Biserica Episcopaliană a fost exclusă din Comuniunea Anglicană

1941

Primaţii Comuniunii Anglicane au votat joi, 14 ianuarie, suspendarea Bisericii Episcopaliene pentru o perioadă de trei ani.

Tensiunile au început să apară în cadrul Comuniunii Anglicane încă din anul 2003, atunci când Biserica Episcopaliană l-a ales pe Gene Robinson, care se declarase homosexual, în funcţia de episcop de New Hampshire. Ca urmare a acelei decizii, zeci de biserici din Statele Unite s-au despărţit de Biserica Episcopaliană și s-au alăturat altor grupuri, precum Biserica Anglicană din America de Nord, raportează Religious News Service.

Însă ceea ce a dus la votul de vineri a fost decizia din luna iulie a Bisericii Episcopaliene de a permite clerului să oficieze căsătorii între persoane de același sex.

„Potrivit doctrinei tradiţionale a bisericii, în lumina învăţăturilor Scripturii, căsătoria este uniunea dintre un bărbat și o femeie. (…) Astfel de acţiuni unilaterale în probleme de doctrină, în lipsa unei unităţi universale, este considerată de mulţi o îndepărtare de interdependenţa și de responsabilitatea reciprocă presupusă de relaţia tuturor celor ce fac parte din Comuniunea Anglicană”, își motivează decizia primaţii Comuniunii Anglicane, prin intermediul unui comunicat oficial.

„Ne dorim să mergem împreună. Cu toate acestea, dată fiind seriozitatea acestor probleme, ne distanţăm în mod formal, cerând ca, pentru o perioadă de trei ani, Biserica Episcopaliană să nu ne mai reprezinte în cadrul organizaţiilor ecumenice și interreligioase, să nu facă parte din comitetele permanente ale Comuniunii Anglicane și să nu se mai implice în procesul de luare a deciziilor în probleme legate de doctrină sau de organizare”, se mai preciza în comunicat.

Jeffrey Walton, directorul de programe anglican din cadrul Institutului pentru Religie și Democraţie, din Washington, D.C., a declarat că suspendarea Bisericii Episcopaliene este importantă, însă aceasta nu reprezintă o schismă sau o separare definitivă, ci „spune că deciziile Bisericii Episcopaliene de-a lungul ultimilor 12 ani au dus la o distanţare și vor avea consecinţe”.

Însă nu toţi anglicanii au fost de acord cu votul de joi.

„Anglicanii nu ar trebui să se comporte așa”, a spus Christina Rees, membră a Conciliului General, organismul de conducere al Bisericii Angliei. „Acum ce măsuri se vor lua împotriva tuturor acelor biserici care fac parte din Comuniunea Anglicană și care îi tratează pe homosexuali ca și când ar fi criminali? Și acestea vor fi suspendate pentru o perioadă de trei ani?”

De cealaltă parte a oceanului, episcopul Bisericii Episcopaliene, Michael Curry, a spus că „suspendarea întristează Biserica Episcopaliană, însă în ultimul timp mergem pe căi diferite”. Acesta a comparat relaţia bisericii cu Comuniunea cu cea a unui cuplu care se confruntă cu probleme și recurge la camere separate, suspendarea reprezentând doar o formalizare a separării.

Comuniunea Anglicană este formată din 44 de biserici din toată lumea, reprezentând aproximativ 85 de milioane de creștini. Biserica Episcopaliană, biserica predominantă pe teritoriul Statelor Unite, cu 1,8 milioane de membri, a avut o puternică influenţă asupra vieţii publice și politice a ţării, majoritatea președinţilor americani fiind episcopalieni.

Cei trei ani în cursul cărora aceasta va fi suspendată se vor încheia la următoarea adunare generală a Bisericii Episcopaliene, atunci când aceasta va putea vota cum va răspunde deciziei primaţilor Comuniunii Anglicane.

Dată fiind poziţia Bisericii Anglicane din Canada cu privire la uniunile dintre persoane de același sex, unii dintre liderii prezenţi la întâlnire au propus și suspendarea acesteia, însă propunerea a fost respinsă deoarece decizia va fi votată abia la vară.

Foto: unplash

Niciun articol afișat