Site icon Semnele timpului

Noi speranţe pentru explorarea spaţiului după o reușită istorică

Nu este pentru prima dată când se încearcă o asemenea aterizare. Compania Space Exploration Technology, deţinută de miliardarul și antreprenorul Elon Musk, a întâmpinat până acum doar eșecuri, însă ambiţia reușitei nu a scăzut niciodată. În final, a treia încercare s-a dovedit a fi cea norocoasă. Racheta Falcon 9 a fost modificată după un eșec răsunător, petrecut cu doar 6 luni în urmă, când a explodat la lansare și a distrus o importantă încărcătură de 2 tone a NASA, destinată aprovizionării Staţiei Spaţiale Internaţionale. Însă succesul de ieri a fost aplaudat chiar de NASA, care are de gând să folosească în continuare serviciile companiei.

Explorarea spaţiului

Elon Musk, care este și actorul principal din spatele mașinilor electrice Tesla, și-a inaugurat contul de Twitter anunţând reușita remarcabilă a rachetei Falcon 9. „Încă nu îmi vine să cred. Este un moment revoluţionar”, a declarat el și nu a exagerat deloc. Chiar lansarea rachetei a trebuit amânată cu 2 zile, din cauza unor probleme tehnice și a unei prognoze meteo defavorabile, deci momentul în care a reușit să aterizeze la doar 9 km faţă de locul decolării, la baza Cape Caneveral, a fost cu adevărat surprinzător. Toată distracţia nu a durat mai mult de 10 minute. Flacon 9, o rachetă de 68 de metri înălţime și 500 de tone, s-a ridicat la o altitudine de 200 km, a lansat cei 11 sateliţi care aparţin companiei private Orbcomm și s-a întors pe Terra, unde a avut o reușită aterizare controlată. Trebuie menţionat că racheta a fost lansată cu două secţiuni, doar una fiind recuperată și putând fi refolosită.

Anunţul lui Elon Musk de pe Twitter a fost întâmpinat de comentariul: „Bine ai venit în club!” din partea lui Jeff Bezos, fondator și președinte al Amazon.com, miliardar cu ambiţii similare cu cele ale lui Musk. Prin acest comentariu, Bezos a făcut de fapt referire la faptul că Blue Origin, o altă companie pe care o conduce, a fost cea care a aterizat prima dată cu succes o rachetă, în luna noiembrie. Zborul rachetei denumite New Shepard a fost unul de test, racheta zburând la o altitudine mai joasă decât Falcon 9 și aterizând cu succes în Texas, după cum scrie WallStreetJournal. Diferenţă ar exista între cele două reușite, iar cea a companiei SpaceX ar fi mai importantă, pentru că aterizarea a fost executată în condiţii mai dificile: racheta a zburat mai sus, a avut o misiune de îndeplinit, iar viteza de întoarcere a fost semnificativ mai mare, ceea ce face aterizarea mai dificilă și periculoasă, explică Wired. 

În final, ambele reușite transmit un mesaj comun: pășim spre o nouă eră a explorării spaţiului. După cum explică CNN, o rachetă SpaceX poate costa între 60 și 90 de milioane de dolari. Acești bani se pierd odată cu lansarea rachetei în spaţiu și cu dezintegrarea completă la intrarea înapoi în atmosfera Pământului. Un asemenea efort financiar înseamnă că multe companii care ar avea capacităţile știinţifice să exploreze spaţiul nu o pot face și chiar și companiile mari și guvernele sunt limitate. Faptul că două companii au reușit să aibă zboruri și aterizări de succes arată că există totuși posibilitatea reciclării rachetelor după ce se întorc din spaţiu, lucru care mai scade din limitările care există în prezent pentru explorarea spaţiului.

Exit mobile version