Studiu: carnea roșie și cea procesată, corelate cu o incidenţă crescută a bolilor de inimă

Mâncarea pe care o consumăm zilnic ucide prematur în fiecare an câte 11 milioane dintre noi. O cercetare recentă readuce la bara acuzaţilor carnea roșie și carnea procesată, pe cea de pui considerând-o momentan suspectă.

Viziunea pesimistă asupra vieţii crește riscul de boli coronariene

Pesimismul poate contribui semnificativ la îmbolnăvirea inimii, a fost concluzia unui studiu care s-a derulat pe durata unui deceniu, realizat de cercetători de la Universitatea Tampere din Finlanda.

Sportul ajută la reabilitarea fizică după un accident vascular, indiferent de vârstă

Practicarea regulată a exerciţiilor fizice este extrem de benefică pentru toţi pacienţii cu boli cardiovasculare, indiferent de vârstă, notează Canadian Journal of Cardiology. Rezultatele cercetătorilor au arătat că pacienţii care au beneficiat cel mai mult de pe urma exerciţiilor de reabilitare cardiacă au fost chiar cei care au început cu cea mai mare deficienţă fizică.

Riscul de infarct miocardic crește la persoanele care dorm insuficient sau prea mult

Durata somnului poate influenţa riscul unei persoane de a face un atac de cord, independent de alţi factori de risc cardiac, inclusiv genetici – a arătat un studiu al cercetătorilor americani și britanici, publicat recent în jurnalul Colegiului American de Cardiologie.

Consumul alimentelor ultraprocesate crește riscul de boli cardiovasculare și deces prematur

Cu cât procentul de alimente ultraprocesate este mai mare în meniul obișnuit al unei persoane, cu atât mai ridicate sunt riscurile de boli de inimă, accident cerebral și deces prematur, sugerează două studii mari, publicate în British Medical Journal.

În România, bolile cardiovasculare ucid de 3 ori mai multe persoane decât cancerul

„Dacă în Europa bolile cardiovasculare omoară cam jumătate dintre cetăţeni, în România lucrurile stau mult mai rău, omorând două treimi, de trei ori mai mult decât mortalitatea de 19% prin cancer”, a afirmat preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, Dragoş Vinereanu, subliniind că afecţiunile cardiovasculare reprezintă prioritatea numărul 1 a sistemului medical românesc.

Sedentarismul anulează beneficiile unei greutăţi normale

V-aţi propus ca anul acesta să faceţi mai mult efort fizic și deja aţi eșuat? Cumva vă și mângâiaţi cu gândul că, dacă aveţi o greutate normală, nu e chiar o tragedie că nu sunteţi activi? Din păcate, medicii au vești proaste.

Creștere alarmantă a numărului de adolescenţi care folosesc ţigări electronice

Cel mai recent raport cu privire la utilizarea ţigărilor electronice de către adolescenţi, realizat de Universitatea din Michigan, arată că piaţa ţigărilor electronice este într-o continuă expansiune, iar utilizarea acestora de către adolescenţi cu vârste de 17-18 ani a crescut dramatic în ultimul an.

Un spital adventist, cotat cu punctaj maxim de Societatea Americană de Chirurgie Toracică

Spitalul Adventist din Washington a primit în noiembrie 2018 o evaluare de 3 stele, cea mai înaltă cotaţie posibilă în chirurgia inimii, din partea Societăţii de Chirurgie Toracică (Society of Thoracic Surgeons).

Poveste despre două inimi

Noi, oamenii, avem o relaţie specială cu inima noastră. Nici nu e de mirare, din moment ce viaţa depinde de buna ei funcţionare. Dar inima este și un puternic simbol religios, fiind sinonimă cu esenţa vieţii spirituale și determinând destinul nostru veșnic. Matt Davis a avut o inimă fizică atât de degradată încât singura salvare...

Poate consumul de alimente organice să scadă riscul de cancer?

De regulă, persoanele care consumă alimente ecologice sunt convinse că această alegere va fi reflectată într-o stare de sănătate optimă, iar pentru aceasta sunt dispuși să facă sacrificii financiare.

Aerul poluat ne curmă zilele

Măștile anti-poluare au devenit un accesoriu tot mai întâlnit în orașele din Europa. Motivul este calitatea tot mai precară a aerului. Agenţia Europeană de Mediu (AEM) a arătat în raportul său anual publicat luni, că aerul poluat provoacă peste 480.000 de morţi premature în Uniunea Europeană.

Lipsa exerciţiului fizic, mai nocivă decât fumatul

Puţine vești legate de beneficiile pe care mișcarea fizică le are asupra corpului nostru ne-ar mai putea surprinde astăzi. Un studiu ne surprinde însă demonstrând că lipsa exerciţiului fizic este la fel de nocivă pentru organism ca fumatul.

Spitalul Adventist Washington oferă tratamente inovatoare pentru inimă

Spitalul Adventist HealthCare Washington (WAH) este primul spital din zona sa care intervine în insuficienţa mitrală prin proceduri minim invazive, fără o intervenţie chirurgicală. Insuficienţa mitrală, sau regurgitarea mitrală, afectează 1 din 10 persoane cu vârsta peste 75 de ani.

Românii rămân campioni europeni la fumat

România are cel mai mare număr de dependenţi de tutun din Europa în raport cu numărul de locuitori, arată datele oficiale. Potrivit experţilor, o treime dintre români fumează și aproape jumătate dintre aceștia încearcă să renunţe la acest obicei prin diverse metode.

500 de gene pot declanșa hipertensiunea arterială

Cel mai amplu studiu genetic pentru etiologia hipertensiunii arteriale, efectuat pe mai mult de 1 milion de persoane din întreaga lume, a evidenţiat mai clar decât oricând ponderea eredităţii în dezvoltarea acestei afecţiuni cardiologice.

Precum 200 de avioane care se prăbușesc

Aveam mai puţin de șapte ani când am pus prima ţigară în gură, dar îmi amintesc și acum senzaţia. Era ușor alunecoasă și mirosea atât de dulce a fructe, încât n-am mai rezistat și am scos-o repede din hârtie ca să o mestec.

Cât de benefice sunt perioadele de pauză în consumul de alcool

Unul din cinci englezi consumă alcool peste limitele recomandate de experţi. Pe fondul acesta, o nouă campanie de sănătate numită „Drink Free Days” încurajează persoanele de vârsta a treia, consumatoare de alcool, să petreacă cât mai multe zile în care să reducă la zero consumul de alcool.

Care este numărul optim de pași pe care trebuie să-i facem zilnic?

În ultimii ani, ideea celor 10.000 de pași s-a înrădăcinat adânc în cultura populară și o întreagă industrie a fost construită în jurul ideii că, pentru o stare de sănătate optimă, trebuie să facem 10.000 de pași zilnic.

Aspirina nu ar trebui folosită ca tratament preventiv

Multe lucruri s-au susţinut de-a lungul timpului despre tratamentul zilnic cu doze mici de aspirină - că poate preveni atacul miocardic sau atacul cerebral, că poate preveni anumite tipuri de cancer etc. Ultimele studii sunt printre cele mai serioase studii longitudinale care au testat capacităţile acestui medicament care subţiază sângele și împiedică formarea de cheaguri...

Femeile au șanse mai mari de a supravieţui unui infarct dacă medicul lor curant este o femeie

Rata mortalităţii pacientelor care au suferit un atac de cord este mai mare în cazul în care medicul care le tratează este bărbat, arată un studiu american de amploare, care a analizat evoluţia medicală a 580.000 de pacienţi cu atac de cord timp de 19 ani.