Nobilul supliciu al iertării

Știm că iertarea autentică e creştinească, e de dorit. Și ştim şi că iertarea autentică e plăcută la primit. Dar oare ne cere Dumnezeu să iertăm în orice circumstanţă?

O scrisoare nepierdută

Denisa Selagea a pierdut de la chei și telefon până la răbdare și ocazii. A pierdut din vedere și multe cuvinte care trebuiau spuse. Așa că, de data aceasta, le-a așezat într-o scrisoare.

Cele mai frecvente greșeli faţă de părinţi, când ești părinte

Tocmai m-am întors de la o înmormântare. O mamă de 54 de ani și-a lăsat copilul îndurerat în urmă, la vârsta adolescenţei. Tatăl povestea cum fiul a dorit să își ceară iertare mamei, pe patul de moarte, pentru toate îndărătniciile tipice unui copil de până în 17 ani. Era deja iertat. Deși părinţii mei sunt mult...

Hudson Taylor | Când munţii se dau la o parte

Hudson Taylor a întreprins unsprezece călătorii între Europa și China, iar misiunea sa a prosperat, având una dintre cele mai complexe viziuni de evanghelizare.

Pentru cei care ne-au iubit întâi | Îmbătrânirea părinţilor

Dacă moartea părinţilor este o lovitură sub care „însăși ţesătura vieţii pare să cedeze”, îmbătrânirea părinţilor seamănă cu un hagialâc în care învăţăm să oferim mai mult decât (ne-am deprins să) primim.

Să pleci de acasă fără să-ţi părăsești părinţii

Soarele strălucea în acea duminică minunată de iulie în care te bucurai de „vacanţa mare”. Părinţii erau alături de tine la plimbare prin parc și te priveau în timp ce pedalai la bicicletă fără nicio grijă în lume. Zâmbetul lor îţi dădea indicii despre iubirea cea mai pură de părinte.

Munca alături de un șef toxic

Identificarea trăsăturilor unui șef toxic și descifrarea comportamentelor problematice sunt parte dintr-o strategie de relaţionare mai bună atunci când activitatea profesională se desfășoară în condiţii de stres permanent.

Atitudini greșit înţelese ale părinţilor | Cum am ajuns să mă înţeleg pe mine

Înţelegerea atitudinilor părinţilor, dincolo de etichetele sociale, reușește să aducă mai multe soluţii utile în experienţa proprie de părinte a tinerilor adulţi.
Raţiuni ale inimii de Clifford Goldstein | Ai motive să crezi

Raţiuni ale inimii de Clifford Goldstein | Ai motive să crezi

Clifford Goldstein, s-a aventurat să dezbată întrebările cele mai grandioase: Există adevărul? Îl putem cunoaște? Există Dumnezeu și are El de-a face cu mine? Are viaţa vreun sens?

Interesul superior al copilului etern

Pe canapelele psihologilor se revarsă, în râuri, lacrimile adulţilor care dau o voce copilului interior. Copilul pus pe locul doi, după interesele personale ale părintelui, copilul ale cărui nevoi au fost invizibile, copilul ironizat în momentele lui formative, copilul exclusiv criticat, copilul tratat cu asprime, copilul bătut, copilul abuzat, copilul care a suferit la cheremul...

„Ești atât de bătrân pe cât te simţi”? Factorii îmbătrânirii reușite

Mai mult decât o încercare de a sfida vârsta și neputinţele ei, îmbătrânirea reușită este un proces în care se numără, dincolo de pierderi, beneficiile. Nu doar cele livrate de o genetică bună sau un stil sănătos de viaţă, ci și acelea generate de o perspectivă pozitivă asupra vieţii, chiar și când se apropie de...

Oameni și cimpanzei

Literatura de specialitate abundă în estimări generoase ale asemănării genetice dintre om și cimpanzeu, mergând de la 96% până la 99%. Cum sunt obţinute însă aceste procente, ce supoziţii ascund și ce semnifică ele dincolo de interpretarea evoluţionistă?

Când dragostea greșește…

Se spune că Henry Ford ar fi afirmat: „Uneori, o greșeală poate fi tot ce este necesar pentru o realizare valoroasă.” Aparent paradoxală, afirmaţia spune multe despre noi și despre ce considerăm la un moment dat a fi „o greșeală”.

Cum reacţionezi când ești jignit?

În Predica de pe Munte, Iisus S-a declarat categoric împotriva insultei și a agresiunii, considerându-le condamnabile. Așadar, cum reacţionezi când ești jignit?

Cum să iubim un părinte greu de iubit

Cât cunoaștem despre iubire? Suficient cât să înţelegem că iubirea nu este o obligaţie. Nu putem iubi cu forţa și nici nu putem fi astfel iubiţi. Iubirea are multe feţe și în cazul relaţiilor dintre părinţi și copii. Am putea crede că, în cazul celor uniţi prin sânge, relaţia ar trebui să fie numai lapte și...

Banii mei versus banii noștri | Cum gestionăm finanţele în cuplu?

Discuţiile despre finanţele în cuplu nu sunt întotdeauna comode, banii regăsindu-se în epicentrul multor conflicte maritale. Alinierea obiectivelor și filosofiei financiare poate reprezenta un proces dificil, care începe cu răspunsul la o întrebare simplă: buget comun sau separat?

Revelaţia scrisă

De ce a ales Dumnezeu să Se reveleze printr-un text sacru? Nu existau și alte modalităţi? Mai inspiră Dumnezeu astăzi scripturi?

Vinovăţia. Întunericul meu sau lumina Lui?

Există o presupusă inevitabilitate cu privire la întunericul care cade asupra noastră, un întuneric care ne cuprinde prin toate mijloacele posibile.
Unul dintre părinţi are Alzheimer. Cum pot ști dacă (nu) voi fi următorul? singurătate

Unul dintre părinţi are Alzheimer. Cum pot ști dacă (nu) voi fi următorul?

Hipervigilenţa și teama sunt reacţiile cele mai comune ale persoanelor care au avut un părinte (sau un alt membru al familiei) afectat de boala Alzheimer. Deși un precedent familial de Alzheimer crește riscul apariţiei bolii, tabloul factorilor de risc se dovedește, la fel ca cel al elementelor de prevenţie, mult mai complex.

Iertarea: o formulă pentru noi începuturi

Iertarea se află în centrul procesului de vindecare, deoarece iertarea favorizează noi începuturi – atât pentru cel care iartă, cât și pentru cel iertat.

Inspiraţia divină | Suflarea lui Dumnezeu peste profeţi

Când auzim cuvântul „inspiraţie”, ne gândim de obicei la cea artistică, însă ce se înţelege prin „inspiraţie divină”? Cum se petrece aceasta?