Părinţi și copii, dulcea dezgolire online
O fotografie a unui tată care își ţine în braţe fiul bolnav reprezintă o mostră de tandreţe părintească. Sau poate declanșa reacţii virulente, dacă e postată pe Facebook, iar protagoniștii sunt goi, sub jetul de apă răcoritor al dușului.
Ce trebuie să știe părinţii despre amprenta digitală a copiilor
Înainte ca să se nască Elliott, eram convinsă că amprenta digitală a fiului meu va fi inexistentă sau, în cel mai rău caz, redusă la minimum. Știam că orice aș fi postat pe internet despre el va rămâne acolo pentru totdeauna și nu voiam ca el să fie nevoit să trăiască cu imagini în legătură...
Dislike pentru like-urile care ne manipulează
Paris, 13 noiembrie 2015. O capitală europeană este lovită meschin de fundamentaliști care își legitimează crimele folosind un nume sfânt: un eveniment de impact care a șocat întreaga lume. Nu este nici prima și, din păcate, nici ultima tragedie ale cărei urmări asupra publicului larg au devenit subiect de analiză.
Latura întunecată a Internetului. Cum ne putem proteja copiii?
Expunerea timpurie la tehnologie îi determină pe cei mici să acumuleze rapid informaţia, deschizându-le noi căi de înţelegere a lumii înconjurătoare. În același timp însă, mediul online prezintă riscuri importante pentru cei mai vulnerabili utilizatori ai săi.
Migraţia încrederii, în era digitală
Încrederea este principala valută a epocii în care trăim, iar oamenii par să își schimbe mai rapid decât în trecut direcţiile în care o investesc. Cum este influenţată viaţa noastră de credinţă de modul în care ne raportăm în general la încredere?
Noul Gulag are contur digital
Când spui „internet”, te gândești la o supradoză de informaţie și de libertate și la conectarea rapidă la restul lumii. Faptul că mai mult de jumătate din populaţia globului dispune de un ecran și de o conexiune la internet nu înseamnă, totuși, că vede realitatea cu aceeași ochi. Și nu este vorba doar despre diferenţele...
Studiu: efectele reţelelor de socializare asupra nivelului de satisfacţie al adolescenţilor sunt „modeste”
Legătura dintre timpul petrecut în mediul online și nivelul de satisfacţie al adolescenţilor este una cu dublu sens, iar modul în care se influenţează cele două variabile este puţin semnificativ, a arătat un studiu britanic publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.
Cum ne-a răpit lumea digitală intimitatea
Anul trecut, cunoscuta bloggeriţă și autoare de cărţi pentru copii Ioana Chicet Macoveiciuc publica pe blogul său de parenting un articol intitulat Un lucru pe care să nu-l faci când vezi un copil care are o criză de furie. În funcţie de experienţa (sau lipsa ei) în creșterea copiilor, cititorii și-ar fi putut imagina multe...
Studiu: tehnologia digitală provoacă probleme de comportament la preșcolari
Folosirea dispozitivelor digitale pentru mai mult de 2 ore pe zi în rândul copiilor de 5 ani reprezintă cel mai important factor de risc pentru apariţia problemelor de comportament și de atenţie, potrivit unui studiu canadian publicat recent în revista de specialitate Plos One.
Epidemia concentrării pe propria persoană
Într-un timp caracterizat de neliniști, nesiguranţe și anxietate cvasigeneralizată, manierele în care înţelegem să avem grijă de viaţa noastră emoţională și de sănătatea noastră mintală îmbracă tot mai des forma unor tendinţe care vin și pleacă în valuri, multe luând cu ele banii, timpul și speranţele noastre și lăsându-ne într-o stare cel puţin la fel...
Certurile online, nou subiect de studiu știinţific
Cearta surdă, de tipul „trib contra trib”, este probabil o experienţă comună printre utilizatorii de social media. Unii cred că este atât de comună, încât ar trebui să facă obiectul unui nou domeniu de cercetare – erisologie, denumit după Eris, zeiţa discordiei în mitologia greacă.
