Fumatul lasă urme pe întregul corp

197

Cercetătorii de la Societatea pentru Cancer din Finlanda le propun fumătorilor să privească mai îndeaproape efectele viciului lor asupra întregului corp, atât în interior, cât și la exterior, pentru a vedea cu propriii ochi cât este de dăunător.

Platforma pe care au creat-o în acest sens, site-ul TabaccoBody, permite vizualizarea schimbărilor provocate de ţigări asupra unui fumător, comparativ cu un nefumător. Analiza în oglindă arată o serie de efecte nocive care se răsfrâng atât asupra corpului uman, cât și asupra diverselor aspecte ale vieţii.

Utilizatorul poate alege să observe modificările produse de fumat atât în cazul femeii, cât și a bărbatului. În meniul din partea stângă, pot fi alese spre explorare o serie de transformări provocate de ţigări, de la efectele asupra chipului (care includ acneea, ridurile, aspectul dinţilor), părului, unghiilor, plămânilor sau a stomacului, până la problemele pe care le creează viciul asupra vieţii sexuale, a greutăţii corporale, a stresului sau a reproducerii.

De exemplu, „fumătorul este mai stresat decât nefumătorul. Efectele adverse ale fumatului provoacă o stare de nervozitate. Faptul că ţigările te calmează este un mit", scriu cercetătorii. Pe de altă parte, „nefumătorul nu se uită în mod constant la ceas, nu bate nervos în masă și nu se întreabă când va putea fuma o ţigară. Acesta se concentrează asupra trăirii momentului." De asemenea, „ridurile apar mai devreme în cazul fumătorilor", „zâmbetul galben îl trădează" pe acesta, iar aspectul pielii sale arată nesănătos din cauza acţiunii chimicalelor prezente în ţigări.