectele devastatoare ale fumatului timp de 20 de ani. De asemenea, site-ul TabaccoBody permite fumătorilor să observe consecinţele fumatului asupra întregului corp, de la exterior și până la interior.
Foto: stockvault.net