Ghid creștin de investire a banilor

La ce vă gândiţi când auziţi cuvântul „administrare“? În majoritatea cazurilor, acest cuvânt își asociază semnificaţii referitoare exclusiv la bani. Este greu de găsit o definiţie standardizată pentru administrare. Numeroasele cărţi despre administrare propun diverse definiţii. Definiţia mea pentru acest cuvânt a evoluat de-a lungul anilor, ca urmare a încercării de a mă concentra pe problemele...

Pe cine, cât și cum împrumutăm? | Coordonate biblice

În paralel cu facilităţile oferite de instituţiile specializate (bănci, cooperative de credit, C.A.R.), numeroase persoane apelează la o serie de relaţii financiare ad-hoc, cunoscute sub numele de „împrumuturi personale“.

Există loc pentru succesul financiar?

Doar atunci când înţelegem principiile biblice de administrare și gestionare a resurselor putem experimenta adevărata bucurie și pace care vin de la Dumnezeu.

Nu totul e de vânzare | O perspectivă biblică asupra economiei

Economia ne învaţă să facem alegeri cu privire la modul în care ne putem satisface cel mai bine dorinţele materiale într-un orizont temporal limitat, în schimb ce Biblia evaluează alegerile noastre în cadrul mai larg al eternităţii.

Bugetul familiei | Un instrument financiar și un act de chibzuinţă elementară

De la oficialii guvernamentali la liderii marilor corporaţii și de la conducătorii instituţiilor publice la micii întreprinzători privaţi, utilizarea bugetului de venituri și cheltuieli a devenit o practică uzuală. Întrebarea la care vom încerca să răspundem în cele ce urmează este dacă și în ce mod acest instrument financiar își găsește utilitatea și în spaţiul familial. O...

Expresii dificile în Apocalipsa: „Mielul care vorbește ca un balaur”

De la începuturile lor ca mișcare, adventiștii de ziua a șaptea, care numără astăzi peste 21 de milioane de membri la nivel mondial, au manifestat interes faţă de problemele libertăţii religioase. Acest interes provine din importanţa subiectului, în general, și din alte două motive, în special.

Cum să administrăm înţelept finanţele

Administrarea banilor este o problemă foarte complexă și dificil de realizat în contextul inegalităţii economice care afectează atât de mult lumea.

Investiţia etică și banii din elicopter

Pandemia de COVID-19 a avut consecinţe dramatice, chiar fatale, pentru mulţi dintre noi. Activităţi din multe domenii au fost blocate sau închise, iar angajaţii, concediaţi.  Onestitate dincolo de suprafaţă Companiile aeriene, hotelurile și afacerile din industria hotelieră și de turism au suferit pierderi uriașe prin închiderea orașelor, statelor și ţărilor. Inevitabil, această situaţie îl va afecta cel...

Bătuţi și pedepsiţi. Toleranţa religioasă, prin istoria quakerilor

În Anglia secolului al XVII-lea, mulţi copii cu părinţi anglicani nonconformiști au experimentat teroarea persecuţiei. În aceste povești, rar relatate, de suferinţă loială, putem descoperi rădăcinile firave ale acceptării sociale tot mai mari a unei idei noi: toleranţa religioasă.

Din lumea utopiilor, o lume fără credit

Trăim într-un sistem economic al cărui principal combustibil este creditul. Din acest motiv, ideea unei lumi fără credit sună cel puţin straniu.

Pământul se usucă

Peste o treime din suprafaţa arabilă a Pământului (38%) este ameninţată de deșertificare, avertiza un studiu publicat de International Journal of Life Cycle Assessment, citat de portalul Mongabay.com.

Se pregătește în Afganistan o pepinieră a terorismului internaţional?

Ofensiva talibanilor și noua lor ascensiune la putere în Afganistan constituie o situaţie nouă pentru comunitatea internaţională și fiecare actor internaţional vrea să știe cum să se poziţioneze în această nouă schemă și dinamică de forţe.

Cutremurul lovește Haiti din nou

M-am născut și am crescut în Haiti, o ţară situată în Caraibe, la aproximativ o oră și jumătate de zbor de Miami. Haiti ocupă o tremie, pe partea de vest (Republica Dominicană ocupă celelalte două treimi) a insulei Hispaniola. 

Escaladarea situaţiei din Afganistan evidenţiază ororile conflictului

Este greu să stabilim de unde trebuie să începem când vine vorba de ceea ce se întâmplă acum în Afganistan.

Cum au apărut talibanii în Afganistan și de ce au întors ţara împotriva ei înseși?

Ascensiunea talibanilor în Afganistan este rezultatul unei istorii marcate de ambiţii politice locale, rivalitate regională și aspiraţii geopolitice conflictuale, în care elementul religios a fost întotdeauna nelipsit. Cine sunt talibanii? Ce îi motivează? Cine îi ajută? Ce au făcut când au avut puterea și ce este de așteptat să facă acum în Afganistan?

Angajaţii dedicaţi | Factorii care stimulează loialitatea faţă de locul de muncă

Cine nu și-ar dori angajaţi motivaţi, cărora le pasă de rezultatul muncii lor și care lucrează din pasiune, investind timp, energie și talent în ceea ce fac? Chiar dacă angajaţii dedicaţi sunt visul oricărui antreprenor, doar 20% dintre angajaţii din întreaga lume sunt cu adevărat devotaţi muncii lor.

Războiul cibernetic | Îngenuncherea Americii în 15 minute

Cartea "Războiul cibernetic, următoarea ameninţare la adresa securităţii naţionale", publicată de Richard Clarke şi Robert Knake, sugerează un astfel de scenariu apocaliptic.

Bitcoin și cele 3 întrebări incomode privind criptomonedele

Lumea monedelor virtuale este una hiperconcurenţială, în care valuta cea mai scumpă pare să fie, de fapt, informaţia de calitate. De aceea, având ocazia să discut cu un investitor cu patru ani de experienţă în tranzacţionarea cripto, am considerat că e un prilej bun să verific opiniile care pot informa decizia de a investi sau...

Deformările Apocalipsei

La prăbușirea comunismului, în anul 1989, alternativa era capitalismul. Însă dacă și acesta se va prăbuși, ce alternativă ne mai rămâne?

Bacalaureat 2021 | Oglinda în care (nu) ne place să ne privim

Astăzi au fost publicate primele note la examenul de bacalaureat 2021. Emoţii, lacrimi de fericire sau de tristeţe, iar pe fundal aceleași discuţii familiare despre lacunele sistemului de învăţământ și soluţiile pentru salvarea lui.

Mutilarea genitală feminină 

În teritoriul locuit de populaţia kurdă, în Irak, peste 40% dintre femeile și fetele cu vârste între 11 și 24 de ani au fost victimele mutilării genitale (FGM – female genital mutilation), conform unui studiu publicat de Human Rights Watch, în luna iunie a.c. Alte surse susţin că procentul este mult mai mare.