Încep iniţiativele de cenzurare a internetului
Guvernul britanic a lansat săptămâna aceasta în dezbatere publică un proiect legislativ ce prevede responsabilizarea tuturor site-urilor web care le permit utilizatorilor să creeze și să distribuie conţinut sau să interacţioneze unii cu alţii, faţă de discursul „potenţial periculos, deși nu în mod obligatoriu ilegal”.
Facebook se chinuie să oprească propaganda teroristului din Noua Zeelandă
Facebook a reușit să șteargă 1,5 milioane de copii ale videoclipului cu atacul din Noua Zeelandă, la 24 de ore după ce atacatorul a folosit funcţiile oferite de platforma de socializare pentru a transmite în direct 17 minute din timpul atacului de vineri.
Tehnologia 5G și noua lume nouă
Giganţii din IT și telecomunicaţii pregătesc trecerea la un nou standard de telecomunicaţii – 5G. Un astfel de upgrade pare repetitiv (am mai trecut și de la 2G la 3G, apoi la 4G), dar specialiștii ne avertizează că va fi departe de ce am trăit până acum. Nu doar că vom avea viteze de descărcare...
Surprizele tehnologiei digitale – copiii care învaţă să scrie înainte de a ști să citească
În timp ce implicarea digitală a adolescenţilor din Europa a fost cercetată de o serie de studii, cunoștinţele despre abilităţile digitale ale copiilor de vârstă mică, sub 9 ani, au fost explorate într-un studiu recent, realizat de hub-ul știinţific al Comisiei Europene, Joint Research Centre.
Preșcolarii sunt activi în mediul online, iar copiii sub 2 ani...
Studiu: O treime din copiii români au fost expuși în 2018 discursului incitator la ură pe internet
Gradul de alfabetizare digitală în rândul copiilor a crescut faţă de acum 5 ani, sporind oportunităţile, dar și riscurile pentru aceștia, arată cel mai recent raport EU Kids Online.
Epidemia de amatori-experţi care ne-a îmbolnăvit prin internet
În România, puţini o cunosc pe Gwyneth Paltrow ca altceva decât ca o actriţă. În Statele Unite însă, fosta soţie a vocalistului de la Coldplay își construiește cu GOOP, brandul său de „stil de viaţă modern”, o notorietate cel puţin pe măsura celei din actorie. Doar că negativă.
Cum știi că ai devenit dependent de social media
Prea puţin somn, prea multă muncă, prea multe calorii, prea puţine fibre, prea mult zahăr, prea puţin timp de calitate cu cei dragi. Tirul extremelor generaţiei noastre oscilează haotic între penuria lucrurilor bune și abundenţa lor. Însă mama tuturor exceselor, căreia îi cad pradă vegetarieni și omnivori deopotrivă, sedentari și dependenţi de sport, workaholici și...
Facebook recunoaște că le permite companiilor să ne acceseze mesajele private
Ai discutat vreodată cu cineva pe aplicaţia Messenger a Facebookului, după care au început să îţi apară reclame în legătură cu subiectul respectiv?
Internetul, la fel de important ca televiziunea pentru consumul de știri
Nu este nicio noutate că cine nu are viaţă online nu are viaţă deloc, iar nimic nu poate fi mai adevărat pentru instituţiile mass-media. Ziarele și revistele tipărite au fost primele care au simţit efectele accesului în masă la internet și la reţelele de socializare, iar acum sunt cu adevărat pe cale de dispariţie, arată...
Trei oameni cu o poveste tristă au fraierit 14.000 de oameni
O poveste impresionantă despre doi soţi care au reușit să strângă 400.000 de dolari pentru o persoană fără adăpost ce și-a dat ultimii 20 de dolari pentru a-i ajuta într-o situaţie-limită s-a dovedit a fi o poveste care avertizează cu privire la campaniile frauduloase online de strângere de fonduri.