Prietenii sunt un sprijin de nădejde și, totodată, o comoară pentru sănătatea ta. Numeroase studii au arătat cum relaţiile sociale te pot feri de boli, te ajută să dormi mai bine, îţi prelungesc viaţa sau contribuie chiar la prevenirea declinului cognitiv. Izolarea socială este încă la fel de periculoasă precum fumatul a 15 ţigări pe zi, susţin cercetătorii de la Brigham Young University. Dar asta nu e tot. Izolarea socială este la fel sau chiar mai dăunătoare decât obezitatea, alcoolismul sau lipsa exerciţiilor fizice, punctează experţii.
Râsul acţionează ca o „supervitamină” asupra organismului tău – printre altele, îţi îmbunătăţește sistemul imunitar, memoria și te poate feri și de bolile cardiovasculare, scrie Huffington Post. Iar simţul umorului îţi poate prelungi viaţa, au descoperit cercetătorii de la Universitatea Norvegiană de Știinţă, scrie RealBuzz. În urma demersului știinţific efectuat pe un eșantion de aproximativ 54.000 de oameni, experţii au ajuns la concluzia că cei care aveau un simţ al umorului foarte puţin dezvoltat au înregistrat un risc cu până la 35% mai crescut de a trăi mai puţin faţă de cei cu simţul umorului.
Un proverb bine cunoscut spune că „de ce ţi-e frică, nu scapi”, iar acest principiu se aplică și în cazul temerii provocate de gândul că vei muri. Un studiu efectuat de experţii de la Spitalul Samsun din Turcia a evaluat efectul fobiei de moarte, denumită și tanatofobie, cu ajutorul unui grup de pacienţi bolnavi de cancer. Anxietatea provocată de gândul la moarte a fost strâns legată atât de experimentarea depresiei și anxietăţii, cât și de prezenţa unor convingeri pe care pacienţii le aveau cu privire la ceea ce va urma după trecerea în nefiinţă. Una dintre concluziile studiului este aceea că „speranţa de viaţă a fost percepută ca fiind scurtată în cazul pacienţilor cu anxietate provocată de moarte”, scriu cercetătorii în jurnalul US National Library of Medicine al Institutului Naţional american pentru Sănătate.
Mersul regulat la biserică are puterea de a adăuga ani buni existenţei tale, sugerează un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Colorado, scrie Science Daily. Cei care nu au călcat niciodată pragul unei biserici au avut un risc de până la 87% mai mare de a muri, în raport cu persoanele care participau la serviciul religios cel puţin o dată pe săptămână. În medie, mersul la biserică cel puţin o dată pe săptămână a adăugat până la șapte ani speranţei de viaţă.
Religia și credinţa au fost elementele care au atras lumina reflectoarelor asupra orașului Loma Linda din California. Aici, o mare parte din locuitori trăiesc cu până la 10 ani mai mult faţă de ceilalţi concetăţeni, scrie BBC. Care este secretul lor? O explicaţie ar putea fi faptul că fac parte din Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea. Asta datorită faptului că persoanele adventiste urmează, în mare parte, o dietă vegetariană și evită obiceiurile dăunătoare sănătăţii, precum consumul de alcool sau fumatul. Efectul dietelor vegane asupra longevităţii a fost demonstrat și de un studiu la care au luat parte 70.000 de adventiști. Concluziile au subliniat o legătură între dieta bazată pe un consum de fructe și legume și o speranţă ridicată de viaţă, în raport cu cele nonvegetariene.
Regimul alimentar vegetarian poate reduce riscul dezvoltării unor boli grave, precum: diabetul, cardiopatia iscehmică sau hipertensiunea. De asemenea, dr. Kerry Morton, care participă la o cercetare cu privire la sănătatea adventiștilor, a declarat că „religia și legătura cu ceva mai mare decât sinele, conexiunea cu sacrul, conexiunea cu o comunitate religioasă unită îţi permite modularea reacţiilor și emoţiilor tale pentru a crede în existenţa unui scop mai mare”, citează BBC.