Site icon Semnele timpului

Viitorul Indiei e compromis de o criză de apă istorică

India, ţara cu a doua cea mai mare populaţie din lume, de peste 1,2 miliarde de locuitori, suferă de cea mai gravă criză de apă din istoria sa, ameninţând viaţa a sute de milioane de oameni și punând în pericol creșterea economică, atenţionează un raport al guvernului indian.

Experţii avertizează că peste 20 de oraşe mari din India îşi vor epuiza resursele de apă din sol în următorii doi ani, printre care şi New Delhi, capitala ţării.

Un număr de 600 de milioane de oameni riscă să rămână fără apă în doar doi ani, în condiţiile în care cererea de apă creşte odată cu creșterea populaţiei, de câteva milioane de oameni pe an, iar calitatea apei scade constant. Raportul subliniază că aproape 70% din cantitatea de apă potabilă a ţării este contaminată, lucru care afectează trei din patru indieni și care este răspunzătoare pentru apariţia a 20% din cazurile de boală la nivel naţional.

„Apele noastre de suprafaţă sunt contaminate, apa subterană este contaminată. Peste tot în ţară apa este contaminată pentru că nu gestionăm corect deșeurile solide”, a subliniat autorul raportului, expertul Avinash Mishra. Situaţia este atât de gravă, încât fermierii din Punjab, o zonă din nordul Indiei, s-au plâns că au trebuit să sape puţuri tot mai adânci pentru a găsi apă curată. Într-o singură generaţie, au fost nevoiţi să sape mai întâi la 12 metri, după aceea la 18 metri şi ulterior la 30 de metri adâncime.

„Ne confruntăm cu probleme în zone care au fost contaminate cu arsenic, cu fluor, cu nitraţi”, a afirmat VK Madhavan, reprezentantul WaterAid India. Arsenicul și fluorul se găsesc în mod natural în apele subterane, dar sunt prezente în concentraţii mai mari pe măsură ce apa scade cantitativ. Nitraţii provin din îngrășăminte, pesticide și alte deșeuri industriale care au intrat în pânza freatică. Nivelul substanţelor chimice din apă este atât de mare, a subliniat Madhavan, încât contaminarea bacteriană, sursa bolilor transmise prin apă, cum ar fi diareea, holera și tifosul, este o cauză majoră a problemelor de sănătate publică din India.

Majoritatea celor afectaţi trăiesc în sate unde procurarea apei necesare pentru curăţenie, prepararea hranei şi spălat cade pe umerii femeilor. Majoritatea sunt nevoite să meargă pe jos pentru a ajunge la sursa cea mai apropiată de apă. În medie, o femeie din mediul rural străbate pe jos între 5 şi 20 de kilometri pentru a procura apă în fiecare zi, estimează oficialii.

Orașul Bengaluru, odată cunoscut sub numele de „orașul lacurilor”, pare acum sortit să sece de tot. Râul Yamuna, care curge prin New Delhi, de câteva zile este acoperit cu un strat de spumă ce pare a fi detergent. În alte zile, fecalele, substanţele chimice și cenușa provenită din arderea gunoiului forţează trecătorii să-și acopere gura și nasul când trec pe lângă râu. Aceasta nu o oprește pe Gauri, o fetiţă de 10 ani care trăiește într-o casă din apropiere, să facă baie în râu în fiecare zi, arată un reportaj Reuters. „De obicei, nu avem suficientă apă să facem duș acasă, așa că venim aici”, spune Gauri „Apa ne provoacă mâncărimi și ne mai și îmbolnăvim, dar numai periodic. Suntem bucuroși să avem această apă”, a concluzionat feţiţa.

Exit mobile version