Până în anul 2013 nu știam decât de existenţa lui Batman, eroul celebru din benzile desenate, dar în urmă cu aproape un deceniu lumea întreagă l-a cunoscut și pe Batkid, un băieţel real din San Francisco, SUA, a cărui poveste confirmă zicala „viaţa bate filmul“.
Pe numele său real Miles Scott, băieţelul în vârstă de 5 ani l-a creat pe Batkid în imaginaţia sa în timpul ședinţelor de chimioterapie. Nici măcar nu avea doi ani când a fost diagnosticat cu leucemie, o boală pe care se pare că a învins-o după trei ani de tratament, medicii afirmând că în prezent cancerul său este în remisie.
Pentru a sărbători această victorie, care ar putea să marcheze sfârșitul chinului trăit de Miles și de părinţii săi în ultimii ani, aceștia au apelat la serviciile fundaţiei caritabile „Make-A-Wish“[1], care îndeplinește dorinţele copiilor suferinzi de boli grave.
Astfel, pentru o zi, Miles a purtat costumul lui Batman, a fost transportat într-un batmobil și a dus la capăt trei operaţiuni de salvare, pregătite atent din vreme de organizatori. Mai întâi, micuţul Batkid a salvat o domnișoară legată cu cabluri de o „bombă“ prinsă de o șină de tramvai. La nici o oră distanţă a fost iarăși nevoie de intervenţia lui pentru a-l opri pe răufăcătorul Riddler să jefuiască o bancă. Iar a treia provocare a zilei a fost să salveze mascota Lou Seal din ghearele Pinguinului, unul dintre cunoscuţii dușmani ai lui Batman.
Ceea ce a impresionat însă pe toată lumea și a făcut ca povestea să circule în presa internaţională nu a fost dorinţa lui Miles, ci felul în care aceasta a fost împlinită. O asemenea dorinţă, la fel ca alte 14.000 de cereri pe care fundaţia Make-A-Wish le îndeplinește anual, nu a putut fi dusă la capăt doar prin efortul angajaţilor săi. Ceea ce ne a atins cu adevărat inimile tuturor a fost bunăvoinţa a 12.000 de oameni care au acceptat să participe ca voluntari pentru a transforma San Francisco în Gotham City și pentru a-i oferi lui Miles o experienţă reală. După cum se declară pe site-ul fundaţiei, „dorinţele devin realitate datorită gesturilor de dragoste, unii oamenii se oferă ca voluntari, alţii fac donaţii, iar alţii le oferă acestor copii timp din vieţile lor ocupate“.
Experienţa lui Miles a primit o bună doză de realism datorită integrării tuturor acestor voluntari în rolurile poveștii. Poliţiștii au intrat în rol în timpul celor trei operaţiuni de salvare, ba chiar șeful poliţiei din oraș i-a trimis lui Batkid un mesaj prin care îi solicita ajutorul. Ziarul local, San Francisco Chronicle, a scos o ediţie specială, cu povești despre reușitele lui Batkid, iar primarul orașului, Ed Lee, a susţinut o conferinţă de presă, în care i a înmânat lui Batkid cheia orașului. Povestea a avut un asemenea impact, încât până și Casa Albă a postat pe internet un mesaj de încurajare pentru micuţul Miles, în care fostul președinte american, Barack Obama, îl felicită pe Batkid pentru că a salvat Gotham City.
Lăsând la o parte surpriza fără precedent de care a avut parte micuţul erou, gestul a mii de persoane care au rezonat la povestea sa, fără ca măcar să îl cunoască, a arătat că luptele, oricât de grele, se duc mai ușor împreună. Povestea micuţului de 5 ani a ajuns să fie cunoscută de aproape 2 miliarde de utilizatori Twitter[2], dacă se iau în calcul toţi fanii tuturor utilizatorilor care au dat share unui tweet cu Batkid, iar pe Instagram și Twitter au fost postate peste 20.000 de fotografii cu numele „#SFbatkid“, care fuseseră vizualizate de 120.439.533 de ori în doar trei zile de la eveniment.[3]