Românii lucrează tot mai puţin
Dintr-un studiu realizat de Eurostat privind vârstele de pensionare și anii pe care europenii îi petrec muncind a reieșit că România și-a redus durata de muncă. Dacă, la începutul secolului, era de așteptat ca în medie un român să muncească timp de 36 de ani până la pensionare, în anul 2017 ajunseserăm la 33,4 ani, adică o scădere cu mai bine de 3 ani în ultimii 17 ani. Astfel, România înregistrează un decalaj semnificativ faţă de media europeană (care s-a majorat în acceași perioadă de timp), cu un minus de 3,3 ani la femei și 1,4 ani la bărbaţi.
A crescut datoria externă a României
Potrivit datelor puse la dispoziţie de Banca Naţională a României (BNR), datoria externă a României a crescut în primele opt luni ale acestui an cu 648 de milioane de euro, ajungând la 98 de miliarde de euro. Datoria externă a României era la sfârșitul anului trecut de 97,361 de miliarde de euro. Totodată, datoria publică internă a ajuns la 33,144 de miliarde euro anul acesta, în scădere faţă de cea înregistrată la sfârșitul anului trecut, când era de 33,550 de miliarde de euro.
Dăianu: Oamenii politici nu sunt veniţi de la Dumnezeu
Cu ocazia lansării noului său volum, academicianul Daniel Dăianu a declarat că oamenii politici nu sunt veniţi de la Dumnezeu, ci vin din industrie și sunt captivi unor grupuri de interese legitime sau ilegitime. Academicianul a mai subliniat că de-a lungul timpului industria financiară a făcut un lobby foarte puternic ce a „capturat decizia politică”.
Femeile care se vor putea pensiona mai devreme
Un nou proiect al Ministerului Muncii aplicabil din anul 2021 prevede ca femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani și au născut trei copii, pe care i-au crescut până când aceștia au împlinit 16 ani, să beneficieze de reducerea cu șase ani a vârstei de pensionare. Tot în cadrul acestui proiect de lege se prevede adăugarea suplimentară a câte unui an începând cu al patrulea copil.
Australia vrea să își mute ambasada la Ierusalim
Premierul australian, Scott Morrison, a declarat marţi că are în plan să mute ambasada Australiei de la Tel Aviv la Ierusalim. Acesta a mai declarat că este deschis propunerilor de recunoaștere formală a Ierusalimului drept capitală a Israelului. Criticii spun că o astfel de măsură ar reprezenta o ruptură de politica pe care guvernele australiene succesive au aplicat-o de-a lungul timpului. Anunţul a fost făcut cu câteva zile înaintea unor alegeri legislative parţiale care vor avea loc într-o circumscripţie cu o numeroasă populaţie de origine evreiască din Sydney. O purtătoare de cuvânt a Partidului Laburist de opoziţie l-a acuzat pe Morrison că a făcut acest anunţ cu scopul de a strânge voturi.
Dubaiul testează un serviciu de taxi cu mașini autonome
Dubaiul va testa timp de trei luni un serviciu de taxi cu mașini autonome. Testele vor începe la finele acestui an. Ahmed Bahrozyan, director al Agenţiei de Transport Public, a declarat că mașinile autonome utilizate au „standarde înalte de siguranţă și securitate”, iar la teste au putut să detecteze obiecte care aveau potenţialul de a produce coliziuni. Vehiculele utilizate vor avea o capacitate de transport de cinci persoane, și anume patru pasageri și șoferul de rezervă. Până în anul 2030, Dubaiul vrea ca 25% dintre cursele efectuate de taxiuri să fie cu mașini autonome.
A murit cofondatorul Microsoft
Paul Allen, cel care, împreună cu prietenul său Bill Gates, a fondat Microsoft în anul 1975, a murit la vârsta de 65 de ani, din cauza unor complicaţii la o formă de cancer de care suferea. Deși în anul 1983 s-a retras din cauza unor probleme de sănătate, acesta a rămas acţionar majoritar și membru al consiliului administrativ. Allen a fost un mare tehnolog, muzician și susţinător al artei, dar și un mare fan al sportului.
Jeff Bezos: Un trilion de oameni vor trăi în sistemul nostru solar
Jeff Bezos, fondatorul Amazon, a declarat că într-o zi un trilion de oameni vor trăi în sistemul nostru solar, iar el va investi 1 miliard de dolari pe an în Blue Origin, o companie care concepe rachete, pentru a ajuta la atingerea acestui obiectiv. Săptămâna trecută, forţele aeriene din Statele Unite au selectat Blue Origin și alte câteva companii pentru dezvoltarea unui prototip de sistem de lansare internă. Pentagonul acordă Blue Origin suma de 500 de milioane de dolari pentru dezvoltarea rachetei New Glenn.
Discuţii privind demilitarizarea unei zone dintre cele două Coreei
Coreea de Nord, Coreea de Sud şi Comandamentul Organizaţiei Naţiunilor Unite, condus de SUA, s-au reunit marţi pentru a discuta despre eforturile de dezarmare a unei zone militarizate aflate la frontiera comună. În ultimele săptămâni, forţele armate coreene au eliberat zona de minele subterane, ca urmare a unui amplu acord menit să reducă tensiunile militare dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud. Acordul mai prevede și retragerea posturilor de pază şi a armelor de foc din zona de securitate comună.
S-a prăbușit casa în care a copilărit Brâncuși
Ultimele grinzi de lemn ale casei marelui sculptor Constantin Brâncuși s-au prăbușit, iar curtea s-a degradat cu totul. „Au căzut. Tot e căzut. Tot, tot, tot este căzut. Este o ruină. Cu buruieni. Vai şi amar!” a declarat o localnică. Muzeograful Doina Pană a subliniat că peste 10.000 de turişti trec anual pragul casei memoriale, care a fost amplasată pe terenul unde s-a născut şi a copilărit sculptorul. Recunoaşte însă că le spune vizitatorilor că nu este adevărata casă în care s-a născut Brâncuşi, doar dacă aceştia întreabă. Despre casa care s-a prăbuşit, primarul spune că s-a salvat ceea ce se mai putea şi, oricum, nu se crede că era autentică.