Oamenii de știinţă au identificat un nou tip de celulă
Una dintre cele mai fascinante întrebări despre creierul uman este totodată una la care neurologii încă nu au un răspuns complet: ce diferenţiază creierul uman de creierul animalelor?
Oamenii de știinţă au calculat viteza cu care avansează moartea într-o celulă
Viaţa este o călătorie, spune un proverb aruncat în derizoriu de transformarea lui în citat motivaţional pe reţelele de socializare. Despre faptul că moartea ar fi de asemenea o călătorie nu scrie nimeni, însă oamenii de știinţă au validat această idee și, mai mult decât atât, chiar au calculat viteza acestei „călătorii”.
Enzima mutant care mănâncă sticlele din plastic
Oamenii de știinţă au dezvoltat în mod accidental o enzimă mutant care distruge sticlele de plastic. Descoperirea ar putea contribui la rezolvarea crizei globale privind poluarea cu materiale plastice, permiţând pentru prima dată reciclarea completă a sticlelor.
Pericolul e în vaccinuri sau în absenţa lor?
„Articolul din revista Time… relatează că experţii sunt siguri că «vaccinurile nu cauzează autism; nu le fac rău copiilor; sunt un stâlp al sănătăţii publice moderne». Eu spun: «Asta este o minciună și ne e greaţă de ea»“ afirma, în martie 2010, actriţa și prezentatoarea de televiziune Jenny McCarthy, una dintre exponentele cruciadei anti-vaccinare.
Cea mai mare investigaţie genetică asupra depresiei dă rezultate istorice
Compania 23andMe, furnizor de servicii de testare genetică, a descoperit cea mai mare suită de indicii genetice privind cauzele depresiei clinice.
Premieră: islandezii au reușit să transforme emisii de carbon în piatră
Hellisheidi, numele celei mai mari centrale geotermale din lume, care asigură energia capitalei Islandei, Reykjavik, a devenit recent sinonim cu cea mai inovatoare metodă de protecţie a mediului descoperită în ultimii ani. Centrala a găzduit un experiment revoluţionar, în timpul căruia dioxidul de carbon a fost transformat în piatră, în doar câteva luni.
Descoperire istorică: Undele gravitaţionale ale lui Albert Einstein
Cu 100 de ani în urmă, în 1916, Albert Einstein publica teoria generală a relativităţii, cu predicţii semnificativ diferite de cele ale fizicii clasice în ce privește structura mărimilor fizice: timpul, metrica spaţiului fizic real, energia și propagarea luminii. Aceste previziuni au fost confirmate de observaţiile empirice efectuate în toate domeniile știinţelor experimentale. Acum, s-a...
Cum se „vede” altruismul la nivelul creierului
În mod inedit, aceeași regiune a creierului considerată a fi centrul instinctului de frică este și locul de unde izvorăsc impulsurile de generozitate, au observat experţii americani. Mai mult, aceștia au descoperit și o metodă prin care poate fi influenţat gradul de altruism.
Noi speranţe pentru explorarea spaţiului după o reușită istorică
Multe rachete au fost trimise în spaţiu și niciuna nu s-a întors întreagă înapoi pe Pământ. Asta până acum. Pentru prima dată în istorie, 11 sateliţi au fost lansaţi pe orbită, iar racheta care i-a dus până acolo a făcut cale întoarsă și a reușit și o aterizare verticală, fără probleme.