Setea planetei albastre

„Glonţul care te ucide nu te nimerește niciodată în frunte. Te nimerește întotdeauna în tâmplă. Nu îl vezi venind, pentru că te uiţi în direcţia greșită.” (Jeff Wacker)

Ziua în care planeta ne-a rămas mică

La 2 august 2017, omenirea a atins un record trist. La 7 luni și 2 zile câte s-au scurs de la începutul anului, rasa noastră a reușit să epuizeze resursele pe care planeta le produce într-un an, conform calculelor ONG-ului Global Footprint Network.

Generozitatea nu are legătură doar cu banii

Atunci când cititorii revistei Reader's Digest au fost invitaţi să povestească despre un moment în care cineva a fost atent la o nevoie a lor, relatările despre astfel de experienţe nu au întârziat să curgă, dovedind că lumea noastră este încă plină de curieri ai generozităţii.

Devoratorii de apă ai secolului bunăstării

Jumătate de miliard de persoane trăiesc într-o criză permanentă de apă, în timp ce peste 4 miliarde de oameni, adică 71% din populaţia globului, se confruntă cu un deficit de apă moderat până la sever, cel puţin o lună pe an.

Contururile unei planete de plastic

„Avem tot ce aveţi nevoie și mult mai mult!” este sloganul publicitar care apare în primele minute ale unui celebru film de animaţie1; un slogan câtuși de puţin bulversant pentru spectatorii demult acomodaţi cu reclamele societăţii de consum. Derutant poate fi însă faptul că reclama, cu promisiunile ei de abundenţă, este afișată într-un hipermarket pustiu,...

De la „ultimul apel pentru climă” la ABC-ul unui stil de viaţă sustenabil

Clasa de mijloc numără deja 3,8 miliarde de oameni la nivel global și se va mări cu încă 1,5 miliarde de persoane până în 2030. Pentru ca această creștere să fie o veste bună și pentru planetă, e nevoie de modificarea tiparelor de consum și de adoptarea unui stil de viaţă sustenabil.

Un restaurant din Cehia introduce o taxă pentru clienţii care lasă mâncare în farfurie

În timp ce o parte dintre locuitorii planetei se confruntă cu foamea, o altă parte risipește cu nonșalanţă o cantitate de mâncare de câteva ori mai mare decât ar fi necesară pentru a asigura supravieţuirea sutelor de milioane de oameni afectaţi de foamete și sărăcie. Un restaurant din orașul Louny, Cehia, a găsit o metodă...

Un sfert din populaţia lumii se îndreaptă vertiginos spre o criză a apei potabile

Circa 1,8 miliarde de persoane din 17 ţări, adică aproape un sfert din populaţia lumii, par să se îndrepte cu viteză spre o criză a apei potabile, care s-ar putea declanșa în următorii ani, informează Bloomberg, citând Water Risk Atlas (WRI) elaborat de Institutul Global al Resurselor.

Planeta și-a epuizat deja resursele naturale pentru anul 2019

Începând de luni, 29 iulie, planeta noastră trăiește pe credit, pentru că am consumat deja resursele pentru tot restul anului, potrivit cercetătorilor de la ONG-ul Global Footprint Network.

Declinul populaţiilor de albine ameninţă securitatea alimentară la nivel mondial

„Aș vrea să vă reamintesc că trebuie să protejăm albinele pentru propriul nostru viitor”, a declarat José Graziano da Silva, director general al Organizaţiei pentru Alimentaţie și Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO), într-un comunicat care avertizează că dispariţia albinelor reprezintă o „ameninţare serioasă” la adresa planetei.

UE consumă 20% din resursele planetei, deși constituie 7% din populaţia lumii

Deși nu reprezintă decât 7% din populaţia planetei, cetăţenii Uniunii Europene consumă 20% din resursele naturale ale acesteia, potrivit celui mai recent raport WWF și datelor Global Footprint Network. În strânsă legătură cu acest consum sunt fenomenele meteo extreme resimţite din ce în ce mai des pe continent. Reprezentanţii organizaţiei afirmă că o soluţie viabilă...

Raport ONU: Un milion de specii sunt pe cale de dispariţie

Un milion de specii (din cele 8 milioane ale planetei) sunt ameninţate cu extincţia, avertizează un raport realizat de o comisie ONU, Platforma Interguvernamentală pentru Politica Știinţifică privind Biodiversitatea și Serviciile Ecosistemelor (IPBES), realizat de 145 de experţi din 50 de ţări.

Raport ONU: „foamea acută” afectează 113 milioane de persoane la nivel global

Mai mult de 113 milioane de persoane din 53 de ţări s-au confruntat în 2018 cu foamea acută, cea mai gravă dintre formele de foame, care necesită asistenţă de urgenţă în domeniul alimentaţiei, nutriţiei și mijloacelor de subzistenţă, potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 2019.

50 de alimente pentru viitorul planetei

Până în anul 2050 se preconizează că planeta va fi populată de 10 miliarde de oameni, care vor avea nevoie de o alimentaţie nutritivă din resurse tot mai puţine. Însă, sistemul alimentar actual este nesustenabil, contribuie la încălzirea globală și trebuie reformat în mod radical, avertiza un raport alcătuit de 130 de cercetători din toată...

Nota de plată pentru consumul planetei nu poate fi modificată

Am introdus atât de mult dioxid de carbon în sistemul de operare al naturii, încât nu mai știm „unde e mâna lui Dumnezeu și unde e mâna omului” atunci când vine vorba de dezastrele naturale care lovesc din ce în ce mai des și cu o putere tot mai copleșitoare, afirma Nate Lewis, specialist în...

Studiu: Efectul de domino care agravează dezastrele ecologice

Decidenţii politici au subestimat grav riscurile depășirii limitelor ecologice ale Terrei, avertizează un studiu care arată că 45% dintre potenţialele colapsuri ale mediului sunt interconectate, existând posibilitatea de a se amplifica unele pe altele.

Autovehiculele și cărbunii, cauza creșterii masive a nivelului de CO2

Cantitatea de carbon emisă de cele mai dezvoltate naţiuni din lume va crește în continuare până la finele anului, după o stagnare în ultimii cinci ani, a avertizat Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA).

Trump respinge constatările știinţifice privitoare la schimbările climatice

Președintele american, Donald Trump, a respins concluziile unui raport guvernamental asupra schimbărilor climatice din Statele Unite, care avertizează asupra unor viitoare costuri economice devastatoare. „Nu cred”, a declarat luni președintele Trump.

ONU: Gazele cu efect de seră au atins nivelul maxim istoric

Organizaţia Naţiunilor Unite a tras un puternic semnal de alarmă cu privire la impactul „distructiv și ireversibil” al gazelor cu efect de seră, răspunzătoare de schimbările climatice, de creșterea nivelului mării, de vremea extremă și de creșterea acidităţii apelor oceanelor.

Cât cheltuie Bill Gates ca să reinventeze toaletele

Bill Gates crede că reinvetarea toaletelor poate salva o jumătate de milion de vieţi și poate contribui la economisirea a 200 de miliarde de dolari, motiv pentru care s-a dedicat cu totul acestui scop.

Malaysia ia măsuri în privinţa reziduurilor din plastic

Timp de 28 de ani, China a fost cel mai mare importator și reciclator de deșeuri de plastic, metal și hârtie din lume, însă, începând cu anul acesta, ţara și-a închis porţile pentru deșeurile din plastic.