Cele mai importante motive de îngrijorare ale fumătorilor

152

Fumătorii sunt mai îngrijoraţi de faptul că ţigările le deteriorează aspectul exterior decât de problemele de sănătate la care se expun fumând, a arătat un sondaj citat de Daily Mail.

La cercetare au participat 1.500 de actuali și foști fumători. Dintre aceștia, aproximativ jumătate plănuiau să renunţe la viciu, ori s-au lăsat de ţigări din cauza grijilor legate de influenţa tutunului asupra aspectului lor fizic.

Mai mult, problemele de sănătate nu s-au regăsit între primele 10 cele mai importante motive de îngrijorare ale fumătorilor. Cele 10 poziţii au fost ocupate numai de urmările fumatului asupra aspectului exterior. Printre acestea, se numără îngălbenirea dinţilor și a degetelor sau unghiilor, respiraţia și mirosul neplăcut lăsat de ţigări, ridarea feţei și a gurii sau a buzelor, apariţia liniilor fine, căderea dinţilor, deteriorarea aspectului pielii și paloarea cenușie a acesteia, scrie Female First.

„În timpul studiului, trei sferturi dintre fumători au declarat că obiceiul lor a produs deteriorări în ceea ce privește felul cum arată, iar acesta, nu sănătatea, a fost motivul care le-a stârnit îngrijorarea", a declarat Dave Levin, coproprietarul companiei producătoare de ţigări electronice VIP, care a efectuat sondajul. El a explicat că modificările produse de fumat asupra aspectului exterior sunt mult mai ușor de identificat de fumător decât problemele de sănătate. Circa 80% dintre parcipanţi au declarat că sunt mult mai atenţi la transformările vizibile produse de viciul lor. Acest lucru poate influenţa decizia de renunţare a fumătorului. De exemplu, unul din trei voluntari a mărturisit că, la un moment dat, cineva i-a insultat arătându-le repercursiunile ţigărilor direct pe chipul lor. Deși Levin subliniază importanţa mesajelor legate de pericolele asupra sănătăţii, inscripţionate pe ambalajul ţigărilor, el punctează că „cercetarea noastră indică faptul că, pentru mulţi, vanitatea este, de asemenea, un aspect-cheie".

Experţii de la Universitatea Case Western Reserve și Spitalul Universitar au scos în evidenţă transformările nocive produse de ţigări asupra aspectului exterior, cu ajutorul a 79 de perechi de gemeni identici. Perechile de gemeni erau fie compuse dintr-un frate fumător și unul nefumător, fie din doi fumători, dintre care unul fumase mai mult cu circa 13 ani faţă de celălalt. Experţii au oferit unui grup de trei voluntari poze cu perechile de gemeni pentru a evalua aspectul fizic al fraţilor, fără a le oferi indicii despre fratele fumător. În majoritatea cazurilor, fratele fumător sau cel care fuma de mai multă vreme a fost considerat mai bătrân decât cel nefumător, respectiv care a fumat o perioadă mai scurtă.

Pentru a observa direct deteriorarea corpului cauzată de fumat, cercetătorii de la Societatea pentru Cancer din Finlanda au pus bazele platformei Tabacco Body. Site-ul oferă posibilitatea observării efectelor fumatului atât asupra aspectului fizic, cât și asupra întregului organism și a vieţii.