Din Burma la Brisbane: povestea lui Esther Moo

Esther Moo face parte din cei 1959 de refugiaţi Karen care au emigrat în Australia între 2009 și 2010, iar povestea ei este împletită din fire de curaj, de optimism și de speranţă.

Războiul nu poartă jucării în raniţă

Când descinde din paginile manualelor de istorie pentru a se instala în lumea reală, războiul are o sonoritate tăioasă, constituindu-se într-o seismogramă a celor mai rele coșmaruri ale umanităţii. Iar recurenţa feţelor lui hidoase demonstrează că, indiferent de nivelul atins de civilizaţia umană, răul moral nu dispare, ci doar se transmite, eventual criogenat, de la...

Precum culorile dintr-o ţesătură ieftină

Soldatul sovietic Bakhretdin Khakimov a fost declarat dispărut în războiul din Afganistan, care a înghiţit vieţile a 15.000 de soldaţi ai URSS-ului și a peste un milion de afgani. După 33 de ani, familia a aflat că este în viaţă și că trăiește ca un veritabil afgan printre dușmanii de altădată.

De la tragedie la triumf | Viaţa plină de inspiraţie a lui Irene Gleeson

La vârsta de mijloc, mulţi oameni își propun să încetinească, pentru a petrece mai mult timp cu copiii și nepoţii lor. Ireene Gleeson a făcut exact invers: și-a vândut casa de pe plajă și toate bunurile, și-a luat rămas bun de la familie și s-a mutat într-una dintre cele mai periculoase regiuni ale lumii.

Dezastrul care a schimbat totul fără să schimbe nimic

Ani întregi de bunăstare, înghiţiţi de câteva luni de recesiune – așa s-ar rezuma criza economică mondială care a început în anul 2007. În esenţa ei, cea mai mare recesiune de după perioada interbelică s-a dovedit a fi o oglindă în care nu ne place să ne privim.

Este religia o cauză a războiului?

Ar putea fi religia, în sine, o cauză a majorităţii războaielor? Biologul evoluţionist Richard Dawkins este unul dintre cei care cred că răspunsul la această întrebare este afirmativ.

România, în topul ţărilor europene la numărul de decese evitabile și tratabile

România ocupă locul 3 în Uniunea Europeană la rata mortalităţii evitabile prin prevenţie și locul 1 la rata mortalităţii aferente bolilor tratabile.

(In)certitudini la un an de război în Ucraina

Pe 24 februarie 2022, Rusia ataca Ucraina, iar căderea regimului de la Kiev părea să fie doar o chestiune de zile. Războiul din Ucraina tocmai a împlinit un an, iar perspectiva păcii pare tot mai îndepărtată, în timp ce niciuna din părţile beligerante nu-și permite să piardă acest război.

„De ce suntem singuri?” | Siria, ţara crizelor suprapuse

După mai bine de un deceniu de război civil, în care au pierit peste 300.000 de civili, Siria este lovită de o nouă criză. Oamenii sapă din nou morminte, pentru adulţi și copii care reușiseră să supravieţuiască războiului.

„Dezastrul secolului” | Cutremurul din Turcia, de la cauze la posibilele implicaţii politice

Turcia se confruntă cu „dezastrul secolului” – spun oficialităţile turce –, iar bilanţul cutremurului, care crește de la oră la oră, dezvăluie proporţiile acestuia: peste 16.000 de morţi (în Turcia și în Siria), sute de mii de sinistraţi care își petrec nopţile geroase pe stradă sau în corturi, aproape 6.500 de clădiri distruse sau avariate.

Creștinismul în spaţiul public românesc | De la interzicere la ignoranţă

În Europa, creștinismul, până nu demult un factor de stabilitate al culturii europene, nu mai este prezent în spaţiul public contemporan.

Munca alături de un șef toxic

Identificarea trăsăturilor unui șef toxic și descifrarea comportamentelor problematice sunt parte dintr-o strategie de relaţionare mai bună atunci când activitatea profesională se desfășoară în condiţii de stres permanent.

Marea Resetare | Realităţi, utopie, conspiraţie

Expresia „Marea Resetare” a generat peste opt milioane de interacţiuni pe Facebook și postări despre ea au fost distribuite de aproape două milioane de ori pe Twitter, de la lansarea iniţiativei.

Libertatea religioasă la români

Subiectul libertăţii de conștiinţă în istoria teritoriilor românești este unul delicat și paradoxal. Românilor le place să se considere o naţiune tolerantă, inclusivistă și ospitalieră.

Globabelizare

Ce vă vine în minte când auziţi sintagma „sat global“? Oameni din toate colţurile lumii comunicând liber prin internet?

Anul 1989 și trei decenii mai târziu

Anul 1989 a schimbat nu doar ţările din fostul lagăr comunist, ci și lumea. Geopolitic și economic, cultural și religios, anul 1989 a fost un punct de inflexiune, care a schimbat sensul relaţiilor la nivel internaţional, cu efecte directe asupra tuturor domeniilor vieţii.

Franz Hasel | Arma îngerului păzitor

În cele mai grele momente ale vieţii, Franz Hasel s-a rugat: „Doamne, dacă voi fi atacat, nu voi avea niciun mijloc de apărare. Va trebui să mă încred în Tine. Viaţa mea e în mâinile Tale.“

24 februarie 2022. Noaptea care a schimbat totul (II)

Este greu să ne refacem cu adevărat vieţile în timp ce oamenii dragi au rămas în Ucraina, în mijlocul războiului.

24 februarie 2022 | Noaptea care a schimbat totul (I)

Și eu, și soţul meu ne-am dat seama că inevitabilul s-a produs; zvonurile despre izbucnirea războiului se înteţiseră în ultima lună.

Războiul din Ucraina | De la complezenţă la autenticitate

Criza morală din timpul războiului este o amplificare a tendinţelor personale de răspuns la provocări morale cotidiene.

Paradisul „vama Siret”

Pe 27 februarie 2022 am schimbat cravata și costumul de pastor cu o vestă de voluntar ADRA la vama Siret.