Depășirea traumelor și importanţa iertării în familie
Studiile arată că majoritatea oamenilor trăiesc cel puţin o dată în viaţă o experienţă traumatică, fie ea de natură fizică sau psihologică.
Păstrarea demnităţii este cheia libertăţii personale
Cum recunoaștem încălcarea demnităţii și cum ne afectează ea în viaţa de zi cu zi?
Adolescence. Un Turn Babel al generaţiilor
Adolescence (Adolescenţă coruptă) nu este un film de vizionat împreună cu copilul tău adolescent, dar este un film care își poate determina spectatorul matur să își reevalueze relaţia cu propriii copii, dar și pe cea cu părinţii.
Teologia crucii și „teologia” maturizării
Atunci când încercăm să-i înţelegem pe semenii noștri, să pricepem cum au gândit, de ce au luat anumite decizii, cu ce scop au acţionat într-un anumit fel, ne vine în minte un cunoscut îndemn din înţelepciunea populară: să te pui în locul lor.
Alfabetizare emoţională
„Care este utilitatea furiei și unde o simţi în corp?” Aveam mai bine de 20 de ani, o priveam cu ochi mari și cu puţine răspunsuri legate de emoţii. Știam prea puţine despre senzaţiile pe care le provoacă în corpul meu și modalităţile prin care le pot identifica și folosi.
Reforma – adevărata faţă a creștinismului
Marea Reformă nu a fost o simplă schismă în interiorul creștinismului occidental, nu a fost doar o mișcare religioasă și politică, deși toate acestea sunt descrieri corecte, complementare. Reforma protestantă, cu spiritul și principiile ei specifice, a fost înainte de toate o întoarcere la adevăratele surse și valori ale creștinismului – o tentativă de restaurare.
Creativitatea salvatoare
„Cel ce experimentează se aseamănă cu un vânător care nu aşteaptă ca vânatul să-i apară în bătaia puştii, ci caută să stârnească vânatul prin hăitaşi.” (Francis Bacon, filosof englez din secolul al XVII-lea)
Reîngrășarea după slăbire, o inevitabilitate?
Reîngrășarea după slăbire este garantată la persoanele care slăbesc mai mult de 10% din greutatea corpului lor. Cel puţin așa susţine un dicton foarte popular printre antrenorii celor care doresc să scadă în greutate. Cum evaluează știinţa această axiomă?
Vraja cuvintelor | Când raţionamentul deductiv domnește asupra maselor
Este crucial să conștientizăm că, deși cuvintele pot fi seducătoare și magnetice, ele pot, de asemenea, să ne așeze în cale un pericol major,...
Cel mai arogant dintre sofisme: falsa acuzaţie de eroare logică
În practică, oamenii se acuză des de comiterea unor sofisme și de multe ori acuzaţia este falsă. O asemenea acuzaţie poate fi lansată de cineva care nu înţelege bine ce sunt și cum funcţionează erorile de gândire sau de o persoană manipulatoare, care profită tocmai de ignoranţa persoanelor din prima categorie.
Când se vor sătura neamurile…
Statele naţiuni își văd ameninţată securitatea și identitatea și reacţionează. Sunt temătoare, neliniștite, nu mai au pace.
Păzirea Sabatului, între convingeri și interdicţii
Don Greenberg aștepta cu nerăbdare să se adreseze colegilor săi cu ocazia absolvirii Universităţii Binghamton. Cu sufletul la gură, aștepta programarea marelui moment când o veste rea l-a lăsat fără replică. Trebuia să ţină discursul într-o zi de sâmbătă.
Credinţa care ne dă curaj
Corrie ten Boom privea cum o cameră secretă era construită în peretele dormitorului ei, pe deplin conștientă de consecinţele pe care avea să le aibă planul ei de a ascunde evrei. Știa ce s-ar fi întâmplat dacă Gestapoul, poliţia secretă a regimului nazist, ar fi aflat de planurile ei. Dar nu s-a răzgândit, pentru că...
Blocaţi în sala de așteptare
„De ce ești singură?” Chiar dacă am primit această întrebare de nenumărate ori, nu știu niciodată cum ar trebui să răspund.
Depresie și revoltă – Coșmarurile părinţilor de adolescenţi
Binomul toxic al revoltei și depresiei din viaţa adolescenţilor se transformă într-una dintre cele mai mari provocări pentru părinţi.
Simptome ale unui mariaj sortit divorţului
În spatele preludiului unui divorţ se ascund patru mari comportamente distructive, care îi pot împiedica pe partenerii unui cuplu să își ţină promisiunea rostită cu entuziasm, de a rămâne împreună „la bine și la greu până când moartea ne va despărţi", este de părere dr. John Gottman, de la Universitatea din Washington.
Conspiraţionism: de la Stăpânul Inelelor la era Fake News
Spre finalul trilogiei „Stăpânul inelelor” are loc o ultimă confruntare între Frodo și Smeagol. Smeagol încearcă să reintre în posesia „Nepreţuitului” și, fiindcă Frodo i se opune, Smeagol încearcă să îl sugrume. O scenă din această secvenţă îl arată pe Frodo șocat de faptul că Smeagol nu și-a ţinut promisiunea și, deși se afla la...
Cu spatele la Infinit
Se ştie că mulţi evrei, unii chiar contemporani cu Iisus, au pretins că sunt Mesia cel aşteptat. Dintre aceştia, doar Iisus din Nazaret este numele care a dăinuit de-a lungul timpului. În schimb, prea puţini dintre contemporanii Săi L-au recunoscut şi acceptat ca Mesia, iar această realitate dă naştere unei întrebări: de ce a fost...
Adevăratul scop al vieţii
Am călătorit recent în Nepal. De multe ori, la întoarcerea dintr-o călătorie, simt o presiune să mă întorc cu povestiri interesante – experienţe-limită și anecdote la care oamenii fac ochii mari și râd în hohote.
Solidaritatea, cheie a vulnerabilităţii umane
Catastrofe naturale, criză financiară, pandemii, războaie şi tulburări sociale - toate lovind societatea într-o succesiune din ce în ce mai rapidă - ne conştientizează de vulnerabilitatea noastră.
Întoarcerea la binecuvântarea mărunţișurilor
Să redescopăr binecuvântarea care pulsează în lucrurile mici ale vieţii a fost una dintre provocările fiecărui anotimp pe care l-am traversat. Aceasta este concluzia la care ajung mereu, ori de câte ori îmi iau răgazul unui moment de bilanţ.