Riscurile discuţiilor despre salvarea lumii

Preocuparea pentru clima planetei și salvarea lumii este de multe decade în atenţia lumii, obervându-se, în anii 1980, subţierea stratului de ozon.

Cum au ajuns preţurile alimentelor la un nivel „istoric”

Preţurile alimentelor au crescut cu 28% în 2021, iar șansele revenirii la condiţii de piaţă mai stabile în 2022 sunt slabe, potrivit Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul Naţiunilor Unite.

COVID-19 și pandemia de plastic

Potrivit statisticilor, în 2015 exista peste o tonă de deșeuri de plastic pentru fiecare locuitor al Terrei, în condiţiile în care mulţi experţi consideră plasticul una dintre substanţele sintetice cu risc semnificativ pentru siguranţa planetei. Pandemia de COVID-19 a exacerbat această criză, iar cercetătorii ne avertizează că mărșăluim spre o viitoare pandemie de plastic.

De la „ultimul apel pentru climă” la ABC-ul unui stil de viaţă sustenabil

Clasa de mijloc numără deja 3,8 miliarde de oameni la nivel global și se va mări cu încă 1,5 miliarde de persoane până în 2030. Pentru ca această creștere să fie o veste bună și pentru planetă, e nevoie de modificarea tiparelor de consum și de adoptarea unui stil de viaţă sustenabil.

Cutremurul lovește Haiti din nou

M-am născut și am crescut în Haiti, o ţară situată în Caraibe, la aproximativ o oră și jumătate de zbor de Miami. Haiti ocupă o tremie, pe partea de vest (Republica Dominicană ocupă celelalte două treimi) a insulei Hispaniola. 

Raportul IPCC. Cât de real este „codul roșu pentru omenire”?

Grupul Interguvernamental de Experţi privind Schimbările Climatice (IPCC), organism aflat sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite, și-a publicat cea mai recentă evaluare privind evoluţia climei într-un raport echivalat de secretarul general ONU drept un „cod roșu pentru omenire”.

Val de căldură „istoric” | Lecţiile celei mai fierbinţi săptămâni de iunie

Săptămâna trecută, Canada și Statele Unite s-au confruntat cu temperaturi extreme – un val de căldură „istoric”, „imposibil de redat în cuvinte”, după cum l-a catalogat Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice din Columbia Britanică. Cel puţin 23 de ţări au înregistrat temperaturi foarte ridicate, iar specialiștii cred că asistăm la efecte neobișnuite, dar tot mai...

Defrișarea pădurilor, de la efecte la soluţii

Pădurea își merită cu prisosinţă supranumele de „plămân verde” al Pământului, dar amploarea pe care a luat-o defrișarea în ultimele decenii arată cât de puţin înţelegem rolul pe care îl joacă în sănătatea mediului.

Cine a furat finalurile fericite?

„Dacă îţi tai braţul, soţul tău te va primi înapoi?“ „Soţul meu mă iubește foarte mult.“ Așa că a început să taie. „Nu aveam nicio alternativă“.

Orașul care a decis să fie „verde” cu 20 de ani mai repede decât restul Europei

Deși „Starea de urgenţă climatică” a fost adoptată de Parlamentul European ca un act simbolic, tot mai multe ţări sau chiar orașe au început să ia în serios problema. Pe 18 decembrie, orașul München a declarat stare de urgenţă climatică, iar municipalitatea spune că până în 2035 va ajunge la neutralitate climatică.

Anul urgenţei climatice

După ce an de an efectele încălzirii globale au devenit tot mai vizibile, anul 2019 a fost martorul trezirii conștiinţei ecologice a societăţii civile.

„Rămânem fără timp pentru a putea răspunde” – Cercetătorii solicită măsuri de reducere a emisiilor de gaze

Nu mai puţin de 9 puncte critice, mai mult de jumătate dintre cele care ar putea genera schimbări ireversibile la nivel mondial, au fost deja activate, iar efectul de domino este posibil să apară, avertizează un grup de cercetători într-un articol publicat în jurnalul știinţific Natu

Cea mai eficientă casă pasivă din lume a fost construită în România

Casa RIA, cu un consum de energie pentru încălzire/răcire cu până la 99% mai mic comparativ cu o casă convenţională, a cărei întreţinere costă numai 18 lei pe an, a fost construită lângă Târgoviște, de compania Biobuilds.

De ce să le pese creștinilor de mediul înconjurător

„Știinţa și religia sunt două dintre cele mai puternice forţe de pe Pământ și ar trebui să se reunească pentru a salva Creaţia.” (Harvard Wilson)

Cel mai mare parc eolian offshore al lumii va alimenta peste 4,5 milioane de locuinţe

Odată cu instalarea ultimei turbine din cele 174, a fost finalizată prima fază a celui mai mare parc eolian offshore din lume, desfășurat pe 407 kilometri pătraţi în Marea Nordului, anunţă compania daneză Ørsted A/S.

Aisberg de 315 miliarde de tone, desprins dintr-un gheţar din Antarctica

Platforma de gheaţă Amery din Antarctica a produs cel mai mare aisberg din ultima jumătate de secol. Blocul de gheaţă desprins din platformă are o suprafaţă de 1.636 km pătraţi și a fost denumit D28.

Om bogat, om sărac. Două roluri, același scenariu: încălzirea globală

călzirea globală poate fi un subiect familiar prin frecvenţa cu care apare în presă, dar și unul străin de preocupările noastre. Fie pentru că ne simţim confiscaţi de problemele noastre cotidiene, fie pentru că plasăm talazurile unui dezastru anunţat într-un viitor îndepărtat, ale cărui note apocaliptice ne îngrijorează vag. Desigur, în ecuaţie intervine și liniștea...

Peste jumătate dintre speciile de arbori din Europa riscă să dispară

Aproximativ 58% dintre speciile endemice de arbori – care cresc doar în Europa – și 42% dintre speciile care cresc în Europa, dar și în alte zone ale lumii sunt ameninţate cu extincţia, potrivit Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN), o organizaţie cu sediul general în Gland, Elveţia.

Intervalul 2015-2019, cel mai călduros din istoria înregistrărilor meteorologice

Perioada 2015-2019 reprezintă cea mai caldă perioadă de 5 ani înregistrată până acum, temperatura medie din acest interval fiind cu 1,1 grade Celsius mai mare decât în epoca preindustrială, potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale (WMO).

Un studiu a descoperit particule de carbon negru în placenta femeilor însărcinate

Cercetătorii belgieni au detectat particule de carbon negru în ţesutul placentar al gravidelor, folosind aparate de imagistică de înaltă rezoluţie, potrivit unui studiu recent publicat în revista Nature Communications.

Schimbările climatice afectează agricultura din UE. România ar putea aclimatiza măslinul sau bumbacul.

Impactul negativ al schimbărilor climatice se va resimţi tot mai mult în sectorul agricol din Europa, iar producţia culturilor precum cele de grâu, porumb sau sfeclă de zahăr, dar și creșterea animalelor s-ar putea reduce la jumătate în regiunile sudice și mediteraneene până în 2050, potrivit unui raport recent al Agenţiei Europene de Mediu (AEM).